Bol u kolenu – 5 Vežbi koje pomažu

bol-u-kolenu

Smanjite bol u kolenu pomoću ovih jednostavnih vežbi.

Ljudi svih uzrasta mogu postati žrtve bolova u kolenima. Koleno je ključni zglob u vašim nogama i intenzivno se koristi, što znači da je veća verovatnoća da ćete se povrediti.

Povrede, stanja vezana za kosti kao što su osteoporoza ili artritis i napor su neki od glavnih uzroka bolova u kolenu.

Bol u kolenu je i akutna i hronična. Dostupni su mnogi tretmani za lečenje problema sa kolenom, uključujući lekove, terapiju i operaciju. Međutim, mnogi zdravstveni stručnjaci takođe predlažu određene vežbe za lečenje bolova u kolenima.

Vežbanje je neinvazivan način za smanjenje bolova u kolenu bez lekova. U ovom blog postu saznajte sve o najboljim vežbama za smanjenje bolova u kolenima.

Kako vežbe smanjuju bol u kolenu?

Vežbe koje pomažu kolenu nisu uvek direktno povezane sa bolom u zglobovima. Međutim, određena istezanja mogu pomoći u jačanju mišića i kostiju.

Kada su mišići jaki, oni pružaju podršku vašim nogama i pomažu u smanjenju bolova. Neke vežbe takođe mogu smanjiti upalu i podstaći maksimalnu fleksibilnost i pokretljivost.

1. Podizanje nogu

Ovaj trening cilja na mišiće kuka i kolena. Da biste uradili ovu vežbu, potrebno je da legnete na ravnu površinu (poželjno na pod). Možete staviti prostirku na pod i jastuk ispod vrata za podršku.

Sada savijte jednu nogu dok drugu držite ravnom. Stavite ruke prema podu. Polako podignite nogu (onu na tlu) da biste dosegli istu visinu kao savijena noga.

bol u kolenu vezbe

Uverite se da vam je noga ravna tokom podizanja. Zadržite položaj najmanje 5 sekundi i postepeno ga spustite u položaj mirovanja.

Ponovite, a zatim promenite nogu.

Uradite 2 seta od 10 ponavljanja za svaku nogu. Možete dodati težinu skočnog zgloba da biste povećali intenzitet nakon nekoliko dana.

2. Bočno podizanje nogu

Bočno podizanje nogu je jedna od najlakših vežbi za kolena. Ova vežba jača vaše gluteuse. Da biste to uradili, morate da ležite na boku na ravnoj površini. Držite glavu rukom oslonjenom na lakat.

Stavite drugu ruku pravo na tlo ispred stomaka.

Sada lagano podignite nogu (gornju) prema plafonu koliko god možete. Trebalo bi da osetite pritisak u kuku.

Ostanite u tom položaju nekoliko sekundi. Sada polako spustite nogu u položaj mirovanja. Ponovite 10 puta.

Lezite na suprotnu stranu i ponovite sa drugom nogom.

Uradite tri seta od 10 ponavljanja za svaku stranu.

3. “Sedenje” uz Zid

Vežbe sedenja uz zid toniraju gluteuse i kvadricepse. Najbolja stvar u vezi sa ovom vežbom je to što je možete raditi bilo gde i bilo kada. Sve što vam treba je zid!

sedenje uz zid

Stanite uspravno sa leđima, ramenima, kukovima i glavom pritisnutim uza zid. Postavite stopala nekoliko centimetara napred tako da se možete postaviti u sedeći položaj.

Sada skliznite dole da sednete uza zid, držeći leđa i glavu netaknutim. Zadržite položaj nekoliko sekundi. Vratite se u stojeću poziciju.

Ponovite 10 do 15 puta.

4. Obrnuto podizanje nogu

Ova vežba je efikasan način da ojačate mišiće kolena, tačno iznad kolena. Za ovu vežbu potrebna vam je ravna površina. Možete koristiti prostirku ako želite.

Lezite na stomak dok stavite ruke pravo na tlo. Rukama ćete podupirati glavu iznad poda. Podignite nogu prema gore koliko god možete.

Zapamtite, ne savijajte nogu i ne podižite karličnu kost. Držite nogu 5 sekundi i postepeno je vraćajte nazad. Uradite isto sa drugom nogom.

Uradite 3 seta od 10 ponavljanja na svakoj strani.

5. Vežba za listove

Vežba za listove na nogama je još jedna brza i laka vežba za kolena. Ove vežbe su idealne za starije ljude i odličan je način da se pokrenete. Sve što treba da uradite je da stojite uspravno.

vezba za listove

Stavite ruke, jednu pored druge, na struk za podršku. Takođe možete koristiti zid ili nešto drugo za bolje prianjanje.

Dakle, aktivnosti kao što su hodanje, vožnja bicikla i plivanje takođe mogu ojačati vaše kosti i mišiće.

Oprez

Efekti ovih vežbi mogu se razlikovati od osobe do osobe u zavisnosti od stanja vašeg tela. Možda ćete morati da potražite savet lekara pre nego što pokušate bilo koju od ovih vežbi.

Uvek zapamtite da radite vežbe zagrevanja pre nego što pokušate bilo koju novu vežbu.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: