Kako Izabrati Prave Patike za Trčanje

patike-za-trcanje

Pravilne patike za trčanje su temelj svakog uspešnog trkačkog iskustva. Bez obzira na nivo iskustva, od početnika do iskusnih trkača, pravilno odabrane patike pružaju podršku, komfor i zaštitu za vaše noge tokom svakog koraka. Ova sekcija uvoda posvećena je razumevanju značaja pravilnih trkačkih patika i ciljevima ovog vodiča.

Značaj Pravih Patika za Trčanje

Najbolje patike za trčanje igraju ključnu ulogu u očuvanju zdravlja vaših nogu i tela tokom trčanja. One pružaju odgovarajuću potporu i amortizaciju, smanjujući rizik od povreda i nelagodnosti. Osim toga, pravilno izabrane patike mogu poboljšati vašu trkačku tehniku i pomoći vam da postignete bolje rezultate. U ovoj sekciji, istražićemo kako različiti faktori utiču na izbor trkačkih patika i kako odabrati one koje odgovaraju vašim potrebama.

Kome Je Namijenjen Ovaj Vodič

Ovaj vodič je namenjen svima koji trče ili razmatraju početak trčanja. Bez obzira da li ste trkačka nada u usponu ili povremeni trkač koji traga za savetima, ovde ćete pronaći korisne informacije. Osim toga, vodič je prilagođen trkačima u Srbiji, pružajući informacije o lokalnim prodavnicama i online resursima za nabavku trkačkih patika. Bez obzira na vašu svrhu trčanja, pravilne patike su ključ za postizanje uspeha i uživanje u svakom koraku.

Anatomija Patika za trčanje

Kada se upustite u svet trkačkih patika, korisno je razumeti njihovu anatomiju i različite elemente koji čine par savršenih trkačkih patika. U ovoj sekciji, detaljno ćemo istražiti svaku komponentu kako biste lakše razumeli njihov značaj pri izboru odgovarajućih trkačkih patika.

Đon Patika

Đon je donji deo patike za trčanje i direktno je u kontaktu sa podlogom tokom trčanja. Kvalitetan đon je ključan jer obezbeđuje trakciju, otpornost na habanje i određuje vrstu terena za koji su patike namenjene. Neki đonovi su specijalizovani za asfalt, dok drugi bolje funkcionišu na stazi, terenu ili mekom terenu. Važno je razmotriti gde ćete trčati kako biste odabrali prave patike.

Srednji Đon

Srednji đon patike za trčanje je deo koji se nalazi između đona i gornjišta. On pruža amortizaciju i podršku za stopalo tokom trčanja. Različiti modeli patika mogu imati različite vrste i gustinu srednjeg đona. To utiče na stabilnost i udobnost patika. Trkači koji zahtevaju veću potporu mogu odabrati patike sa stabilizatorima u srednjem đonu.

Gornji deo Patika za trčanje

Gornjište je logično gornji deo patike za trčanje i obično se sastoji od različitih materijala, kao što su mrežica, tekstil ili koža. Važno je da gornjište bude prozračno i da dozvoljava stopalu da diše tokom trčanja. Takođe, trebalo bi da pruža dobru podršku i da se udobno prilagođava obliku stopala. Kvalitetno gornjište čuva stopalo od trenja i omogućava da se patike prilagode vašem stopalu.

najbolje-patike-za-trcanje

Potpora i Amortizacija

Potpora i amortizacija su ključne za očuvanje zdravlja stopala i smanjenje rizika od povreda tokom trčanja. Ove karakteristike zavise od srednjeg đona, oblika đona, materijala korišćenih u izradi patika i tehnologije koju proizvođači implementiraju. Trkači sa problematičnim stopalima mogu tražiti patike sa dodatnom potporom u srednjem đonu, dok svi trkači mogu koristiti patike sa dobrim sistemom amortizacije za ublažavanje udaraca.

Drop (Nagib) Patika

Drop patika se odnosi na razliku u visini između pete i prednjeg dela stopala. Standardni drop za trkačke patike je obično oko 10-12 mm. Niži dropovi (minimalističke patike) podstiču prirodan položaj stopala tokom trčanja, dok viši dropovi olakšavaju petno trčanje. Važno je odabrati drop koji najbolje odgovara vašem stilu trčanja i udobnosti.

Težina Patika

Težina patika igra ulogu u brzini i udobnosti trčanja. Lakše patike omogućavaju brže korake, dok teže patike pružaju veću stabilnost. Važno je napomenuti da trkači sa nižim telesnim težinama obično preferiraju lakše patike, dok oni sa višim telesnim težinama traže veću potporu i amortizaciju.

Tipovi Patika za trčanje

Postoje različiti tipovi trkačkih patika, svaki sa svojim specifičnim karakteristikama. To uključuje patike za brzo trčanje, trening patike, patike za trčanje na stazi, trail patike i mnoge druge. Važno je razmotriti svoje trkačke ciljeve i teren na kojem ćete trčati kako biste odabrali odgovarajući tip trkačkih patika.

Patike za trčanje: Određivanje Tipa Stopala

Pravilno određivanje tipa stopala od suštinskog je značaja pri izboru patike za trčanje. Svako stopalo je jedinstveno i ima svoje karakteristike, a odabir patika koje odgovaraju vašem tipu stopala pomoći će u očuvanju vaše udobnosti tokom trčanja i smanjenju rizika od povreda. U ovoj sekciji, istražićemo kako da tačno utvrdite tip svog stopala i kako to utiče na izbor trkačkih patika.

Pronalaženje Svog Tipa Stopala

Prvi korak u određivanju tipa stopala jeste razumevanje svog otiska stopala. Postoji nekoliko načina kako to možete uraditi:

 1. Otisak Papira: Stavite papir na ravnu površinu, poprskajte dlanove vodom i postavite ih na papir tako da napravite otisak stopala. Pogledajte oblik otiska. Ako je vaš otisak potpuno ispunjen, verovatno imate ravna stopala (pronacija). Ako se vidi samo srednji deo stopala, verovatno imate visok luk (supinacija). Ako je otisak negde između, vaši stopali su neutralni.
 1. Mokri Tragovi: Nakon trčanja, pogledajte tragove stopala na podlozi. Isto pravilo važi – potpuno ispunjen otisak ukazuje na pronaciju, srednji deo ukazuje na visok luk, dok otisak između ukazuje na neutralne noge.
 1. Posavetovanje sa Stručnjakom: Ako niste sigurni ili imate problema sa stopalima, posavetujte se sa stručnjakom za sportsku medicinu ili pedijatrom. Oni mogu izvršiti detaljnije analize i preporučiti odgovarajuće patike.

Supinacija, Pronacija i Neutralni Tipovi

Nakon što odredite tip svog stopala, sledeći korak je razumevanje osnovnih tipova stopala:

 • Supinacija: Supinacija je tip stopala gde se težište tela prenosi na spoljni deo stopala pri koraku. To može dovesti do manje apsorpcije udara i povećava rizik od povreda. Osobe sa supinacijom trebaju patike sa dodatnom amortizacijom i potporom.
 • Pronacija: Pronacija je tip stopala gde se težište tela prenosi na unutrašnji deo stopala pri koraku. To takođe može povećati rizik od povreda i umora. Trkači sa pronacijom trebaju patike sa dodatnom potporom i stabilizacijom.
 • Neutralni Tipovi: Neutralni tipovi stopala su u sredini između supinacije i pronacije. To znači da ravnotežno raspoređuju težište tela pri koraku. Oni obično traže patike sa umerenom potporom i amortizacijom.

Važno je napomenuti da je najbolji način za utvrđivanje tipa stopala konsultacija sa stručnjakom za trčanje ili prodavcem trkačkih patika. Oni mogu izvršiti analizu vašeg koraka i stopala kako bi vam preporučili najbolje patike za vašu specifičnu situaciju.

Kada razumete svoj tip stopala, lakše ćete izabrati patike za trčanje koje će vam omogućiti udobno i sigurno trčanje. Pametan izbor patika će vam pomoći da maksimizirate svoj trkački potencijal i uživate u svakom koraku bez nepotrebnog rizika.

Najbolje Patike za Trčanje

Odabir prave patike za trčanje je ključan korak na putu ka udobnom i bezbednom trčanju. U ovoj sekciji, razmotrićemo niz faktora koji igraju ključnu ulogu u izboru najboljih patika za vaše trkačke potrebe.

Saveti za Izbor Patika

 • Razmislite o svom tipu stopala: Kao što smo već istražili, važno je znati da li imate supinaciju, pronaciju ili neutralne noge kako biste odabrali patike koje pružaju odgovarajuću potporu.
 • Razmotrite svoje trkačke ciljeve: Da li trčite za rekreativnu svrhu, maratone ili brze trke? Vaši ciljevi će uticati na tip patika koji vam je potreban. Na primer, za brze trke trebate lagane patike, dok će za maraton biti potrebne izdržljive i udobne patike.
 • Konsultujte stručnjake: Prodavci u specijalizovanim prodavnicama trkačke opreme mogu vam pružiti dragocene savete i čak izvršiti analizu vašeg koraka kako bi preporučili odgovarajuće patike.

Provera Veličine i Udobnosti

Nakon što ste razmotrili svoje potrebe, sledeći korak je provera veličine i prigodnosti patika. Ovde su neki ključni faktori koje treba uzeti u obzir:

 • Pravilna veličina: Patike za trčanje treba da vam savršeno odgovaraju. Ne bi smele biti ni premale ni prevelike. Preporučuje se da probate patike kasnije tokom dana, jer su stopala tada često malo veća.
 • Dozvoljeno proširenje prsta: Ostavite malo prostora između vrhova prstiju i prednjeg dela patika. To će omogućiti da se stopala prirodno šire tokom trčanja.
 • Provera širine: Patike za trčanje dolaze u različitim širinama. Ako imate šira ili uža stopala, odaberite odgovarajuću širinu za bolju udobnost.
 • Pravilno vezivanje: Vezivanje patika treba da bude čvrsto, ali ne previše stegnuto. To će obezbediti da se stopalo dobro prilegne i da ne bude previše trenja.
muske-i-zenske-patike-za-trcanje

Testiranje Komfora

Komfor je ključna komponenta trkačkih patika. Evo kako možete testirati komfor pri izboru patika:

 • Prošetajte po prodavnici: Pre nego što se odlučite, prošetajte oko prodavnice da biste osetili kako se patike ponašaju pri hodanju.
 • Testirajte korak: Ako je moguće, trčite ili skačite nekoliko koraka kako biste procenili kako se osećate.
 • Obratite pažnju na trenje: Proverite da li postoji trenje ili pritisak na određenim delovima stopala. To može ukazivati na to da patike nisu prave za vas.

Razmatranje Tipa Terena

Vaša preferencija terena na kojem ćete trčati takođe će uticati na izbor patika. Evo nekoliko primera:

 • Trčanje po asfaltu: Ako planirate trčanje po asfaltu, potrebne su vam patike sa dobrom amortizacijom i potporom.
 • Trčanje po stazi: Za trčanje po stazi, birajte patike za trčanje sa trakcijom koja vam omogućava dobar grip na neravnom terenu.
 • Trail trčanje: Ako volite trčanje po prirodi i po neravnom terenu, trail patike sa dodatnom zaštitom i trakcijom su pravi izbor.

Važnost Kvaliteta Materijala

Kvalitet materijala od kojih su patike napravljene igra ključnu ulogu u njihovoj izdržljivosti i udobnosti. Većina trkačkih patika koristi kombinaciju mrežica, sintetičkih materijala i gume za đon. Visokokvalitetni materijali obezbeđuju dugotrajnost i udobnost tokom dužih trka.

Preporučeni Brendovi i Modeli

Nema nedostatka poznatih brendova koji proizvode visokokvalitetne patike za trčanje. Međutim, neki od najcenjenijih brendova uključuju Nike, Adidas, Asics, New Balance, Mizuno, Saucony i brojni drugi. Svaki od ovih brendova nudi različite modele trkačkih patika za različite potrebe i tipove stopala. Preporučuje se istraživanje i čitanje recenzija kako biste pronašli patike koje najbolje odgovaraju vama.

Razumevanje razlike između trkačkih patika i svakodnevnih patika ključno je za optimizaciju vašeg trčanja i očuvanje trajnosti oba tipa obuće. Ova sekcija će istražiti glavne razlike između trkačkih i svakodnevnih patika kako biste znali kada koristiti svaki tip obuće.

Razlika Između Patika za Trčanje i Svakodnevnih Patika

Kada Nositi Patike za trčanje

 • Trčanje i sportske aktivnosti: Trkačke patike su dizajnirane da pruže optimalnu podršku i udobnost tokom trčanja. One imaju specifične karakteristike kao što su dobra amortizacija, potpora za stopala i odgovarajući dizajn đona koji apsorbuje udarce tokom trčanja. Ovo ih čini idealnim za sve vrste trčanja, od brzih trka do maratona.
 • Pravilna potpora: patike za trčanje obezbeđuju preciznu potporu i stabilnost za stopala tokom svakog koraka. To je ključno za očuvanje zdravlja stopala i smanjenje rizika od povreda.
 • Specijalizovane karakteristike: patike za trčanje se često proizvode za određene tipove trkača i terena. Na primer, postoje patike za trčanje po stazi, patike za trail trčanje, patike za brze trke na stazi, i tako dalje. Svaka od ovih patika ima specifične karakteristike koje ih čine najboljim izborom za određenu svrhu.
 • Optimizacija performansi: Ako ste ozbiljan trkač i želite postići najbolje rezultate, patike za trčanje su obavezne. One će vam pomoći da postignete bolje vreme i efikasniji korak.
koje-su-najbolje-patike-za-trcanje

Održavanje Patika za trčanje

Održavanje trkačkih patika je ključno kako biste produžili njihovu trajnost i očuvali njihove performanse. Evo nekoliko saveta za održavanje trkačkih patika:

 • Redovno čišćenje: Nakon trčanja, obrišite prašinu i blato sa patika suvom krpom. Ako su jako prljave, možete ih oprati mlakom vodom i blagim sapunom. Nikada ne koristite abrazivne četke ili jake hemikalije koje mogu oštetiti materijal patika.
 • Pravilno sušenje: Nakon pranja ili trčanja po kiši, nikada ne ostavljajte patike direktno na suncu ili blizu izvora toplote. Sušenje na visokoj temperaturi može oštetiti lepak i materijal patika. Preporučljivo je da ih ostavite da se prirodno suše na sobnoj temperaturi.
 • Zamena đona i amortizacije: Đon trkačkih patika može se habati tokom vremena. Ako primetite da đon gubi trakciju ili se istrošio, razmotrite zamenu. Takođe, amortizacija u srednjem đonu može se istrošiti, što će smanjiti udobnost i podršku. Redovna zamena patika omogućiće vam da nastavite trčanje sa optimalnom podrškom.
 • Rotacija patika: Ako imate više od jednog para trkačkih patika, preporučuje se rotiranje kako biste ravnomerno trošili sve patike i produžili njihovu trajnost.

Kada je reč o razlici između patike za trčanje i svakodnevnih patika, ključno je razumeti svrhu svake vrste obuće i koristiti ih u skladu sa njihovim dizajnom. Trkačke patike pružaju potrebnu podršku i komfor za trčanje, dok su svakodnevne patike prikladne za dnevne aktivnosti i udobnost. Pravilno održavanje trkačkih patika će produžiti njihov životni vek i omogućiti vam da nastavite uživati u trčanju.

Odabir pravih trkačkih patika je ključan za svakog trkača, bez obzira na nivo iskustva. Kroz ovaj vodič smo istražili mnoge aspekte koji igraju ključnu ulogu u procesu izbora, uključujući tip stopala, vrstu terena i svrhu trčanja. Razumeli smo razliku između trkačkih patika i svakodnevnih patika, kao i važnost održavanja i pravilne nege patika.

Važno je naglasiti da odabir pravih patika može poboljšati vaše trčanje, smanjiti rizik od povreda i pomoći vam da postignete svoje trkačke ciljeve. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni trkač, pametan izbor patika će vam omogućiti da trčite sa većom udobnošću i samopouzdanjem.

Započnite svoje trčanje s pravim korakom – izaberite patike za trčanje koje odgovaraju vašim potrebama, pratite savete za održavanje i pravilno se brinite o njima. Trčanje može biti ispunjujuće iskustvo, a sa pravim patikama, svaki korak će vam biti udoban i siguran.

Izvori:

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: