Joga – Sve što treba da znate

joga

Šta je joga?

Joga je drevna praksa koja vuče korene iz Indije i obuhvata širok spektar fizičkih, mentalnih i duhovnih vežbi usmerenih na postizanje ravnoteže i harmonije u telu i umu. Ova praksa nije samo vežba, već i filozofija života koja seže duboko u indijsku kulturu i tradiciju. Ovde ćemo istražiti poreklo i istoriju joge, kao i različite vrste joge koje postoje.

Poreklo i istorija joge

Poreklo joge seže hiljadama godina unazad, a precizno datiranje njenih početaka nije lako utvrditi. Joga se razvila u kontekstu drevne indijske kulture, a prvi pisani tragovi joge datiraju pre 5.000 godina. Smatra se da su rani oblici joge nastali u dolini Inda, a učenici su se u početku prenosili usmeno sa učitelja na učenika. Kasnije su ovi učitelji zapisali svoja učenja u svetim spisima, uključujući „Vede“ i „Upanišade“.

Tokom vekova, joga je prolazila kroz različite faze razvoja, uključujući period nastanka joge u obliku koji danas poznajemo. Jedan od najznačajnijih tekstova vezanih za jogu je „Joga sutre“ Patanđalija, koja je napisana između 200. i 400. godine pre nove ere. Ovaj tekst je postao temelj za filozofiju joge, posebno za Osam koraka joge (Aštanga joga), koji se fokusiraju na postizanje duhovne svesti i samopouzdanja.

joga

Različite vrste joge

Joga je praksa koja je evoluirala tokom vekova i granala se u različite škole i pravce. Svaka od ovih vrsta joge ima svoje karakteristike i naglaske, omogućavajući praktičarima da pronađu onu koja najbolje odgovara njihovim potrebama i ciljevima. Neke od najpopularnijih vrsta joge uključuju:

 • Hata joga: Ova vrsta joge se fokusira na fizičke vežbe i asane (poze) kako bi se postigla ravnoteža između tela i uma. Hata joga je odličan izbor za početnike.
 • Vinjasa joga: Ovaj oblik joge uključuje kontinuirane pokrete i prelaze između različitih asana. Pored fizičkih koristi, akcenat je na disanju.
 • Bikram joga: Bikram joga se izvodi u prostorijama sa visokom temperaturom (oko 40°C) i sastoji se od niza određenih asana. Toplota pomaže opuštanju mišića i izbacivanju toksina.
 • Kundalini joga: Ova vrsta joge se fokusira na energiju koja se nalazi u telu, poznatu kao “kundalini”. Vežbe uključuju različite tehnike disanja i meditacije.
 • Aštanga joga: Ovaj oblik joge prati osam koraka joge, kako je opisano u Patanjalijevim „Joga sutrama“. Aštanga joga zahteva disciplinu i redovnu praksu.
 • Ajengar joga: Ajengar joga se fokusira na precizne položaje tela i upotrebu rekvizita kao što su blokovi i trake za postizanje preciznosti u vežbama.

Svaka od ovih vrsta joge nudi jedinstvene prednosti i naglasak, pa je važno da ih istražite i pronađete onu koja vam najviše odgovara. Joga je prilagodljiva i može se prilagoditi različitim nivoima veština i potrebama, što je čini dostupnom svima koji žele da istraže njeno dublje značenje.

Osnovni Principi Joge

Joga, drevna indijska praksa koja seže hiljadama godina unazad, ima duboke korene u svojim osnovnim principima. Ovaj odeljak će se fokusirati na ključne aspekte joge, uključujući osam koraka joge, kontrolu daha (pranaiama), položaje tela (asane) i važnost ishrane za jogu.

Patanjali i osam koraka joge

Jedna od najznačajnijih ličnosti u razvoju joga filozofije je Patanjali, čije su „Joga sutra“ postale klasično delo koje oblikuje osnovne principe joge. Patanjali je živeo negde između 200. i 400. godine pre nove ere i njegov rad je postao osnova za filozofiju i praksu joge. „Joga sutre“ se sastoje od 196 aforizama koji opisuju osam koraka joge, poznatih kao Aštanga joga.

Joga sutre

„Joga sutre“ su duboko filozofski tekst koji definiše put samospoznaje, unutrašnjeg mira i duhovnog razvoja. Ovaj tekst se fokusira na osam koraka joge koji vode ka duhovnom prosvetljenju. Svaki od ovih koraka ima svoje specifične principe i tehnike, i zajedno čine osnovu za pravilnu jogu. Evo kratkog pregleda osam koraka joge:

 1. Jama – Etika i moral: Ovaj korak se bavi etičkim principima, uključujući nepristrasnost, istinitost, nepoželjnost i ne-zlonamernost.
 1. Niiama – Pouzdanje u sebe i samodisciplina: Ovaj korak podstiče samodisciplinu, čistoću, zadovoljstvo, samopouzdanje i posvećenost.
 1. Asana – Položaji tela: Asane se odnose na fizičke vežbe i položaje tela koji jačaju telo i pripremaju ga za duhovne vežbe.
 1. Pranaiama – Kontrola disanja: Pranaiama se bavi tehnikama kontrole daha, što pomaže u poboljšanju životne energije.
 1. Pratiahara – Kontrola čula: Pratiahara se odnosi na povlačenje čula iz spoljašnjeg sveta kako bi se postigla duboka koncentracija.
 1. Dharana – Koncentracija: Ovaj korak se bavi razvojem koncentracije na određenu tačku, predmet ili misao.
 1. Dhiana – meditacija: Dhiana se odnosi na produbljivanje meditacije kako bi se postiglo stanje unutrašnjeg mira i prosvetljenja.
 1. Samadhi – Stanje prosvetljenja: Samadhi je krajnji cilj joge, stanje potpunog prosvetljenja i sjedinjenja sa univerzalnim duhom.

Pranaiama: Kontrola disanja

Pranaiama, ili kontrola daha, igra ključnu ulogu u jogi. Pranaiama tehnike se koriste za postizanje duboke koncentracije, poboljšanje vitalnosti tela i smirivanje uma. Pravilno disanje pomaže u oslobađanju blokada životne energije, poznate kao “prana”. Popularne tehnike pranajame uključuju Ujjaii, Kapalabhati i Anula Vilom. Redovna praksa pranajame može pomoći u smanjenju stresa, poboljšanju kapaciteta pluća i poboljšanju opšteg blagostanja.

Važnost pravilnog disanja u jogi

Pravilno disanje je neophodno u jogi jer pomaže u održavanju ritma i kontrole tokom vežbanja asana i meditacije. Duboko i kontrolisano disanje može pomoći u smanjenju anksioznosti i stresa, poboljšanju cirkulacije i povećanju nivoa energije. Takođe pomaže u povećanju svesti o telu i umu, čineći jogu sveobuhvatnom praksom za fizičko i mentalno zdravlje.

Asane: pozicije u jogi

Asane, ili položaji tela, su fizičke vežbe koje se izvode u jogi. Ove pozicije jačaju mišiće, povećavaju fleksibilnost i poboljšavaju ravnotežu. Osim fizičkih prednosti, asane takođe pomažu u razvoju koncentracije i prisustva uma. Pravilno izvođenje asana je ključno, jer pruža maksimalnu korist i smanjuje rizik od povreda.

joga

Popularne asane

Postoje stotine asana, ali neke su posebno popularne zbog svojih univerzalnih prednosti. Neke od popularnih asana uključuju:

 • Tadasana (Poza planine): Pomaže u poboljšanju držanja i ravnoteže.
 • Adho Mukha Svanasana (Pas nadole): Jača mišiće leđa i nogu, isteže telo i poboljšava cirkulaciju.
 • Vrikshasana (deblo): Povećava ravnotežu i koncentraciju.
 • Savasana (poza “leša”): Pomaže u potpunom opuštanju i obnavljanju tela.

Kako pravilno izvoditi asane

Pravilno izvođenje asana zahteva pažnju na tehniku i postepeno napredovanje. Važno je da slušate svoje telo, da se ne forsirate i koristite rekvizite ako je potrebno. Vežbanje asana treba da bude postepeno i prilagođeno nivou veština svakog pojedinca. Stručno vođenje instruktora joge je od suštinskog značaja, posebno za početnike.

Dijeta u jogi

Ishrana igra važnu ulogu u jogi, jer je telo “hram duše”. Pravilna ishrana podržava fizičko i mentalno zdravlje, kao i duhovni razvoj. Joga podstiče svest o hrani i izboru hrane koja je harmonična za telo i duh.

Vegetarijanstvo u jogi

Vegetarijanstvo se često promoviše u jogi, jer se veruje da ne šteti životinjama i doprinosi unutrašnjem miru. Vegetarijanska ishrana se fokusira na voće, povrće, orašaste plodove, mahunarke i žitarice, koje obezbeđuju neophodne hranljive materije za jogu.

Ishrana za fizičko i mentalno zdravlje

Pravilna ishrana u jogi je uravnotežena i zdrava. Ishrana treba da bude bogata hranljivim materijama, uključujući voće, povrće, integralne žitarice i proteine. Unos hrane treba da bude umeren, a obroke treba konzumirati sa svesnošću i zahvalnošću. Pravilna ishrana podržava energiju i vitalnost, što je neophodno za uspešnu jogu.

Joga: Fizički benefiti

Joga, iako počinje kao duhovna i mentalna praksa, takođe donosi brojne fizičke benefite koji mogu značajno unaprediti vaše zdravlje i fizičku kondiciju. U ovoj sekciji, istražićemo kako joga doprinosi povećanju fleksibilnosti, jačanju mišića, unapređenju ravnoteže, poboljšanju posture i smanjenju stresa.

Povećanje fleksibilnosti

Povećanje fleksibilnosti je jedan od najpoznatijih fizičkih benefita joge. Asane (pozicije) u jogi dizajnirane su tako da postepeno istežu mišiće i ligamente, čime se povećava opseg pokreta u zglobovima. Redovnom praksom joge, možete primetiti poboljšanje u vašoj sposobnosti da se nagnete, okrećete i savijate bez neprijatnosti ili povreda.

Razlog za fleksibilnost u jogi

Povećana fleksibilnost omogućava veći opseg pokreta u svakodnevnim aktivnostima, što pomaže u sprečavanju povreda. Takođe, omogućava vam da pravilno izvodite asane, što doprinosi dubljem razumevanju joge i njenim koristima. Fleksibilnost takođe pomaže u oslobađanju napetosti u mišićima, što smanjuje rizik od bolova u leđima i drugih problema sa mišićima i zglobovima.

Jačanje mišića

Joga takođe ima značajan uticaj na jačanje mišića, iako ne na način na koji to čine tradicionalne vežbe snage. Umesto opterećenja tegovima, joga koristi telesnu težinu za izvođenje asana. Ovo angažuje mnoge mišićne grupe, uključujući mišiće trupa, ruku, nogu i leđa. Kroz redovnu praksu joge, mišići se postepeno jačaju i toniraju.

Kako se mišići razvijaju kroz jogu

Mišići se razvijaju kroz jogu jer se asane zahtevaju stabilnost i snagu kako bi se pravilno izvele. Na primer, položaji kao što je Plank (Dandasana) angažuju mišiće trupa, ruku i nogu kako bi održali telo u ravnoteži. U pozama kao što je Warrior (Virabhadrasana), mišići nogu i leđa rade zajedno kako bi održali poziciju. Ovi izazovi pomažu u razvoju mišića, a istovremeno pravilno istezanje sprečava njihovu napetost.

joga

Unapređenje ravnoteže

Ravnoteža je ključni element fizičkog zdravlja, a joga može značajno unaprediti vašu sposobnost da ostanete stabilni i usklađeni. Pozicije koje zahtevaju ravnotežu, kao što su Tree (Vrikshasana) ili Eagle (Garudasana), treniraju mišiće i pomažu u razvoju unutarnje stabilnosti. Osim toga, joga podstiče svest o telu, što vam pomaže da bolje prepoznate i održavate ravnotežu u svakodnevnom životu.

Bolja postura

Poboljšanje posture je još jedan značajan fizički benefit joge. Mnogi ljudi provode dugo vreme sedeći ispred računara ili za volanom, što može dovesti do loše posture i problema sa kičmom. Joga se fokusira na jačanje mišića trupa, što pomaže u podršci kičmi i održavanju pravilne posturalne podrške. Asane takođe pomažu da se istegnu mišići vrata, leđa i ramena, čime se smanjuje napetost i bol u tim oblastima.

Smanjenje stresa i opuštanje

Joga takođe donosi fizičke benefite kroz smanjenje stresa i opuštanje. Vežbe disanja i tehnike meditacije u jogi pomažu u smanjenju nivoa kortizola, hormona stresa. Kroz duboko disanje i opuštajuće asane, telo se smiruje, mišići opuštaju, a um postaje mirniji. Ovo smanjenje stresa pomaže u očuvanju opšteg zdravlja i može smanjiti rizik od bolesti povezanih sa stresom.

Emocionalni Benefiti Joge

Joga ne donosi samo fizičke promene, već takođe ima dubok uticaj na mentalno i emocionalno zdravlje. U ovoj sekciji, istražićemo kako joga pomaže u povećanju koncentracije, unapređenju sna, razvoju samopouzdanja i samoprihvatanju, kao i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije.

Povećanje koncentracije

Joga podstiče razvoj koncentracije kroz različite tehnike i vežbe. Na primer, praksa meditacije u jogi pomaže vam da se fokusirate na sadašnji trenutak i oslobodite um od distrakcija. Koncentracija se takođe razvija kroz izvođenje asana, jer zahteva potpunu pažnju na položaje i disanje. Ovaj bolji fokus može biti od koristi u svakodnevnim aktivnostima i poboljšati produktivnost.

Unapređenje sna

San je ključni element mentalnog i emocionalnog zdravlja, a joga može značajno unaprediti kvalitet sna. Vežbe disanja i relaksacije koje se praktikuju u jogi pomažu u umirivanju uma i smanjenju stresa, što olakšava opuštanje i zdrav san. Takođe, određene pozicije (asane) u jogi su posebno korisne za oslobađanje napetosti u telu i pripremu za miran san.

Samopouzdanje i samoprihvatanje

Praksa joge podstiče unutarnju introspekciju i samosvest, što može doprineti razvoju samopouzdanja i samoprihvatanja. Joga podstiče veću svest o sopstvenom telu i umu, pomažući vam da razumete svoje potrebe i ograničenja. Ovo unutarnje razumevanje može dovesti do veće samopouzdanja, samoprihvatanja i pozitivnijeg odnosa prema sebi.

Smanjenje anksioznosti i depresije

Joga je prepoznata kao efikasan način za smanjenje simptoma anksioznosti i depresije. Tehnike disanja i meditacije koje se koriste u jogi pomažu u umirivanju uma i smanjenju stresa, što su ključni faktori u razvoju ovih mentalnih stanja. Redovna praksa joge može pomoći u regulaciji nivoa hormona stresa i podsticati osećaj opuštenosti. Takođe, fizičke vežbe u jogi oslobađaju endorfine, prirodne hormone sreće, što doprinosi poboljšanju emocionalnog blagostanja.

Joga takođe podstiče pozitivan pristup prema životu i promoviše osećaj prisutnosti i ravnoteže. Kroz tehnike meditacije, praktikanti uče da se nose sa negativnim mislima i emocijama, te ih transformišu u pozitivniju perspektivu. Ovo može biti posebno korisno za one koji se suočavaju sa anksioznošću i depresijom.

Kako Početi sa Jogom

Joga je predivna praksa koja može uneti brojne pozitivne promene u vaš život, kako na fizičkom, tako i na mentalnom i emocionalnom nivou. Međutim, da biste započeli sa jogom, važno je da pravilno pristupite i razmotrite nekoliko ključnih koraka. U ovoj sekciji, istražićemo kako početi sa jogom, uključujući pronalaženje instruktora, neophodnu opremu i postavljanje ciljeva.

Pronalaženje instruktora

Pronalaženje kvalifikovanog i iskusnog instruktora joge ključno je za uspešan početak. Instruktor će vam pomoći da pravilno izvodite asane (pozicije), razumete tehniku disanja i pridržavate se pravilnih principa joge. Evo nekoliko načina kako možete pronaći odgovarajućeg instruktora:

Klase joge

Mnogi gradovi širom sveta nude časove joge u lokalnim školama joge, fitnes centrima ili kulturnim centrima. Ovo je odličan način da direktno interagujete sa instruktorom i drugim praktikantima.

Online resursi

Ako nemate pristup lokalnim časovima joge ili preferirate fleksibilnost online pristupa, postoji mnogo online resursa koji nude video časove i vodiče za jogu. Međutim, budite oprezni i odaberite pouzdan izvor.

Neophodna oprema

Joga ne zahteva puno opreme, ali nekoliko osnovnih stvari su neophodne kako biste udobno vežbali. Osnovna oprema za jogu uključuje:

joga

Joga prostirka

Joga prostirka je esencijalna za vežbanje joge. Pruža udobnost i sprečava klizanje na tvrdoj podlozi. Postoje različite vrste prostirki, pa odaberite onu koja vam najviše odgovara.

Udobna odeća

Nosite odeću koja vam omogućava slobodu pokreta. Materijali koji dišu i elastični delovi su često najbolji izbor.

Blokovi i trake (opciono)

Ovi rekviziti su korisni za prilagođavanje asana i pružaju dodatnu podršku. Nisu obavezni, ali mogu biti od koristi, posebno za početnike.

Postavljanje ciljeva

Pre nego što započnete sa jogom, razmotrite svoje ciljeve i očekivanja od prakse. Da li želite poboljšati fleksibilnost, jačati mišiće, smanjiti stres ili postići dublje duhovno razumevanje? Postavljanje jasnih ciljeva će vam pomoći da odaberete pravu vrstu joge i pristup praksi.

Napomena: Važno je početi polako i slušati svoje telo. Ne forsirajte sebe da izvodite napredne asane na početku. Postepeno napredujte i pratite kako se osećate. Joga je individualna praksa, i svako će napredovati svojim tempom.

Kada pravilno pristupite početku sa jogom, ova praksa može postati izvor inspiracije, ravnoteže i zdravlja u vašem životu. Ne zaboravite da je kontinuirana praksa i predanost ključ uspeha. Sada, kada znate kako da počnete sa jogom, prepustite se ovom divnom putovanju fizičkog, mentalnog i emocionalnog blagostanja.

Joga: Pravila i Etika

Pravila i etika igraju ključnu ulogu u praksi joge, doprinoseći pozitivnom iskustvu kako za pojedinca, tako i za celu zajednicu. Ovde ćemo istražiti osnovne aspekte pravila i etike joge, uključujući poštovanje prema instruktoru, pravila ponašanja u času, i etiku prema sebi i drugima.

Poštovanje prema instruktoru

Poštovanje prema instruktoru je fundamentalna komponenta pravila i etike u jogi. Instruktor je osoba koja vam pomaže da pravilno izvodite asane, razumete tehniku disanja i postignete koristi od prakse joge. Važno je da pristupite instruktoru sa otvorenim umom i poštovanjem. To uključuje slušanje njihovih uputstava, postavljanje pitanja kada je potrebno i zahvalnost za njihovu predanost vašem razvoju.

Pravila ponašanja u klasi

Pravila ponašanja u času joge doprinose harmoničnoj i bezbednoj atmosferi za sve prisutne. Evo nekoliko osnovnih pravila koja treba poštovati:

 • Dolazak na čas na vreme: Praktikujte dolazak na čas nekoliko minuta pre nego što počne kako biste se opustili i pripremili.
 • Tišina na času: Održavanje tišine omogućava koncentraciju i mir drugima.
 • Isključivanje mobilnih telefona: Mobilni telefoni treba biti isključeni tokom časa kako bi se izbegle distrakcije.
 • Poštovanje ličnog prostora: Poštujte lični prostor drugih i izbegavajte postavljanje prostirke suviše blizu druge osobe.

Etika prema sebi i drugima

Etika u jogi se proteže izvan samog časa, podstičući poštovanje prema sebi i drugima u svakodnevnom životu. Ključne tačke etike u jogi uključuju:

 • Samoposmatranje: Joga podstiče introspekciju i razumevanje sebe. Prepoznavanje sopstvenih potreba i granica je važno za unutarnji rast.
 • Ahimsa (ne povređivanje): Ovo etičko načelo naglašava nenasilje prema svim živim bićima. To uključuje i pažljiv odabir ishrane u skladu sa vegetarijanstvom, što je često promovisano u jogi.
 • Satya: Biti iskren prema sebi i drugima je osnova etike joge. Istinoljubivost doprinosi jasnijem razumevanju i autentičnom izražavanju.
 • Asteya: Ovaj princip se odnosi na poštovanje tuđeg vlasništva i intelektualne svojine.
 • Aparigraha (nedržanje): Smanjenje vezanosti za materijalne stvari i otvorenost prema promenama i novim iskustvima.

Poštovanje pravila i etike joge ne samo da doprinosi pozitivnom iskustvu prakse, već takođe unosi harmoniju u svakodnevni život. Ovo su smernice koje nas podsećaju na vrednosti poput poštovanja, samopouzdanja, saosećanja i autentičnosti, koje su ključne za unutarnji razvoj i duhovni rast.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: