Bejzbol: Istorija, Pravila i Strast Prema Igri

bejzbol

Bejzbol je jedan od najpopularnijih sportova u Sjedinjenim Američkim Državama i ima bogatu istoriju koja se proteže unazad više od sto godina. Ovaj sport privlači milione obožavalaca širom sveta zbog svoje dinamike, taktike i emocionalnog nabijanja koje pruža. Da bismo razumeli svet bejzbola, prvo ćemo se upoznati sa osnovnim konceptima igre i kako se ona tačno odvija.

Bejzbol: Osnovni koncepti

Bejzbol se igra između dva tima, a osnovni cilj igre je postizanje što više poena tako da se igrači iz jednog tima (napadači) kreću po terenu i pokušavaju doći do baze, dok se igrači iz suprotnog tima (branioci) trude da ih spreče u tome.

Igra se sastoji od nekoliko osnovnih komponenti:

 • Baze: Teren za bejzbol ima četiri baze koje su postavljene u obliku dijamanta – prva baza, druga baza, treća baza i kućna baza.
 • Igrači: Svaki tim ima devet igrača koji se smenjuju u ulogama napadača i branioca.
 • Meka loptica: Bejzbol se igra mekom lopticom, koja je obično prekrivena kožom.
kako-se-igra-bejzbol
 • Bačena loptica: Jedan od igrača iz napadačkog tima (bacač) pokušava da bačenom lopticom pogodi igrača iz suprotnog tima (udarač) koji stoji spreman da udari lopticu.
 • Udarac: Kada udarač pogodi lopticu, ona postaje u igri, a napadači pokušavaju da stignu do baze pre nego što lopticu odbrane i vrate je na bazu.
 • Auti: Igrači mogu biti eliminisani ako branioci uhvate lopticu u vazduhu nakon što je udarač udari, ili ako se loptica dostavi na odgovarajuću bazu pre nego što napadač stigne tamo.

Kako se igra Bejzbol

Igra bejzbola se odvija u devet rundi, koje se nazivaju “inning” na engleskom jeziku. Svaki tim ima priliku da napada i brani tokom svakog inning-a. Napadački tim pokušava postići što više poena tako što će igrači prolaziti kroz baze, dok branioci nastoje sprečiti napadače da to urade.

Napadački tim ima tri igrača koji se izmenjuju na terenu – udarač (bater), čuvar baze (prvobasista) i trkač na bazi (bekbek). Bacač iz braničkog tima pokušava da baci lopticu tako da udarač ne može da je pogodi ili da je pogodi na način koji će mu otežati da je udari što dalje ili precizno.

Kada udarač pogodi lopticu, igrači se kreću po terenu u nadi da će stići do kućne baze i postići poen. Branioci nastoje uhvatiti lopticu i poslati je na bazu pre nego što napadač stigne tamo, čime bi ga eliminisali.

Bejzbol je igra puna strategije i taktike, a brojne varijacije i pravila dodatno doprinose njenom kompleksnom karakteru. Ovo je samo osnovni uvod u ovu uzbudljivu igru, iako može delovati jednostavno na prvi pogled, bejzbol je mnogo više od toga.

Istorija Bejzbola

Bejzbol je jedan od najstarijih i najomiljenijih sportova u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta. Njegova bogata istorija datira unazad više od 150 godina, a tokom tog vremena, bejzbol je postao više od igre – postao je deo američkog kulturnog identiteta. Ova sekcija će vam pružiti uvid u poreklo bejzbola, njegov razvoj kroz vreme i prve profesionalne bejzbol timove.

Poreklo Bejzbola

Pitanje o tome kako je bejzbol nastao i gde su mu koreni dugi vekovima intrigira istraživače i entuzijaste ovog sporta. Dok postoje različite teorije o poreklu bejzbola, najčešće prihvaćena priča vodi nas nazad u 18. vek.

Neki tvrde da je bejzbol evoluirao iz starih engleskih igara poput “rounders” i “cricket”, koje su se igrale u Velikoj Britaniji. Ideja o udaranju lopte palicom i trčanju oko baza bila je zajednička ovim igrama. Kada je bejzbol stigao u Ameriku, igra se brzo razvijala i usavršavala.

Prvi pisani zapisi o bejzbolu potiču iz ranih 19. veka, a prve organizovane igre odigrane su u Njujorku i Nju Džersiju. U početku, igra nije imala standardizovana pravila, što je omogućavalo lokalnim zajednicama da razvijaju svoje verzije bejzbola.

Razvoj Igre Kroz Vreme

Narednih decenija, bejzbol je prolazio kroz mnoge promene i evolucije. Ključni trenuci u razvoju igre uključuju uspostavljanje standardnih pravila i organizacija koje su nadgledale bejzbol aktivnosti.

 • Prva bejzbol ekipa: Godine 1845, Alexander Cartwright, član Njujorškog bejzbol kluba, napisao je “Knickerbocker Rules” – pravila koja su postala osnova modernog bejzbola. Ova pravila uključivala su koncepte kao što su baze postavljene u dijamantnom obliku i devet igrača po timu.
 • Američki građanski rat: Tokom Američkog građanskog rata, bejzbol je doživeo veliki porast popularnosti. Mnogi vojnici su igrali bejzbol kako bi ubili vreme između bitaka, čime se sport proširio širom zemlje.
 • Prva profesionalna liga: 1869. godine osnovana je Cincinnati Red Stockings, prva profesionalna bejzbolna ekipa. Ovo je označilo početak ere profesionalnog bejzbola, a mnoge druge profesionalne lige su brzo usledile.
bejzbol-igra

Prvi Profesionalni Bejzbol Timovi

Rast profesionalnog bejzbola doveo je do stvaranja mnogih timova i liga širom Sjedinjenih Američkih Država. Prva profesionalna liga bila je Nacionalna bejzbolna liga (NL), koja je osnovana 1876. godine. Neki od najranijih profesionalnih bejzbol timova uključivali su:

 • Cincinnati Red Stockings: Kao prvi profesionalni bejzbolni tim, Cincinnati Red Stockings su postali poznati širom zemlje i privukli su veliku pažnju publike.
 • Boston Red Stockings (sada Red Sox): Osnovani 1871. godine, Boston Red Stockings su bili jedan od najuspešnijih timova tog vremena i kasnije su postali poznati kao Boston Red Sox.
 • Chicago White Stockings (sada Chicago Cubs): Osnovani 1870. godine, Chicago White Stockings su takođe bili među pionirima profesionalnog bejzbola i kasnije su postali poznati kao Chicago Cubs.

Prvi profesionalni bejzbol timovi igrali su na otvorenim terenima, a igre su često privlačile ogroman broj gledalaca. Ovaj period označava početak ere profesionalnog bejzbola u Sjedinjenim Američkim Državama, a sport je nastavio da raste i razvija se tokom narednih decenija.

Istorija bejzbola je fascinantna i bogata priča o evoluciji jednog od najvoljenijih sportova na svetu. Tokom vekova, bejzbol je postao mnogo više od igre – postao je simbol američke kulture i nacionalne prošlosti, privlačeći generacije navijača i ostavljajući neizbrisiv trag u svetu sporta.

Najbolji Bejzbol Timovi u Istoriji

Bejzbol se može pohvaliti dugom i bogatom istorijom, a kroz decenije su se izdvojili timovi koji su postali legende ovog sporta. U ovom delu, istražićemo pet najpoznatijih i najuspešnijih bejzbol timova u istoriji igre – New York Yankees, Boston Red Sox, St. Louis Cardinals, Los Angeles Dodgers i San Francisco Giants.

1. New York Yankees

New York Yankees se često smatraju najslavnijim timom u istoriji bejzbola. Osnovani 1901. godine kao Baltimore Orioles, tim se preselio u Njujork 1903. godine i promenio ime u New York Yankees. Yankeesi su osvojili ukupno 27 šampionskih titula u Major League Baseballu (MLB), što ih čini najuspešnijim timom u istoriji. Tim je imao mnoge legendarne igrače kao što su Babe Ruth, Lou Gehrig, Mickey Mantle, i Derek Jeter. Njujorški stadion, poznat kao Yankee Stadium, postao je ikonično mesto u svetu bejzbola.

2. Boston Red Sox

Boston Red Sox, poznati i kao BoSox, imaju bogatu istoriju i vernu navijačku bazu. Osvojili su mnogo titula, uključujući i čuvenu “kletvu Babe Rutha”. Ipak, ta kletva je prekinuta 2004. godine kada su Red Sox osvojili Svetsku seriju, što je bio prekretnički trenutak za tim. Ova ekipa se ponosi velikim igračima kao što su Ted Williams, Carl Yastrzemski i David Ortiz.

3. St. Louis Cardinals

St. Louis Cardinals su još jedan od najprepoznatljivijih timova u bejzbolu. Osnovani 1882. godine, Cardinalsi su osvojili brojne titule, uključujući i 11 Svetskih serija. Imajući u vidu njihovu istoriju uspeha i razvoja igre, St. Louis Cardinals su jedan od najcenjenijih timova u MLB-u. Neki od najvećih igrača uključuju Stan Musiala i Boba Gibsona.

4. Los Angeles Dodgers

Los Angeles Dodgers su još jedan tim sa bogatom istorijom. Osnovani 1883. godine kao Brooklyn Atlantics, tim se preselio u Los Anđeles 1958. godine. Dodgersi su osvojili šest Svetskih serija i imaju mnogo poznatih igrača, uključujući Jackieja Robinsona, koji je postao prvi Afroamerikanac u MLB-u. Stadion Dodgersa, Dodger Stadium, smatra se jednim od najlepših bejzbolskih stadiona na svetu.

5. San Francisco Giants

San Francisco Giants, ranije poznati kao New York Giants, su deo bogate istorije bejzbola. Tim je osvojio više od osam Svetskih serija i ima mnogo vernih navijača. Giantsi su poznati po svojoj odbrani i sjajnim igračima poput Willieja Maya i Willieja McCoveya. Tim se preselio u San Francisko 1958. godine i od tada je postao ključni deo sportske kulture ovog grada.

Svi ovi timovi su ostavili neizbrisiv trag u istoriji bejzbola i doprineli su popularnosti ovog sporta širom sveta. Njihovi uspesi, igrači i stadioni postali su simboli bejzbola i izvor inspiracije za brojne generacije navijača. Bez obzira na to koji tim podržavate, nema sumnje da su ovi timovi ostavili dubok utisak na svet bejzbola i sportske istorije.

Najveći Bejzbol Igrači

Bejzbol je sport sa bogatom istorijom i tradicijom, a tokom godina su se pojavili neki od najvećih igrača koji su ostavili neizbrisiv trag u svetu bejzbola. U ovoj sekciji, istražićemo pet najvećih bejzbol igrača svih vremena: Babe Ruth, Willie Mays, Hank Aaron, Ty Cobb i Ted Williams.

1. Babe Ruth

Babe Ruth, često nazivan “Velikim Bambinom”, smatra se jednim od najvećih bejzbol igrača svih vremena. Rođen 1895. godine, Babe Ruth je revolucionarno promenio igru svojim sposobnostima kao udarač. Igrao je za New York Yankees i Boston Red Sox tokom svoje karijere i postao je ikona bejzbola. Ruth je slavio brojne rekorde, uključujući i najviše home runova u sezoni. Njegova harizma i sposobnost da privuče publiku čine ga legendom bejzbola.

2. Willie Mays

Willie Mays, poznat i kao “Say Hey Kid,” jedan je od najsvestranijih igrača u istoriji bejzbola. Igrao je za New York i San Francisco Giants i New York Mets tokom svoje karijere. Mays je bio izuzetan igrač u svim aspektima igre – bio je sjajan udarač, brz na bazama i neverovatan igrač u odbrani. Njegova ikonična hvatanja na centru terena ostala su urezana u sećanju svih ljubitelja bejzbola.

bejzbol-igraci

3. Hank Aaron

Hank Aaron je postao poznat po svojoj izvanrednoj sposobnosti udaranja home runova. Tokom svoje karijere, igrao je za Milwaukee i Atlanta Braves. 1974. godine, postao je najbolji home run hitter u istoriji bejzbola, obarajući rekord Babe Rutha. Aaron je bio ne samo izvanredan igrač već i ikona borbe protiv rasizma u sportu.

4. Ty Cobb

Ty Cobb, često nazivan “Georgia Peach,” igrao je u ranim danima bejzbola, ali njegov uticaj na igru je neosporno ogroman. Bio je neverovatno brz i sposoban udarač. Cobb je osvojio 12 puta titulu najboljeg udarača u Američkoj ligi i ostao je jedan od najboljih bejzbol igrača svih vremena. Iako je njegov karakter bio kontroverzan, njegove sportske sposobnosti su neupitne.

5. Ted Williams

Ted Williams, poznat i kao “Splendid Splinter,” bio je jedan od najboljih udarača u istoriji bejzbola. Igrao je za Boston Red Sox i bio je izuzetno precizan udarač. Williams je dva puta osvojio “Triple Crown” (kada je igrač vodeći u proseku udaranja, broju home runova i broju RBI u sezoni) i njegov prosečan udarac od 0.344 ga svrstava među najbolje udarače ikada.

Ovi igrači su obeležili zlatno doba bejzbola i ostavili su neizbrisiv trag u istoriji ovog sporta. Njihove veštine, rekordi i doprinos igri čine ih legendama bejzbola. Iako se vreme promenilo i nove generacije igrača su došle i otišle, Babe Ruth, Willie Mays, Hank Aaron, Ty Cobb i Ted Williams će zauvek ostati u srcima ljubitelja bejzbola širom sveta kao vrhunski sportisti koji su igrali ovu igru sa strašću i izuzetnošću.

Bejzbol Zanimljivosti

Bejzbol je sport koji obiluje zanimljivostima i činjenicama koje ga čine još fascinantnijim i intrigantnijim. U ovoj sekciji, istražićemo neke od najzanimljivijih aspekata bejzbola, uključujući njegovu vezu sa statistikom, najstariji stadion, prisustvo u svetu filma i neka od najimpresivnijih rekorda i dostignuća.

Bejzbol i Statistika

Bejzbol je jedan od retkih sportova koji se toliko duboko bavi statistikom. Postoje razne brojke i metrike koje prate igru, a najpoznatija je “slugging average” (slugging procenat) i “on-base percentage” (procenat baza dostignutih udarcem). Ove statistike omogućavaju analizu igračkih performansi u velikoj dubini i preciznosti. Bejzbolni statističari prate svaki detalj igre, od broja home runova do prosječnog vremena između dva bacačka poteza.

Fenway Park: Najstariji Stadion

Fenway Park u Bostonu je jedan od najprepoznatljivijih stadiona u svetu bejzbola, a takođe je i najstariji bejzbol stadion koji je i dalje u upotrebi. Otvoren 1912. godine, Fenway Park je domaćin Boston Red Sox i čuven je po svojim neobičnim dimenzijama terena, uključujući “Green Monster” (Zeleni čudovište) – visoku ogradu koja čini izazov za igrače koji pokušavaju da postignu home run. Stadion je ikoničan i ima bogatu istoriju, čineći ga jednim od najposećenijih sportskih objekata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Bejzbol i Film

Bejzbol je često bio inspiracija za mnoge filmske projekte. Filmovi kao što su “Field of Dreams,” “Bull Durham,” “A League of Their Own” i “Moneyball” postali su klasici u žanru sportskog filma. Ovi filmovi istražuju različite aspekte bejzbola, uključujući strast igrača, izazove koje timovi prolaze, i njegovu ulogu u američkoj kulturi. Bejzbol je tema koja ima široku privlačnost na velikom platnu i nudi duboke priče o ljudskim strastima, snovima i izazovima.

Rekordi i Dostignuća

Bejzbol je sport sa bogatom istorijom rekorda i dostignuća. Babe Ruth je postavio neke od najimpresivnijih rekorda uključujući najviše home runova u jednoj sezoni. Barry Bonds je srušio ovaj rekord kasnije u karijeri. Pitcher Nolan Ryan ostaje lider u broju strikeouts (prekršaja) u istoriji bejzbola sa nevjerojatnih 5,714. Pete Rose ima najviše udaraca u MLB istoriji sa 4,256. Ovi rekordi i dostignuća predstavljaju vrhunce bejzbolnih karijera i često se pamte kao legende ovog sporta.

Bejzbol danas

Bejzbol je evoluirao tokom godina, prilagođavajući se promenama u društvu i tehnologiji, čineći ga uzbudljivim sportom i u 21. veku. U ovoj sekciji, istražićemo kako se bejzbol igra danas, ulogu Major League Baseball (MLB) lige, kao i njegovu popularnost i globalni uticaj.

Bejzbol u 21. veku

Današnji bejzbol zadržava suštinske elemente igre, ali je takođe doživeo evoluciju u mnogim aspektima. Tehnologija je postala integralni deo igre, pružajući igračima, trenerima i timovima više informacija i alatki za analizu igre. Na primer, analitički softver se koristi za analizu igračkih performansi, a statisitički podaci se detaljno prate.

Uvođenje video pregleda i izazova je promenilo način na koji se donose odluke tokom igre. Sada timovi i menadžeri imaju mogućnost da izazovu odluke sudija ukoliko smatraju da su napravljene greške.

bejzbol-liga

MLB Liga

Major League Baseball (MLB) liga predstavlja najviši nivo profesionalnog bejzbola u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi. Liga se sastoji od 30 timova, podeljenih na dve konferencije – Američku i Nacionalnu ligu. Svaka od ovih konferencija dalje se deli na tri divizije. MLB sezona sastoji se od 162 utakmice po timu, sa ciljem da se osvoje divizije i plasira se u plej-of.

Plej-of je vrhunac bejzbol sezone, gde se najbolji timovi takmiče za titulu šampiona. Serije plej-of igara uključuju divizionu rundu, šampionatne serije i Svetsku seriju, koja predstavlja vrhunac sezone i okuplja najbolje timove iz Američke i Nacionalne lige.

Popularnost i Globalni Uticaj

Bejzbol i dalje ostaje izuzetno popularan u Sjedinjenim Američkim Državama, sa milionima navijača koji redovno prate igre i podržavaju svoje omiljene timove. Svake godine, Svetska serija privlači ogromnu pažnju i gledanost širom sveta.

Pored Amerike, bejzbol je takođe popularan u nekim drugim zemljama, posebno u Japanu, Dominikanskoj Republici, Venezueli i Kubi. Mnogi igrači iz ovih zemalja postali su zvezde u MLB ligi.

Globalni uticaj bejzbola takođe se ogleda u Olimpijskim igrama gde je bio deo sportskog programa sve do 2008. godine. Međutim, bejzbol će se ponovo pojaviti na Olimpijskim igrama 2020. godine u Tokiju.

Bejzbol je sport sa bogatom tradicijom i dubokim korenima, ali se kontinuirano razvija kako bi privukao nove generacije igrača i navijača. U 21. veku, igra ostaje dinamična i privlačna, a MLB liga igra ključnu ulogu u održavanju bejzbola kao jednog od najvažnijih sportova u svetu.

Kako Postati Bejzbol Fan

Postati bejzbol fan može biti veoma uzbudljiv i ispunjavajući proces. Bejzbol je sport sa bogatom istorijom i strastvenim navijačima širom sveta. U ovoj sekciji, istražićemo nekoliko koraka kako postati bejzbol fan i uživati u ovoj uzbudljivoj igri.

1. Gledanje Utakmica

Prvi korak u postajanju bejzbol fanom je gledanje utakmica. Pratite televizijske prenose ili strimove utakmica kako biste bolje razumeli dinamiku igre. Pogledajte različite timove i igrače kako biste pronašli one koji vam se najviše sviđaju. Ovo je odličan način da se upoznate sa pravilima, strategijom i uzbuđenjem bejzbola.

2. Fantazi Bejzbol

Fantazi bejzbol je popularna igra među ljubiteljima ovog sporta. U njoj možete kreirati svoj tim od stvarnih igrača iz MLB lige i takmičiti se protiv drugih timova. Fantazi bejzbol vam omogućava da dublje razumete statistiku i performanse igrača, što može dodatno poboljšati vašu strast prema igri.

3. Poseta Stadionu

Nema ništa poput iskustva posete bejzbol stadionu uživo. Kupite ulaznice za utakmicu i osetite atmosferu na stadionu. Navijanje zajedno sa drugim fanovima, miris hot-dogova i zvuk udaranja lopte o bejzbolske palice su nezaboravni momenti. Stadioni takođe često nude obilje hrane i pića, čineći posetu još ugodnijom.

4. Praćenje Timova i Igrača

Počnite pratiti različite bejzbol timove i igrače. Upoznajte se sa istorijom timova, njihovim rivalitetima i ključnim igračima. Čitanje vesti i analiza o bejzbolu vam može pomoći da bolje razumete dešavanja u svetu ovog sporta.

5. Učlanite se u Bejzbol Online Zajednice

Internet je odlično mesto za povezivanje sa drugim bejzbol fanovima. Postoji mnogo online zajednica, foruma i društvenih mreža posvećenih bejzbolu gde možete razgovarati sa istomišljenicima, razmenjivati mišljenja i saznati više o igri.

6. Igrajte Bejzbol

Ako želite dublje da se uronite u svet bejzbola, razmotrite igranje samog sporta. Pridružite se lokalnom bejzbol timu ili amaterskoj ligi i iskusite čari bejzbola iz prve ruke. Ovo iskustvo može dodatno produbiti vašu strast prema igri.

Postati bejzbol fan je putovanje ispunjeno uzbuđenjem, zabavom i zajedništvom sa drugim navijačima. Bez obzira na to da li ste tek počeli pratiti ovaj sport ili ste dugogodišnji fan, bejzbol nudi bogato iskustvo koje će vas zasigurno očarati.

Često postavljena pitanja (FAQ)

 1. Kada i kako je nastao bejzbol? Igre koje uključuju udaranje lopte palicom postoje već vekovima, a bejzbol u sličnom obliku kakav danas poznajemo počeo se igrati u 13. veku u Francuskoj, Španiji i Portugalu. Prvi zabeleženi pomen termina “bejzbol” datira iz 1744. godine u dečijoj knjizi Džona Njuberija. Prvi zvanični meč bejzbola odigran je 1838. godine u Ontariju, Kanada, a moderna pravila bejzbola evoluirala su iz “Knickerbocker code” pravilnika​​.
 2. Koja je osnovna oprema za bejzbol? Osnovna oprema u bejzbolu uključuje palice, rukavice, dresove i kacige, a ostali štitnici su stvar ličnog izbora igrača. Profesionalci koriste palice od jasena, dok amateri i deca često koriste metalne ili aluminijumske palice. Rukavice su prilagođene pozicijama igrača, sa razlikama u debljini postave i veličini džepa za hvatanje lopti​​.
 3. Kakva su pravila igre u bejzbolu? Bejzbol se igra devet izmena, a u svakoj izmeni oba tima imaju po jedan napad. Pobednik je tim koji sakupi više ranova nakon devete izmene. Ukoliko je rezultat nerešen, igraju se dodatne izmene. Tim koji napada ima jednog igrača na početku svog napada – udarača, dok se tim koji se brani sastoji od devet igrača. Napad traje dok se ne naprave tri auta​​.
 4. Koje su pozicije igrača u bejzbolu? U timu koji se brani (odbrana) igraju: bacač (pitcher), hvatač (catcher), igrači na prvoj, drugoj i trećoj bazi, presretač (short-stop) i tri spoljna igrača (left, center, right fielder). U napadu, igrači su raspoređeni na bazi i kao udarači. Postoji i posebna pozicija “Designated Hitter” koja se koristi u nekim ligama umesto bacača​​.
 5. Koje su najpoznatije bejzbol lige? Najpoznatija bejzbol liga je Major League Baseball (MLB) u SAD-u. Ova liga, osnovana 1876. godine, je najstarija profesionalna američka sportska liga i sastoji se od 30 timova iz SAD-a i Kanade. Timovi su podeljeni u dve konferencije: Nacionalnu i Američku. Na kraju sezone, pobednici oba liga igraju u finalu poznatom kao “World Series”

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: