Majk Tajson – Čovek koji je promenio Boks

majk tajson

Na planeti zemlji ne nedostaje ubica. Ipak, samo jedan pojedinac ima pravo da se zove „najgori čovek na planeti“. „Gvozdeni“ Majk Tajson je ta individua, i on je svakako kultna i jedna zanimljiva ličnost.

Tajson je verovatno najveći bokser teške kategorije svih vremena i bio je poznat po svojoj zlobnosti. Prihvatio je sve borbe i nikada nije odstupio od takmičenja, uprkos svojoj “manjoj” veličini.

Uprkos svom teškom životu i borbama, postao je prvi bokser u teškoj kategoriji koji je istovremeno nosio titule po VBA, VBC i IBF tituli. Tajson se takođe spektakularno vratio i osvojio titulu po drugi put.

Tajson je verovatno najkontroverzniji bokser ikada, ali je jedan od najomiljenijih u sportu. On je ličnost veća od života i njegova karijera zaslužuje da se ispriča u nastavku.

Majk Tajson – Početak karijere

Majkl Džerard Tajson je rođen 30. juna 1966. godine u Braunsvilu, Bruklin, Njujork. Rođen je u siromašnoj porodici i njegov tata prava ulična bitanga nije često bio tu da se brine o svojoj porodici. 

Tajsonova majka se brinula o njemu i on nije bio baš nešto poslušan. Kao i svi oko njega, i on je bio upleten u mnoge zločine.

majk-tajson-boks

Tajson je navodno bio u zatvoru skoro 40 puta dok je napunio 13 godina (zapanjujuće). Njegova majka je preminula 3 godine kasnije. Ali Tajsonovo starateljstvo je preuzeo čovek koji bi ga pretvorio u nezaustavljivu zver: Kas D’Amato. Savetnik za maloletnike obavestio je Kasa o Tajsonovoj moći udaranja.

Majk Tajson – Amaterska Karijera

Tajson nije provodio mnogo vremena u amaterskom krugu. Pod Cusom je ukalupljen u savršenog boksera i osvojio je zlato na juniorskim Olimpijskim igrama 1981. i 1982. godine. Dva puta je izgubio od budućeg osvajača zlatne olimpijske medalje Henrija Tilmana, ali ovo neće biti njihov poslednji susret.

Majk Tajson – Profesionalna Karijera

Tajson je debitovao protiv boksera po imenu Hektor Mercedes. Između 1985. i 86. Tajson se borio i pobedio u 28 mečeva. Samo dve od tih borbi su dobijene jednoglasnom odlukom, dok su sve ostale bile nokauti i tehnički nokauti. Tajson je ovde takođe pobedio Miča Grina, kojeg bi godinama kasnije sreo u uličnoj tuči.

Tajson bi naišao na veliki neuspeh jer je njegov trener i očinska figura Kas D’Amato preminuo tada. Kas je negovao svoj stil i izvukao najbolje iz njega. Takođe, bilo je menadžerskih problema zbog toga što je Don King želeo Tajsonov ugovor. Ipak, Tajson je nastavio da uništava konkurenciju.

majk tajson boks

Tajson je pobedio bivšeg VBC šampiona u teškoj kategoriji Alfonsa Ratlifa tako što ga je nokautirao u drugoj rundi. Ova pobeda, zajedno sa nizom drugih pobeda, donela mu je titulu u teškoj kategoriji protiv Trevora Berbika. Tajson je zaustavio Berbika u 2. rundi kako bi osvojio titulu prvaka VBC u teškoj kategoriji i postao najmlađi šampion ikada.

Njegova sledeća borba bila je protiv Džejmsa Smita za titulu VBA u teškoj kategoriji. Tajson je pobedio Smita. Posle 2 meseca, tehničkim nokautom je pobedio Pinklona Tomasa u 6. rundi i zadržao titulu. Zatim se suočio sa Tonijem Takerom za titulu IBF u teškoj kategoriji, pobedivši ga jednoglasnom odlukom.

Tajson je sada bio neprikosnoveni šampion sveta u teškoj kategoriji i prvi u istoriji teške kategorije koji je to postao. Uspešno je odbranio titulu protiv osvajača zlatne medalje na Olimpijskim igrama Tajrela Brigsa. Uprkos Brigsovom ogromnom dometu i prednosti u visini, Tajson ga je nokautirao u  7. Rundi.

Tajson se tada suočio sa legendarnim Lerijem Holmsom i navodno se osvetio za poraz Muhameda Alija od njega tehničkim nokautom u četvrtoj rundi. Postao je prva osoba koja ga je nokautirala. Tajson se tada suočio i pobedio Majkla Spinksa, koji je prekinuo niz neporaženosti Larija Holmsa. Pobedio je tehničkim nokautom u 1. rundi.

majk tajson

Naredne dve Tajsonove borbe su takođe bile pobede TKO. Nokautirao je Frenka Bruna u petoj rundi i Karla Vilijamsa u prvoj. Međutim, Tajson u “prajmu”  je išao na veliku brzinu jer je izgubio od Bastera Daglasai.

Tajson u to vreme imao velike lične probleme.

Tajson nije dozvolio da ga gubitak i lični problemi previše muče. Vratio se pobedom nad Aleksom Stjuartom i Donovanom Rudokom. Ovaj drugi je bio opasan borac, ali ga je Tajson dva puta pobedio. Posle ovoga, Tajson je osuđen za silovanje i morao je da služi kaznu u zatvoru.

Majk Tajson – Povratak u Boks

Nakon puštanja na slobodu, Tajson se vratio, boreći se nakon 4 godine. Kratko je radio sa ozbiljnim takmičarima kao što su Piter Meknili, Baster Matis mlađi i pobedio je Frenka Bruna po drugi put i osvojio titulu VBC u teškoj kategoriji. Nekoliko meseci kasnije, osvojio je titulu VBA u teškoj kategoriji protiv Brusa Seldona.

Ove borbe su izazvale gomilu reklama, publiciteta i prodaje. Međutim, Tajsonova vladavina bi bila kratkotrajna. Tajson se borio protiv bivšeg svetskog šampiona u teškoj kategoriji Ivandera Holifiilda nakon što je njegov tim potcenio Holifielda. Holifild bi nokautriao Tajsona na početku 11. runde i osvojio VBA titulu.

U njihovoj sledećoj borbi, sav pakao je izbio iz njega kada je Tajson odgrizao Holifildovo uvo. To je dovelo do poraza diskvalifikacijom. Bez obzira na to, Holifild je bio taj koji je dominirao borbom pre incidenta.

Tajson će nastaviti da se bori u narednih nekoliko godina.

majk tajson

Osvojio bi neke pobede i dobio bi veliku šansu za titulu protiv Lennoksa Luisa za naslove VBC, IBF, IBO i The Ring u teškoj kategoriji. Međutim, bio bi neuspešan jer je dobio KO u 8. rundi. Tajsonova poslednja borba bila je protiv Kevina Mekbrajda, koju je izgubio.

Tajson je završio karijeru sa rekordom od 44 pobede i 6 poraza. On je do sada ostao najmlađi svetski šampion u teškoj kategoriji u boksu.

Tajson nije bio baš dobar sa svojim novcem iako je zaradio više od 300 miliona dolara. Osim bankrota, imao je i težak porodični život. Oženio se 3 puta i izgubio je ćerku u nesreći.

Uprkos tome, Tajson je poznata ikona pop kulture i predstavljen je u mnogim filmovima i muzičkim spotovima.

Tajson se vratio na egzibicionu borbu protiv Roja Džonsa mlađeg, koja je završena nerešenim rezultatom. Tajson se nada da će se vratiti u bokserski ring.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: