Bilijar – Vrste i pravila

Bilijar

Bilijar je porodica sportova sa štapovima u kojima igrači koriste taj isti štap da udaraju kugle, pomerajući ih oko stola prekrivenog platnom, sa ciljem da određene loptice upadnu u određene “džepove” ili rupe. 

Postoje mnoge varijacije igre, uključujući bilijar, snooker i karambo bilijar. U bilijaru, na primer, loptice su podeljene na pruge i pune, a cilj igre je da se ubaci sve iz jedne grupe pre nego što se ubaci 8 kugla. Snuker je složenija igra koja se igra sa 22 kugle, dok se karambol bilijar igra na stolu bez “džepova”.

Vrste bilijara

Pool Bilijar

Jedna od najpopularnijih varijacija bilijara je pool. Biljarski stolovi su obično veći od ostalih stolova za bilijar i imaju šest džepova. Kuglice su podeljene na pruge i obojene, a cilj igre je da ubacite sve iz jedne grupe pre nego što ubacite 8. loptu. Popularne varijacije pool bilijara uključuju osmicu, devetku, bank pool i one pocket.

Snuker

Još jedna popularna varijacija je snuker, koji je složenija igra koja se igra sa 22 kugle. Sto je veći od biljarskog stola i ima manje džepove. Cilj igre je da postignete više poena od svog protivnika ubacivanjem kugli različitih vrednosti poena u određene džepove. Smatra se da je snuker više taktička i strateška igra od biljara.

Karambol bilijar

Biljar karambola je još jedna varijanta, igra se na stolu bez džepova i sa 3 kugle na njemu: jednom belom bojom, kugla bele boje sa tačkom i jednom crvenom kuglom. Cilj igre je da u jednom potezu pogodite svojom kuglom protivnikovu i kuglu bele boje sa tačkom odnosno “ciljanu kuglu”.

Bilijar

Ovo su samo neke od mnogih varijacija bilijara koje postoje. Svaki od njih nudi jedinstven izazov i zahteva drugačiji skup veština i strategija. Bilo da ste početnik ili iskusan igrač, svakako da postoji varijanta bilijara koja je savršena za vas.

Oprema za Bilijar

Da bi igrali bilijar, igračima će biti potreban štap, kugle i sto. Na raspolaganju je mnogo različitih tipova štapova, napravljenih od različitih materijala i različitog kvaliteta. Kada birate štap, važno je uzeti u obzir faktore kao što su težina, ravnoteža i fleksibilnost. Kuglice koje se koriste u bilijaru obično su napravljene od fenolne smole i dolaze u različitim veličinama i bojama.

Održavanje i čišćenje štapova i kugli je važan aspekt igre, jer prljavština i ostaci mogu uticati na njihovo kotrljanje i putanju. Bilijarski stolovi dolaze u različitim veličinama i stilovima, od tradicionalnih do modernih. Prilikom odabira stola, važno je uzeti u obzir faktore kao što su veličina, površina za igru i izdržljivost.

Bilijar Tehnike

Da bi dobro igrali bilijar, igrači moraju da ovladaju raznim tehnikama. Ovo uključuje pravilno hvatanje štapa, pravilan stav i poravnanje, razvijanje dobre tehnike zaveslaja i učenje kako da ciljate i koristite sisteme za nišanjenje. Napredne tehnike kao što su spin i masovni udarci takođe se mogu naučiti da svoju igru podignete na viši nivo.

Saveti i Trikovi za Bilijar

Da biste postali vešt igrač bilijara, potrebna je vežba i posvećenost. Evo nekoliko saveta i trikova koji će vam pomoći da poboljšate svoju igru:

Vežbe:

Vežbanje je važan deo poboljšanja vaše igre. Počnite tako što ćete uvežbati osnovne udarce kao što su pravi udarac, udarac za izvlačenje i sledeći udarac. Kako postanete veštiji, pređite na naprednije udarce.

Mentalna priprema:

Biljar je podjednako mentalna igra koliko i fizička. Važno je da budete psihički spremni pre meča i da ostanete koncentrisani tokom istog. Vežbajte tehnike vizualizacije koje će vam pomoći da u mislima vidite snimak koji želite da napravite pre nego što ga doživite.

Igranje na turnirima:

Igranje na turnirima je odličan način da poboljšate svoju igru i testirate svoje veštine protiv drugih igrača. Potražite lokalne turnire ili lige da se pridružite i iskoristite priliku da igrate protiv veštih protivnika.

Bilijar

Vežba sa partnerom:

Igranje sa partnerom može vam pomoći da poboljšate svoju igru dajući vam nekoga sa kim ćete vežbati i protiv koga ćete se takmičiti. Pronađite partnera sa sličnim nivoom veštine i igrajte igre jedni sa drugima koje će vam pomoći da se poboljšate.

Gledajte profesionalne igrače:

Gledanje profesionalnih igrača Bilijara može vam pomoći da naučite nove tehnike i strategije za igranje igre. Potražite video zapise profesionalnih igrača na internetu ili na TV-u da biste stekli osećaj kako igraju i koje strategije koriste.

Ovi saveti i trikovi mogu vam pomoći da poboljšate svoju igru i podignete je na sledeći nivo. Zapamtite, praksa i posvećenost su ključni da postanete vešt igrač bilijara. Sa pravim resursima, obukom i načinom razmišljanja, svako može savladati igru bilijara.

Bilijar zanimljivosti

 • Veruje se da je bilijar nastao u Francuskoj u 15. veku, iako su se slične igre igrale u drugim kulturama vekovima.
 • Igra bilijara se prvobitno igrala na otvorenom, na travnatim površinama, sa kuglama od drveta ili slonovače.
 • Prvi bilijarski stolovi bili su napravljeni od kamena ili mermera, ali su na kraju evoluirali da budu napravljeni od drveta i prekriveni zelenim filcom.
 • Štap, koji je suštinski deo igre, nije bio široko korišćen sve do 18. veka.
 • Biljar je bio popularna zabava vekovima, sa poznatim igračima, uključujući francuskog kralja Luja XIV, za kojeg se znalo da igra bilijar satima.
 • Biljar je stigao u Ameriku kasnih 1700-ih i brzo je postao popularna zabava, sa mnogim klubovima i tavernama sa stolovima za bilijar.
 • Pool biljar, koja je jedna od najpopularnijih varijacija bilijara, izmišljena je u Sjedinjenim Državama u 19. veku.
 • Biljar je bio deo Olimpijade, a prvi zvanični olimpijski bilijar održan je 1900.
 • Igra snuker, koja se igra na većem stolu i sa više lopti, izmišljena je u Engleskoj krajem 19. veka i brzo je stekla popularnost.
 • Biljar je i danas popularna zabava sa mnogim profesionalnim igračima, turnirima i ligama širom sveta.

Najpoznatiji igrači Bilijara

Tokom istorije bilo je mnogo veštih i uspešnih igrača bilijara:

 1. Vili Moskoni: Mnogi ga smatraju najvećim igračem bilijara svih vremena, Moskoni je bio dominantna sila u sportu 1940-ih i 1950-ih, postavljajući brojne rekorde i osvajajući više svetskih prvenstava.
 1. Ralf Grinlif: Legendarni igrač iz 1920-ih i 1930-ih, Grinlif je bio jedan od prvih profesionalnih igrača i bio je poznat po svojoj preciznosti i doslednosti.
Bilijar
 1. Stiv Mizerak: Smatran jednim od najboljih igrača u bilijaru 1970-ih i 1980-ih, Mizerak je osvojio više svetskih šampionata i bio je poznat po svom snažnom brejk udarcu.
 1. Efren Rejes: Filipinski profesionalni igrač pool bilijara, Rejes se smatra jednim od najvećih igrača svih vremena. Osvojio je nekoliko svetskih šampionata u pool bilijaru i mnoge druge turnire.
 1. Earl Strickland: Američki profesionalni igrač u bilijaru, Strickland je osvojio nekoliko svetskih šampionata u pool bilijaru i mnoge druge turnire. Smatra se jednim od najboljih igrača sa “devetom” kuglom svih vremena.
 1. Ronnie O’Sullivan: Britanski profesionalni igrač snukera, O’Sullivan se smatra jednim od najvećih snuker igrača svih vremena. Osvojio je pet svetskih prvenstava u snukeru i mnoge druge turnire.

Ovo su neki od najuspešnijih i najpoznatijih igrača u istoriji bilijara, ali bilo je mnogo drugih veštih igrača koji su dali doprinos ovom sportu tokom godina.

U zaključku, bilijar je fascinantan i izazovan sport sa bogatom istorijom. Mnogi sjajni igrači dali su doprinos sportu tokom godina. Bilo da ste početnik ili iskusan igrač, svet bilijara je sport u kojem svako može da uživa.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

 1. Koje su osnovne vrste bilijara? Bilijar uključuje razne vrste kao što su pool, snooker, i karambol bilijar, svaki sa svojim pravilima i karakteristikama.
 2. Kako se igra pool bilijar? Pool bilijar se igra sa kuglicama podeljenim na pruge i pune, cilj igre je ubaciti sve kuglice iz jedne grupe pre crne osmice.
 3. Šta karakteriše snooker? Snooker se igra sa 22 kugle, cilj je osvojiti više poena od protivnika ubacivanjem kugli različitih vrednosti.
 4. Šta je karambol bilijar? Karambol bilijar se igra na stolu bez džepova, sa tri kugle i ciljem pogoditi protivnikovu kuglu.
 5. Kakva je oprema potrebna za bilijar? Oprema uključuje štap, kugle i sto, s različitim tipovima štapova i kugli.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: