Badminton – Leteći Sport

badminton-sport

Uvod u badminton

Badminton je brz i uzbudljiv sport koji se igra sa lopticom i reketom. U njemu uživaju ljudi svih uzrasta i sposobnosti širom sveta i odličan je način da se malo uvežbate i zabavite. Blog Sport će vam dočarati istoriju badmintona i sveobuhvatan pregled igre.

Istorija badmintona

Badminton vuče korene iz Indije, gde se igrao kao dečija igra pre mnogo vekova. Kasnije je predstavljen zapadnom svetu u 19. veku i od tada je postao popularan sport širom sveta. Prvi međunarodni turnir u badmintonu održan je 1899. godine i od tada je ovaj sport uključen u Letnje olimpijske igre.

Badminton – Pregled igre

Badminton se igra na pravougaonom terenu sa mrežom koja deli dve polovine. Cilj igre je da se loptica udari preko mreže i padne na zemlju na protivničkoj polovini tako da protivnik nije u mogućnosti da je vrati. Poeni se postižu kad god protivnik nije u mogućnosti da vrati lopticu ili ako je udario van granica terena. Badminton se može igrati pojedinačno (singl) ili sa partnerom (dubl).

Oprema za badminton

Da biste igrali badminton, biće vam potrebno nekoliko delova opreme, uključujući lopticu, reket, teren i odgovarajuću odeću i obuću. U ovom odeljku će se detaljnije raspravljati o svakoj od ovih stavki.

Badminton loptica

Loptica za badminton, takođe poznata kao “ptičica”, je predmet u obliku konusa sa perjem ili sintetičkim materijalima pričvršćenim za dno. Dizajnirana je da leti kroz vazduh i da se udara napred-nazad preko mreže tokom igre badmintona.

Reket za Badminton

Reket za badminton se koristi za udaranje loptice napred-nazad preko mreže. Reketi za badminton su lagani i imaju žičanu glavu koja se koristi za kontakt sa lopticom.

badminton

Na raspolaganju je mnogo različitih vrsta reketa, tako da je važno odabrati onaj koji odgovara vašem nivou veštine i stilu igre.

Teren za Badminton

Badminton se obično igra na pravougaonom terenu dužine 13,5m i širine 5m. Teren je podeljen na pola mrežom koja je visoka 155cm u sredini i koja se postepeno spušta do 120cm na stubovima.

Badminton Odeća i obuća

Za igranje badmintona preporučuje se udobna, lagana odeća i patike ili cipele specifične za badminton. Takođe je važno da nosite odeću koja omogućava lakoću kretanja, jer badminton može biti fizički zahtevan sport.

Badminton Pravila

Badminton ima skup pravila koja regulišu igru, uključujući serviranje, bodovanje, greške, igru u parovima i igru i strategije.

Servis

U badmintonu, servisom počinje nadigravanje i može biti visok ili nizak servis, u zavisnosti od preferencija igrača. Server mora servirati iz desnog ugla za servis, a loptica mora sleteti u protivničko polje da bi se smatrala dobrim servisom.

Badminton Bodovanje

U badmintonu poeni se postižu kad god protivnik nije u mogućnosti da vrati lopticu ili ako udari lopticu van granica. Utakmica se obično igra do 21 poena, a pobednik mora da pobedi sa dva poena razlike.

Greške

Greške u badmintonu nastaju kada igrač prekrši pravila igre, kao što je udaranje loptica van granica terena ili serviranje sa pogrešnog mesta. Ako igrač načini grešku, protivniku se dodeljuje poen. Neke uobičajene greške u badmintonu uključuju serviranje u mrežu, udaranje loptica više puta, udarac preko graničnih linija terena.

Badminton Igra u parovima

U igri parova, po dva igrača igraju na svakoj strani terena, a pozicije za serviranje i primanje se rotiraju nakon svakog nadigravanja. Pravila za igru u parovima su uglavnom ista kao i za singl igru, ali postoji nekoliko dodatnih razmatranja, kao što su timski rad i komunikacija između partnera.

Igra i strategije

Badminton je brz sport koji zahteva brze reflekse i dobru koordinaciju ruku i očiju. Neke uobičajene strategije u badmintonu uključuju držanje loptice nisko iznad mreže, igranje brzim tempom i snagom, i korišćenje različitih udaraca, kao što su “pada”, “razbijanja”.

Badminton Tehnike

Postoji nekoliko ključnih tehnika koje je važno savladati u badmintonu, uključujući hvatove, rad nogu, vrste udaraca i igru na mreži. U ovom odeljku će se detaljnije raspravljati o svakoj od ovih tema.

Zahvat

Postoji nekoliko različitih tipova hvatanja u badmintonu, uključujući forhend hvat, bekhend hvat i hvat za mrežicu. Tip koji se koristi zavisiće od vrste udarca koji se igra u tom trenutku.

Rad nogu

Dobar rad nogu je neophodan u badmintonu, jer omogućava igračima da se brzo kreću po terenu i dođu u poziciju za udaranje loptice.

badminton

Uobičajeni obrasci rada stopala u badmintonu uključuju korak pomeranja, iskorak i unakrsni korak.

Vrste udarca

Postoji nekoliko različitih tipova udarca u badmintonu, uključujući čisti udarac, drajv, drop shot i smash. Svaki tip šuta služi različitoj svrsi i može se koristiti u različitim situacijama igre.

Igra na mreži

Igra na mreži je važan aspekt badmintona, jer omogućava igračima da izvrše pritisak na svog protivnika i brzo završe nadigravanje. Dobra igra na mreži podrazumeva da budete brzi i precizni na mreži i da možete brzo da reagujete na lopticu.

Trening za badminton

Da biste postali uspešan igrač badmintona, važno je da se bavite i fizičkim i psihičkim treningom.

Fizički trening

Fizički trening za badminton treba da se fokusira na poboljšanje kardiovaskularne kondicije, agilnosti i koordinacije ruku i očiju. Ovo se može postići kombinacijom trčanja, skakanja i drugih oblika kardiovaskularnih vežbi, kao i vežbanjem specifičnih badmintonskih veština i vežbi.

Psihički trening

Mentalni trening je jednako važan kao i fizički trening u badmintonu, jer sport zahteva brzo donošenje odluka i sposobnost da ostanete fokusirani i pribrani pod pritiskom. Ovo se može postići vežbama vizuelizacije, meditacijom i drugim oblicima mentalne pripreme.

Badminton Vežbe

Badminton vežbe su odličan način da poboljšate svoje veštine u badmintonu. Neke uobičajene vežbe uključuju vežbe za serviranje i prijem, vežbe za rad nogu i vežbe za razmenu udaraca.

Badminton turniri

Turniri u badmintonu su odličan način da testirate svoje veštine protiv drugih igrača i da se zabavite. U ovom odeljku će se raspravljati o nekim od različitih vrsta dostupnih turnira, uključujući lokalne, nacionalne i međunarodne turnire.

Lokalni turniri

Lokalni turniri su odličan način za početak u svetu takmičarskog badmintona. Obično nisu nešto popularni ali nude igračima priliku da se takmiče protiv drugih igrača u njihovoj lokalnoj oblasti. 

Nacionalni turniri

Nacionalni turniri su konkurentniji i obično privlače igrače iz cele zemlje.

badminton

Ovi turniri nude igračima priliku da se takmiče protiv najboljih igrača badmintona u svojoj zemlji i mogu biti odlična odskočna daska za međunarodne turnire.

Međunarodni turniri

Međunarodni turniri su najviši nivo takmičenja u badmintonu i okupljaju najbolje igrače iz celog sveta. Ovi turniri su obično dobro praćeni i emituju se na televiziji, što ih čini odličnom platformom za igrače da pokažu svoje veštine i dosegnu širu publiku.

Badminton Zanimljivosti

  • Badminton ima bogatu istoriju, sa korenima još iz drevne Indije i Grčke.
  • Badminton je najbrži sport sa reketom, sa udarcima koje mogu da dostignu brzinu do 206 kph.
  • Badminton je jedan od samo pet sportova koji su uključeni u sve Letnje olimpijske igre od 1992. Godine.
  • Svetska federacija za badminton, upravno telo ovog sporta, ima preko 200 zemalja članica.
  • Najveći turnir u badmintonu na svetu je All England Open, koji se održava svake godine od 1899. godine.
  • Loptica, poznata i kao ptičica, sastoji se od 16 pera, od kojih svako teži između 0,3 i 0,5 grama.
  • Sistem bodovanja u badmintonu je jedinstven, igra se na 21 poen, a pobednik mora da pobedi sa dva boda razlike.
  • Badminton je popularan sport u mnogim zemljama, uključujući Kinu, Indoneziju, Indiju i Maleziju.
  • Neki od najvećih igrača badmintona svih vremena su Lin Dan, Li Čong Vej i Karolina Marin.

Ovo su samo neke od mnogih zanimljivih činjenica o badmintonu. Bilo da ste iskusan igrač ili samo ljubitelj sporta, uvek postoji nešto novo za naučiti i otkriti o ovoj uzbudljivoj i dinamičnoj igri.

U zaključku, badminton je uzbudljiv i dinamičan sport koji nudi beskrajne mogućnosti za zabavu, takmičenje i lični razvoj. Od svoje bogate istorije i jedinstvenog sistema bodovanja do brze akcije i raznovrsnih udaraca, badminton zaista ima ponešto za svakoga. 

Bilo da ste početnik koji želi da isproba novi sport ili iskusan igrač koji želi da unapredi svoje veštine, badminton je svakako za vas Sa rastućom popularnošću i stalnim rastom međunarodnih turnira, budućnost badmintona izgleda svetla. Pa zašto ne uzmete reket i ne probate? Možda ćete tek otkriti novu strast i ljubav prema ovom uzbudljivom sportu.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: