Šta je Američki fudbal – Istorija i Pravila

Američki-fudbal-pravila-i-istorija

Američki fudbal je jedan od najpopularnijih sportova u Sjedinjenim Američkim Državama i teško je ne videti zašto. Od okršaja koji lome kosti do uzbudljivih tačdauna, američki fudbal je sport koji zahteva i fizičku i mentalnu čvrstinu. Ali ako ste novi u igri, sva pravila i strategije mogu izgledati pomalo neodoljivi i čudni u najmanju ruku.

BlogSport će vam u ovom članku obrazložiti osnove američkog fudbala, od istorije igre do pravila igre. Takođe ćemo istražiti neke od različitih strategija i taktika koje timovi koriste za pobede u utakmicama, kao i kulturu i tradiciju koji su izrasli oko sporta. Do kraja ovog članka, bolje ćete razumeti šta američki fudbal čini tako velikim sportom i zašto on nastavlja da zaokuplja maštu miliona navijača širom sveta.

Dakle, bez obzira da li ste verni navijač ili ste samo radoznali za ovaj kultni američki sport, čitajte dalje da biste saznali sve što treba da znate o američkom fudbalu!

Američki Fudbal – Istorija

Američki fudbal ima bogatu i fascinantnu istoriju koja datira više od jednog veka. Sport je evoluirao iz brojnih različitih igara, uključujući ragbi i fudbal, a tokom godina je pretrpeo mnoge promene kako je postajao sve popularniji i složeniji.

Najranije verzije američkog fudbala igrale su se sredinom 19. veka, sa timovima sa koledža i univerziteta koji su se takmičili jedni protiv drugih u igri koja je više ličila na ragbi nego na savremeni američki fudbal. U stvari, prva međukolegijska fudbalska utakmica odigrana je 1869. između Univerziteta Rutgers i Univerziteta Prinston, i više je ličila na hibrid ragbija i fudbala nego na igru koju danas poznajemo.

Americki fudbal

Vremenom je američki fudbal počeo da dobija svoj poseban karakter, sa fokusom na fizičku snagu i stratešku igru. Prva profesionalna fudbalska liga, Američka profesionalna fudbalska asocijacija (kasnije preimenovana u Nacionalnu fudbalsku ligu ili NFL), osnovana je 1920. godine i pomogla je da se američki fudbal uspostavi kao glavni sport u Sjedinjenim Državama.

Tokom 20. veka, američki fudbal je nastavio da raste u popularnosti, sa sve više i više navijača koji su se uključivali da gledaju kako se njihovi omiljeni timovi takmiče na terenu. Danas je Superboul jedan od najvećih događaja u američkom sportu, sa milionima gledalaca koji prate utakmicu prvenstva svake godine.

Iako je američki fudbal sigurno prešao dug put od svojih ranih dana, duh igre ostaje isti. Fudbal je sport koji zahteva i fizičku i mentalnu izdržljivost, i nagrađuje igrače koji mogu da razmišljaju na nogama i donose odluke u deliću sekunde pod pritiskom. I bez obzira da li ste obožavatelj starog školskog stila igre ili strategija modernog fudbala koje su više orijentisane na finoću, ne može se poreći da je američki fudbal sport koji zaokuplja maštu i inspiriše strast miliona navijača oko sveta.

Kako se igra američki fudbal

Američki fudbal je igra strategije, veštine i fizičke izdržljivosti. Igra se na pravougaonom terenu dužine 90m i širine 50m, sa stativama na oba kraja. Cilj igre je postizanje poena pomeranjem lopte preko terena u krajnju zonu protivnika.

Svaki tim ima po 11 igrača na terenu istovremeno, a utakmica počinje početnim udarcem. Jedan tim šutira loptu drugom timu, a ekipa koja prima loptu pokušava da je uhvati i vrati što je dalje moguće. Tim sa posedom lopte tada ima četiri šanse, koje se nazivaju dausi, da pomeri loptu 10 jardi niz polje. Ako uspeju, dobijaju još četiri pada da bi se pomerili još 10 jardi. Ako ne uspeju, posed lopte prelazi na drugi tim.

Postoje dva glavna načina da se lopta pomeri niz polje: trčanje i dodavanje. Trčanje uključuje predaju lopte igraču koji zatim pokušava da je otrči što je dalje moguće pre nego što ga uhvati član protivničke ekipe. Dodavanje uključuje bacanje lopte saigraču koji trči niz teren, u nadi da će završiti dodavanje za veliki dobitak (tačdaun).

Kada tim pomeri loptu u krajnju zonu protivnika, postiže tačdaun, koji vredi šest poena. Zatim mogu da pokušaju da uzmu dodatni poen šutirajući loptu kroz dve stative ili mogu da pokušaju da pretvore za dva poena tako što će ponovo pokrenuti akciju ili dodati loptu u krajnju zonu protivnika.

U defanzivi, cilj je sprečiti drugi tim da postigne gol tako što će se uhvatiti u koštac sa nosačem lopte ili presretnuti dodavanje. Ako odbrana prouzrokuje napad da petlja po lopti ili presretne dodavanje, onda može da preuzme loptu i pokuša da postigne gol na drugoj strani.

Sve u svemu, američki fudbal je složena i dinamična igra koja zahteva i fizičku i mentalnu agilnost. To je sport koji nagrađuje strategiju, veštinu i timski rad, i to je jedna od najuzbudljivijih i najizazovnijih igara u svetu sporta.

Američki Fudbal Strategija i taktika

Strategija i taktika igraju ogromnu ulogu u američkom fudbalu, a timovi provode bezbroj sati proučavajući taktike, analizirajući svoje protivnike i razvijajući planove igre kako bi im pružili najbolje šanse za pobedu. Evo nekoliko ključnih strategija i taktika koje se obično koriste u američkom fudbalu:

 • Ofanzivne formacije: Način na koji tim postavlja svoje igrače na terenu može imati veliki uticaj na igru. Različite formacije se mogu koristiti za naglašavanje igre trčanja ili dodavanja, za stvaranje neusklađenosti u odbrani ili za zbunjivanje protivnika.
 • Pozivanje igre: Treneri i kvoterbekovi rade zajedno da biraju koje će igre igrati na osnovu situacije na terenu. Oni će uzeti u obzir faktore kao što su rezultat, preostalo vreme i udaljenost do prvog dole markera kada donose ove odluke.
Americki fudbal
 • Blic: Kada odbrana pošalje dodatne igrače posle kvoterbeka u pokušaju da ga obori, to se zove blic. Blicovi mogu biti rizični, ali takođe mogu biti efikasni u poremećenju ofanzivnog ritma protivničke ekipe.
 • Zonska odbrana: U zonskoj odbrani, igrači su odgovorni za pokrivanje određene oblasti terena, a ne određenog igrača. Ovo može biti efikasno u ograničavanju velikih igranja i prisiljavanju napadača da pravi kraća, manje rizična dodavanja.
 • Trik igre: Ponekad će timovi koristiti trikove da uhvate protivničku ekipu nespremnu. To može uključivati stvari kao što su lažni udarci ili golovi iz igre, obrnute igre ili “treperenje”.

Naravno, ovo su samo neki primeri mnogih različitih strategija i taktika koje se koriste u američkom fudbalu. Igra se stalno razvija, a timovi uvek traže nove i inovativne načine da steknu prednost nad svojim protivnicima. Bez obzira da li ste ljubitelj snažnih napada ili jakih odbrana, ne može se poreći da strategija i taktika igraju ključnu ulogu u sportu američkog fudbala.

Lige i timovi američkog fudbala

Američki fudbal se igra na različitim nivoima, od omladinskih liga do profesionalnih organizacija. Evo nekih od najpopularnijih liga i timova američkog fudbala:

 • Nacionalna fudbalska liga (NFL): NFL je najpopularniji i najviši nivo američkog fudbala, sa 32 tima koji se takmiče u dve konferencije, AFC i NFC. NFL sezona traje od septembra do januara, a kulminira u Super Bovlu početkom februara, koji je jedan od najvećih godišnjih sportskih događaja na svetu.
 • Koledž fudbal: Koledž fudbal je popularan sport u Sjedinjenim Državama, sa preko 130 timova Divizije I koji se takmiče na raznim konferencijama širom zemlje. Najbolji timovi se često takmiče na kraju sezone, a pobednik utakmice plej-ofa za koledž fudbal dobija titulu nacionalnog šampiona.
 • Arena fudbalska liga (AFL): AFL je liga američkog fudbala u zatvorenom prostoru koja uključuje osam timova koji igraju u manjoj, zatvorenoj areni. Liga ima visok, brz stil igre i poznata je po tome što koristi mreže za skok u završnim zonama.
 • Kanadska fudbalska liga (CFL): CFL je profesionalna fudbalska liga sa sedištem u Kanadi, sa devet timova. CFL ima malo drugačija pravila od NFL-a, uključujući veće polje, tri pada umesto četiri i duže vreme za igru.
 • Srednje škole fudbala: Američke srednje škole često imaju fudbalske timove koji se takmiče jedni protiv drugih na regionalnim i državnim prvenstvima. Srednjoškolski fudbal je veliki deo američke kulture, sa mnogim školama koje imaju namenske stadione i entuzijastične baze navijača.

Pored ovih liga, postoje mnoge druge manje i poluprofesionalne fudbalske lige širom zemlje. 

Američki Fudbal – Kultura

Američki fudbal je više od sporta – to je kulturni fenomen. Od žurki do liga iz fantastičnog fudbala, postoji mnogo jedinstvenih aspekata kulture američkog fudbala. Evo nekoliko primera:

 • Tailgating: Pre utakmice, mnogi navijači se okupljaju na parkingu ispred stadiona da peku hranu na roštilju, piju pivo i druže se sa drugim navijačima. Tailgating je veliki deo kulture američkog fudbala i često može biti jednako zabavan kao i sama igra.
 • Fantasi fudbal: Fantazijski fudbal je popularna igra u kojoj učesnici angažuju NFL igrače iz stvarnog života u svoje virtuelne timove i takmiče se jedni protiv drugih na osnovu stvarnih performansi svojih igrača. Fantasi fudbal je postao ogroman deo kulture američkog fudbala, sa milionima ljudi koji igraju svake godine.
Americki fudbal
 • Navijačice: Mnogi timovi američkog fudbala imaju navijačice koje izvode plesove i navijaju kako bi okupile publiku i podržale svoj tim. Čirliding je postao veoma takmičarski sport sam po sebi, sa mnogim timovima koji učestvuju na takmičenjima i prvenstvima.
 • Reklame za Super Boul: Super Boul je poznat ne samo po samoj igri, već i po razrađenim i često smešnim reklamama koje se emituju tokom emitovanja. Kompanije plaćaju milione dolara za mesto od 30 sekundi tokom Super Bovla, a fanovi se raduju što će videti najnovije i najbolje reklame svake godine.
 • Rivalstva: Američki fudbal je poznat po svom intenzivnom rivalstvu između timova, često zasnovanom na regionalnim ili istorijskim faktorima. Rivalske igre mogu biti neke od najuzbudljivijih mečeva sa visokim ulozima u sezoni, sa navijačima i igračima koji često imaju duboko ukorenjenu mržnju prema svojim protivnicima.

Ovo je samo nekoliko primera jedinstvenih aspekata kulture američkog fudbala. Bez obzira da li ste uporni navijač ili obični posmatrač, ne može se poreći da američki fudbal ima posebno mesto u američkoj kulturi i društvu.

Poznati igrači i treneri

Američki fudbal je iznedrio mnoge legendarne igrače i trenere koji su izvršili ogroman uticaj na ovaj sport. Evo samo nekoliko najpoznatijih imena američkog fudbala:

 1. Tom Brejdi: Često se smatra najvećim kvoterbekom svih vremena, Tom Brejdi je osvojio sedam šampionata u Superboulu i ima brojne rekorde na kontu svog imena.
Americki fudbal Tom Brejdi
 1. Džo Montana: Još jedan legendarni kvoterbek, Džo Montana je osvojio četiri Superboula šampionata i bio je poznat po svojim igrama u velikim utakmicama.
 1. Volter Pejton: Poznat kao “Sveetness”, Volter Pejton je bio jedan od najvećih bekova u istoriji NFL-a, jureći preko 16.000 jardi i postigavši 110 tačdauna.
 1. Vince Lombardi: Legendarni trener koji je vodio Green Bai Packers do pet NFL šampionata 1960-ih, Vince Lombardi se smatra jednim od najvećih trenera u istoriji američkog fudbala.
 1. Bill Belichick: Glavni trener Nju Ingland Patriotsa, Bill Belichick je osvojio šest naslova Superboula i poznat je po svom inovativnom i strateškom pristupu igri.
 1. Džeri Rajs: Smatran za najboljeg bejd risivera svih vremena, Džeri Rajs drži brojne NFL rekorde i osvojio je tri šampionata u Superboulu tokom svoje karijere.
 1. Džim Braun: Jedan od najvećih bekova u istoriji NFL-a, Džim Braun je osam puta vodio ligu u jurnjavi i bio je poznat po svom moćnom stilu trčanja.

Ovo su samo neki primeri mnogih poznatih igrača i trenera koji su ostavili trag u američkom fudbalu. Njihov doprinos sportu je pomogao u oblikovanju igre i inspirisao buduće generacije igrača i navijača.

Američki fudbal je jedinstven i uzbudljiv sport koji pleni publiku više od jednog veka. Njegove složene strategije, fizička igra i strastveni navijači čine ga jednim od najomiljenijih sportova na svetu. Bez obzira da li ste doživotni navijač ili tek počinjete da učite o sportu, nema poricanja da je američki fudbal odličan način da provedete popodne gledajući ga.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: