Karate – sve što treba da znate

karate

U današnjem blog postu predstavićemo vam sistem rangiranja karate pojaseva kao i redosled pojaseva.

Koji je redosled pojaseva za karate?

Karate ima dugu i slavnu istoriju kao vrsta borilačke veštine. Sistem pojasa u karateu, s druge strane, je relativno moderan dodatak umetnosti. Sistem ocenjivanja kju/dan se koristi za ocenjivanje razvoja karatea od početka dvadesetog veka.

Do danas, mnogi aktuelni stilovi karatea preuzimaju sistem rangiranja Judo kju/dan. Umesto da demonstrira majstorstvo, „Crni pojas“ je imao za cilj da pokaže kompetenciju. Put se ne završava crnim pojasom.

Koje sisteme rangiranja koriste različiti stilovi karatea?

Boje i rangovi pojaseva sada se veoma razlikuju, u zavisnosti od stila, škole, pa čak i zemlje. To znači da su u borilačkim veštinama najčešće boje za pojaseve: bela, žuta, narandžasta, zelena, tirkizna, plava, braon i crna.

karate

Šest kju sistema karatea su navedeni ispod. Postoje stilovi karatea koji koriste kju sisteme od 8, 9, 10, pa čak i 12.

Kju Nivoi (studentski nivo)

Kju rangiranje se koristi u karateu (kao i mnogim drugim japanskim veštinama) da označi napredak učenika u tehnici. “Mudansha” je naziv koji se u ovom trenutku daje praktikantu. Karateka (praktičari karatea) se uzastopno kreću niz kju stepene kako se razvijaju.

Zbog toga je 1. kju (ili braon pojas) najnapredniji nivo “učenika”.

Nivoi pojaseva za karate

Beli pojas (6. kju)

Karate putovanje počinje sa belim pojasom, koji predstavlja početnu tačku. Novi polaznici karatea još ne znaju kako da kontrolišu svoje misli ili telo, tako da njihov beli pojas predstavlja i njihovu čistu prirodu i odanost karateu, koji će rasti i razvijati kako napreduju u sportu.

Žuti pojas (5. kju)

Žuti pojas, kao i svi drugi nivoi pojasa, dobija se polaganjem testa. Kako učenik napreduje kroz činove, počinje da shvata osnove karatea.

Narandžasti pojas (4. kju)

Narandžasti pojas se daje učeniku koji je počeo da savladava osnove karatea. Opšte ideje o karateu počinju da imaju smisla za njih.

Zeleni pojas (3. kju)

Učenik počinje da usavršava svoje veštine na nivou zelenog pojasa. Postepeno se poboljšavaju u pogledu samoodbrane i mehaničke primene veština koje uče.

karate

Zeleni pojasevi imaju bolji osećaj za poteze protivnika od svojih kolega sa crnim pojasom.

Plavi pojas (2. kju)

Učenici počinju da pokazuju više majstorstva u svojim veštinama i svojim umovima na nivou plavog pojasa. Imaju veliku kontrolu nad svojim protivnikom kada sparinguju. Oni su sposobniji i samouvereniji dok se brane.

Pored toga, poboljšali su svoju sposobnost da računaju kako vreme prolazi.

Braon pojas (1. kju)

Smeđi pojas je najviši u hijerarhiji karatea. Borilačke veštine i mentalna zrelost učenika su sazreli do određenog stepena u ovom trenutku. Do trenutka kada dostignu čin smeđeg pojasa, učenici su savladali mehaničko izvođenje karate tehnika i sve su veštiji da ih koriste protiv protivnika koji se opire.

Imaju bolje razumevanje fizičkih sukoba i borbi, što im pomaže da se brane kada je to potrebno.

Napredovanje preko sistema karate pojaseva

Navedena je samo gruba procena koliko dugo treba da se napreduje kroz karate pojaseve. 

Zapamtite da je ovo minimalno vreme napredovanja, a ne vreme potrebno da se pojas dobije na organizovan način.

Dobijanje sledećeg ranga može potrajati, ali to je sjajno jer je cilj naučiti i rasti kao osoba, a ne samo postići sledeći pojas.

karate

Nivoi majstorstva postignuti crnim pojasom

Dan ocene su najnaprednije; ovo je tačka kada počinje prava avantura. Iudansha je titula koja se daje praktičaru koji je dostigao dan nivo.

Od 6. ili 7. dana pa nadalje, u zavisnosti od stila, nema daljeg testa, pri čemu čin dodeljuje na počasnoj osnovi mentor.

Šodan (1. dan)

 • Onaj ko je savladao osnove karatea.

Nidan (2. dan)

 • Stručni karatista koji je savladao osnove.

Sandan (3. dan)

 • Onaj ko je naučio osnove karatea i vešt je u veštini.

Jondan (4. dan)

 • Onaj ko je savladao i osnove i praktične primene karatea.

Godan (5. dan)

 • Izuzetan borilački umetnik koji je savladao osnove i praktične primene karatea.

Rokudan (6. dan)

 • Onaj ko je savladao pravu suštinu karatea i smatra se majstorom.

Nanadan (7. dan)

 • Stručni karate praktičar koji je razumeo dublje značenje umetnosti.

Hačidan (8. dan)

 • Stručni karateka je onaj koji je dugo izučavao i praktikovao ovu umetnost i postao izuzetno vešt.

Kjudan (9. dan) i Judan (10. dan)

 • Ove prestižne počasne titule dobijaju samo najzaslužniji majstori.

Boje karate pojasa u Evropi

Nekada su u karateu postojale samo tri boje pojasa: bela, braon i crna. Ali to se promenilo 1935. godine kada je Mikinosuke Kavaiši počeo da podučava džudo u Parizu i bio je zaslužan za donošenje sistema obojenih pojaseva u Evropu. Prema njegovim rečima, zapadni studenti bi brže napredovali kada bi imali vidljiv sistem pojaseva koji bi dosledno prepoznavao i nagrađivao dostignuća.

karate

Posle kratkog vremena, karate praktičari izvan Japana počeli su da usvajaju Kavaišijev sistem pojaseva kako bi napravili razliku između crnih i belih pojaseva. Posle nekog vremena, tehniku su usvojili i Okinava i Japan.

Danas se boje karate pojaseva razlikuju od škole do škole i od organizacije do organizacije. 

Dakle, ne postoji jedinstveni globalni standard.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

 1. Šta je karate i odakle potiče? Karate je borilačka veština koja potiče iz Okinave, Japan. Kombinuje udarce, udarce nogom i blokove za samoodbranu.
 2. Koji su glavni stilovi karatea? Postoje različiti stilovi karatea kao što su Shotokan, Goju-Ryu, Wado-Ryu i Shito-Ryu, svaki sa svojim jedinstvenim tehnikama.
 3. Kako funkcioniše sistem pojaseva u karateu? Sistem pojaseva pokazuje napredovanje veštine, počevši od belog pojasa (početnik) do crnog pojasa (napredni nivo).
 4. Koje su koristi od vežbanja karatea? Karate poboljšava fizičku kondiciju, mentalnu disciplinu, povećava samopouzdanje i uči veštinama samoodbrane.
 5. Da li je karate pogodan za sve uzraste? Karate je pogodan za sve uzraste i nivoe sposobnosti, pružajući bezbedno okruženje za učenje i napredovanje.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta borilačkih veština, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: