Formula 1 – Vodič za 2023.

Formula-1-2023

BlogSport vam predstavlja celokupni “vodič” za sezonu Formule 1 u 2023. Čekali smo više od 3 meseca, ali konačno, Formula 1 sezona je pred nama.

Prošla godina je doživela nalet dramatičnih promena na tržištu vozača, ali su direktori timova bili ti koji su ukrali šou tokom leta.

Šefa Ferarija Matiju Binota zamenio je Fred Vaser iz Alfa Romea. Alfa Romeo je potom zaposlio direktora Meklaren tima Andreasa Zajdla, a Meklaren je promovisao Andreu Stelu – bivšeg zaposlenog u Ferariju – da zameni Zajdla. Ludilo.

Štaviše, šef Vilijamsa Jost Kapito je neočekivano otišao, a tim je angažovao glavnog stratega Mercedesa, Džejmsa Voulsa.

Pre samo nekoliko godina, takve promene bi se smatrale nepoznatim od strane mejnstrim obožavatelja Formule 1, ali unutrašnja priča koju je kreirao Netfliksov “Drive to Survive” učinila je mnoge direktore timova poznatim licima.

Formula 1 – Nova dominacija?

U 2022. godini došlo je do ogromnog remonta tehničkih propisa, a sa njim i novouspostavljenog poretka, pošto je Red Bull konačno prekinuo dominaciju Mercedesa i osvojio titule vozača i konstruktora.

Uz minimalne promene regulative za 2023. očekivanja za bilo kakve seizmičke promene u konkurentnosti su bila niska – nešto što je samo pojačano besprekornošću Red Bulla u predsezonskim testiranjima.

Formula 1 - Red Bull

Aktuelnog svetskog šampiona Formule 1, Maksa Ferstapena biće izuzetno teško pobediti, naoružan najbržim bolidom i jednim od najboljih timova u svom poslu, u kombinaciji sa njegovom vrhunskom doslednošću i zastrašujućim tempom koji preti da oponaša auru nadmoći iz doba čuvenog Mihaela Šumahera.

Ipak, nije možda sve izgubljeno. Red Bull se suočava sa kaznama zbog kršenja ograničenja troškova koje ograničava njihovo aerodinamičko testiranje. Za sada, posle prve trke, izgleda da ih to i nije toliko pogodilo.

Iako se uticaj ovoga neće videti odmah, to bi moglo da utiče na njihov razvoj tokom sezone i da približi konkurenciju.

Formula 1 i Predsezonske spekulacije

Aston Martin se jako reklamira kao ovosezonski “paket” iznenađenja.

Pošto su završili tek na 7. mestu u prošlosezonskoj konstruktorskoj sezoni, doživeli su besprekoran trodnevni test u Bahreinu i konačno bi mogli da obezbede dvostrukom šampionu Fernandu Alonsu bolid sposoban da se bori za podijume po prvi put u deceniji. Što se i dokazalo tačnim trkom u Bahreinu.

Nekada čuveni tim Meklarena mučio se tokom 3 dana testiranja u Bahreinu, i izgleda da se nalazi u pravim problemima. Pošto su zaostajali za svojim rivalima 2 godine zaredom, nemojte se iznenaditi kada vidite da se dogode neke čudne stvari na nekim ključnim tehničkim ili menadžerskim pozicijama ako ne uspeju da se poboljšaju tokom sezone Formule 1.

Zatim tu je i Ferari, koji je napravio takve promene nakon sezone nepouzdanosti i strateških propasti, uprkos tome što je proizveo bolid koji je pobeđivao na trkama. Oni su sigurno jedini realni konkurenti za Red Bull – i moraće da dokažu da su napravili ispravne unutrašnje promene da bi napravili korak napred u operativnom smislu.

Formula 1 – Dinamika vozača

Desilo se mnogo zamena vozača između sezona koje stvaraju zanimljive intrige među timovima, i brojna nova lica na koja treba obratiti pažnju.

Prva 3 tima su nepromenjena, to je više nego očigledno.

Maks Verstapen će očekivati da će dominirati sa Serhiom Perezom u Red Bulu, dok će se Karlos Sainc nadati da će osporiti de facto status Šarla Leklerka kao broj 1 vozač Ferarija.

Džordž Rasel i Luis Hamilton stvaraju sjajnu, britansku postavu Mercedesa koja će se nadati da će se redovno takmičiti za pobede i podijume na trkama.

Alpina je potpuno francuski tim, a Pjer Gasli se pridružio Estebanu Okonu, oba vozača žele da sakriju lične razlike između njih dvojice. Biće zanimljivo videti ovu timsku borbu.

U Meklarenu je jedan Australijanac zamenio drugog, pošto visoko ocenjen novajlija Oskar Pjastri zamenjuje Danijela Rikarda pored Landa Norisa.

Formula 1

Alfa Romeo se nada da će konsolidovati svoje mesto na sredini tabele, a Valteri Botas i Džou Guanju će ući u drugu sezonu zajedno sa ekipom.

Aston Martin polaže velike nade, a Fernando Alonso se pridružio iz Alpine.

Lens Strol je pretrpeo povrede zgloba u nesreći na biciklu pre nekoliko nedelja i bori se da bude sposoban za početak sezone, pa bi mogao da ga zameni rezervni vozač Felipe Drugovič. Međutim, videli smo da se to nije desilo.

Haas će se nadati da će učiniti isto kao prošle sezone i odlučio se za iskustvo, sa Nikom Hulkenbergom koji se vraća u Formulu 1 posle 3 godine odsustva, u partnerstvu sa Kevinom Magnusenom.

Alfa Tauri je imala razočaravajuću 2022. i očekuje da će napredovati na 9. mestu minimum, a Juki Cunodi se pridružio holandski novajlija, bivši šampion Formule 2 i Formule E, Nik de Vris.

Poslednji i verovatno poslednji tim u ovoj sezoni, Vilijamsov cilj će biti da se redovno bori za bodove ove sezone, sa impresivnim Aleksom Albonom i američkim novajlijem Loganom Sardžentom.

Formula 1 i Las Vegas

Kalendar je najduži u istoriji F1, sa 23 trke koje počinju u Bahreinu i završavaju se u Abu Dabiju u Novembru. Postoji jedna potpuno nova staza, Formula 1 se seli u Las Vegas po prvi put, čak i trkom niz čuveni Las Vegas strip.

Ovo je treća trka u SAD – zajedno sa Majamijem i Ostinom (Teksas) – koja pokazuje sve veću želju i uspeh Formule 1 u privlačenju američkog tržišta. Nema drugih potpuno novih staza, ali se Formula 1 vraća u Katar nakon jednogodišnje pauze kako bi se prilagodio prošlogodišnjem Svetskom prvenstvu u fudbalu.

Dakle, šta će se dogoditi u sezoni Formule 1 u 2023?

Ne zazirujmo od činjenice da Maks Verstapen i Red Bul imaju sve da ovo bude još jedna dominantna sezona.

Ako je to slučaj, onda ima još mnogo toga da se fokusira, posebno u pokrivanju modernog doba koje obožavaocima pruža mnogo više uvida u svakog vozača na stazi.

Postoji mnogo intriga van staze koje će se razvijati dok Formula 1 neprestano teži da evoluira ka novoj teritoriji i da se dopadne novim masama.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta Formule 1, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: