Pilates – koje sve vrste postoje?

vrste-pilatesa

Postoji mnogo različitih tipova koje pilates ima, to je oblik vežbanja koji koristi različite opsege kontrolisanih pokreta koji su dizajnirani na način da poboljšaju fizičku izdržljivost, držanje i fleksibilnost.

Ovi pokreti su generalno usmereni na vaše jezgro kako bi vaše telo bilo kondicionirano i kako bi mišiće učinilo jačim, izvajanijim bez dodatne mase. Ono što dobijate je zategnuto i elegantno telo

Ove vežbe će vam pomoći da poboljšate svoje držanje od jezgra i snage stomaka koju ćete dobiti kroz ove kontrolisane pokrete.

Pilates

Poznato je da pilates donosi pozitivne rezultate vašem zdravlju i kondiciji za samo 10 do 12 nedelja. Međutim, ključno je da ove vežbe radite redovno jer vam nedoslednost neće doneti ništa dobro.

Disciplina, praksa i doslednost su, stoga, najvažniji elementi koje morate uzeti u obzir dok radite pilates kao vežbu za poboljšanje vašeg telesnog zdravlja i nivoa kondicije.

Različite vrste pilatesa 

Ako se pitate koji čas pilatesa da isprobate, možete dobiti pomoć tako što ćete prvo razumeti različite vrste pilatesa, sličnosti i razlike među njima. Kako dublje zaronite u različite stilove, moći ćete da saznate tip pilatesa koji vam najviše odgovara.

Mat Pilates

Ovaj tip pilatesa je jedan od najlakših za izvođenje jer se radi na podu i ne zahteva dodatnu opremu. Ova vrsta pilatesa ima za cilj razvoj snage iz jezgra, a obično se radi u velikim grupama. Na taj način vodite računa o tome da ćete dobiti ograničenu pažnju instruktora fitnesa.

Savremeni pilates

Ova vrsta pilatesa integriše različite tradicionalne vežbe pilatesa, kombinovane sa drugim oblicima vežbanja kao što su fitnes trening, joga i fizioterapija. Takođe može uključivati i opcije za rekvizite kao što su lopte, penasti valjci i otporne trake.

Ova vrsta pilatesa uglavnom ne prati istu strukturu treninga kao raspored svojih tradicionalnih kolega. Savremene vežbe pilatesa mogu da se sklone tome kako se oprema koristi kao prostirka za pilates ili pilates reformer.

Grupni reformator pilatesa

Ova vrsta pilatesa daje vežbu za celo telo, dinamičnu na delu opreme, koja je poznata kao Reformator.

Grupni reformator Pilatesa fokusira se na tok vežbe. Na ovim časovima ćete se podvrgnuti nizu vežbi koristeći reformer opremu. Takve vrste vežbi su usmerene na povećanje vaše snage, fizičke ravnoteže i fleksibilnosti.

Ove vrste časova su obično usmerene da se izvode za osam do trideset ljudi zajedno. To znači da instruktor nema priliku da komunicira na nivou jedan na jedan i da obrati pažnju na vaše specifične brige i ciljeve.

Klinički pilates

Klinički pilates je postao moderan zbog pretpostavljene povezanosti sa medicinskom profesijom.

pilates

S druge strane, ovaj naziv bi mogao da zavara, jer ova vrsta pilatesa obično diskredituje klasičnu metodologiju pilatesa i priznanje načina na koji telo funkcioniše, a umesto toga koristi opremu za pilates kao sredstvo za lečenje određenih povreda.

Pristup nema holističku prirodu pilatesa. Takođe ne uspeva da odgovori na potrebe pojedinca van okvira osnovne rehabilitacije.

Klasični pilates

Klasični pilates ima svoje temelje postavljene na originalnom obliku pilatesa koji je dizajniran 1920-ih. To je odlična mešavina i opreme i treninga na strunjači. To je veoma komplikovana vrsta pilatesa jer je celo telo uključeno u njega.

Međutim, najbolje od svega je to što pomaže u jačanju jezgra i drugih mišića tela. Koristi osnovnu opremu za pilates kao jedno sredstvo za lečenje određene povrede.

Pilates – Grupni časovi

Časovi u kojima na svakom času nađete najmanje deset učenika su grupni časovi pilatesa. Ovi časovi su uglavnom časovi prostirki, ali tipovi časova kojima je potreban reformator nazivaju se alegro časovima.

Stvarna karakteristika ovog tipa časa je da svi učesnici rade potpuno iste ili slične vežbe. Ovi časovi se rade u vremenu sa drugim tipovima ili u nizu, što je slučaj sa časovima kola. Jedan instruktor demonstrira ili koriguje ove vežbe.

Jedino ograničenje koje dolazi sa takvim vrstama časova je to što su vežbe prilično generičke, a fitnes instruktor ima samo ograničen kapacitet da ispravi ljude. Druga stvar je da su grupni časovi prilično pristupačni i daju prostor za više socijalizacije.

Pilates – Privatni časovi

Ove vrste časova mogu se sastojati od jedne do šest osoba, a učenik dobija mnogo više uputstva i pažnje od instruktora pilatesa.

U zavisnosti od stila pilatesa, privatni časovi dolaze sa jedinstvenim programom različitih vežbi koje su razvijene posebno za ljude i dobijaju varijacije od jednog časa do drugog. Međutim, treba imati na umu da su privatni časovi pilatesa nešto manje pristupačni.

Pilates

Neki drugi tipovi uključuju grupne časove pilatesa, časove kružnog toka i časove grupnih stolica. Časovi uglavnom dolaze sa manjom grupom učesnika u poređenju sa časovima strunjača.

Dakle, postoji mnogo popularnih tipova pilatesa koji su napravljeni da zadovolje vaše potrebe na način koji vam najbolje odgovara u postizanju vaših zdravstvenih i fitnes ciljeva. Pretpostavimo da se radujete oslobađanju od stresa kroz vežbanje i želite neke privatne sesije gde je vaš fokus na svesnosti, a ne na izradi mašina i opreme, kao što je ono što se nudi na privatnom tradicionalnom času pilatesa.

Stvarna poenta je da vaš režim pilates vežbanja bude sveobuhvatan plan za zdravlje i kondiciju, bez obzira koju vrstu pilatesa izaberete. 

Za više ovakvih zanimljivih blog postova, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: