Šta je Formula 1 i kako se boduju trke

Formula-1-kako-se-boduju-trke

Formula 1, skraćeno F1, predstavlja najprestižniju i najuzbudljiviju seriju automobilskih trka na svetu. Ovaj sport okuplja najbrže automobile i najbolje vozače iz celog sveta. Glavna karakteristika Formule 1 je visok nivo tehničke izvrsnosti i inovacija.

Trke Formule 1 se održavaju na stazama širom sveta, od tradicionalnih evropskih trka do egzotičnih destinacija kao što su Abu Dhabi, Singapur i Bahrein. Vozači se takmiče u specijalno dizajniranim monopostima, koji su vrhunac inženjeringa i aerodinamike. Formula 1 takođe privlači ogroman broj gledalaca i navijača. Atmosfera na trkama je električna, a timovi se bore za prestižnu titulu svetskog šampiona vozača i konstruktora.

Ovaj sport ima bogatu istoriju, sa mnogim legendarnim vozačima kao što su Ayrton Senna, Mihael Sumaher i Luis Hamilton, koji su postali ikone Formule 1. Svaka sezona donosi nove izazove i dramu na stazi, čineći Formula 1 jednim od najuzbudljivijih sportova na svetu.

Istorija Formule 1

Formula 1 je jedan od najstarijih i najprestižnijih automobilskih šampionata na svetu, sa bogatom i fascinantnom istorijom koja seže unazad više od sedamdeset godina.

Pioniri Formule 1

Razvoj Formule 1 započeo je nakon završetka Drugog svetskog rata. Pioniri ovog sporta su bili hrabri vozači koji su se takmičili u modifikovanim automobilima na evropskim stazama. Prva zvanična sezona Formule 1 održana je 1950. godine, a britanski vozač Giuseppe Farina postao je prvi svetski šampion vozača.

Formula 1

Razvoj i Popularnost

Tokom narednih decenija, Formula 1 je doživela značajan razvoj. Trke su postale sve brže i tehnički zahtevnije, a popularnost sporta je eksplodirala širom sveta. Vozači kao što su Juan Manuel Fangio, Alberto Ascari i Stirling Moss postali su legendarni, dok su automobili postajali sve sofisticiraniji.

Jedna od ključnih tačaka u istoriji Formule 1 bila je uvođenje konstruktorskog šampionata 1958. godine. Ovo takmičenje između timova dodalo je još više dinamike i inovacija u sport, dok su se timovi poput Ferrarija, McLarena i Williamsa takmičili za prestižnu titulu konstruktora.

Tehničke Inovacije

Formula 1 je oduvek bila laboratorija za tehničke inovacije u automobilskoj industriji. Kroz godine su se pojavile brojne revolucionarne tehnologije. Na primer, uvođenje turbo punjača tokom 1980-ih promenilo je dinamiku trka i doprinelo povećanju snage motora. Takođe, razvoj aerodinamike doveo je do stvaranja monopostova sa sve sofisticiranijim aerodinamičkim rešenjima koja omogućavaju bolje prijanjanje na stazi i brže krugove.

Neki od najpoznatijih tehničkih inovacija uključuju i uvođenje KERS (Kinetic Energy Recovery System) i DRS (Drag Reduction System) koji su dodatno unapredili dinamiku trka i pretvorili ih u pravu borbu za pozicije.

Formula 1: Struktura Trka

Struktura trka u Formuli 1 ima ključnu ulogu u oblikovanju ishoda i uzbuđenja koje ova prestižna serija trka donosi. U ovoj sekciji, detaljnije ćemo istražiti kako izgledaju trke Formule 1 i šta čini njihovu osnovnu strukturu.

Formula 1 Kvalifikacije

Kvalifikacije su prvi korak u svakom trkačkom vikendu Formule 1. One se obično održavaju dan ili dva pre glavne trke i imaju ključnu ulogu u određivanju startnih pozicija za vozače. Kvalifikacije se sastoje od nekoliko rundi, uključujući Q1, Q2 i Q3. Svaka runda traje određeno vreme, a tokom nje vozači pokušavaju postaviti što bolje vreme kruga.

Najbržih deset vozača iz Q3 dobija pravo da startuje iz prvih deset pozicija na stazi, dok ostali vozači zauzimaju preostale pozicije u skladu sa svojim vremenima iz kvalifikacija. Ovo često dovodi do uzbudljivih trenutaka kada vozači rizikuju kako bi se plasirali što bolje, znajući da dobar start može biti ključan za uspeh u trci.

Startna Pozicija

Startna pozicija je od vitalnog značaja u Formuli 1. Vozači žele da se nađu u što boljem položaju na startu kako bi imali prednost nad konkurencijom. Prva pozicija, poznata kao “pole position,” dodeljuje se vozaču koji je ostvario najbrže vreme u kvalifikacijama. On startuje sa prve pozicije u prvom redu.

Za mnoge vozače, osvajanje pole position je velika čast i znak njihove brzine i veštine. Međutim, startna pozicija nije sve. Prve krivine i haotični trenuci na startu često pružaju uzbuđenje i mogu dovesti do promene redosleda već u prvom krugu.

Trajanje Trka F1

Trajanje trka u Formuli 1 varira u zavisnosti od staze na kojoj se takmiče. Većina trka ima fiksno vreme trajanja od oko 305 kilometara ili dva sata, što znači da prva vozačka kola pređu predviđenu distancu ili se trka završava nakon dva sata, bez obzira na to koliko je krugova voženo.

Izuzetak su trke na stazama kao što je Monako, gde je ograničenje vremena postavljeno na 78 krugova. Ovo često dovodi do toga da trke traju više od dva sata zbog nižih brzina i gustog saobraćaja na uskim ulicama Monaka.

Sve u svemu, struktura trka u Formuli 1 donosi dinamiku, taktiku i uzbuđenje koje privlači milione gledalaca širom sveta. Kvalifikacije i startna pozicija igraju ključnu ulogu u tome kako će se vozači nositi sa izazovima na stazi, dok trajanje trka često diktira strategiju timova i vozača kako bi ostvarili uspeh u ovom zahtevnom i uzbudljivom sportu.

Bodovanje U Formuli 1

Bodovanje je esencijalni deo svakog šampionata Formule 1. Ovo je način na koji se vozači i timovi nagrađuju za svoje performanse tokom sezone, a na kraju se određuje ko je postao svetski šampion. U ovoj sekciji, detaljnije ćemo istražiti kako se boduje u Formuli 1.

Poeni za Vozače

Sistem bodovanja za vozače u Formuli 1 je osmišljen tako da nagrađuje konzistentnost i brzinu tokom cele sezone. Evo kako se poeni dodeljuju:

 1. Prvo Mesto: Vozač koji završi trku na prvom mestu osvaja 25 poena. Ova pozicija je najvrednija i često je cilj svakog vozača.
 1. Drugo Mesto: Drugoplasirani vozač dobija 18 poena, što je takođe značajna nagrada za dobar rezultat.
 1. Treće Mesto: Trećeplasirani vozač osvaja 15 poena, čime se i dalje nagrađuje dobar nastup.
 1. Četvrto Mesto: Vozač koji završi četvrti osvaja 12 poena.
 1. Peto Mesto: Peta pozicija donosi 10 poena.
 1. Šesto Mesto: Šestoplasirani vozač osvaja 8 poena.
 1. Sedmo Mesto: Sedma pozicija vredi 6 poena.
 1. Osmo Mesto: Osma pozicija nosi 4 poena.
 1. Deveto Mesto: Deveta pozicija vredi 2 poena.
 1. Deseto Mesto: Vozač koji završi trku na desetom mestu osvaja 1 poen.

Ovaj sistem bodovanja podstiče vozače da se bore za najviše pozicije i daje šansu i manje iskusnim ekipama i vozačima da osvoje poene, čime se održava konkurencija tokom cele sezone.

Fernando-Alonso-Ferrari-Formula 1

Poeni za Konstruktore

Pored bodovanja za vozače, Formula 1 takođe nagrađuje timove ili konstruktore. Ovo je ključno za ocenu ukupne uspešnosti timova u izgradnji i vožnji automobila. Evo kako se boduju konstruktori:

 1. Prvo Mesto: Tim čiji vozač osvoji prvo mesto u trci dobija 25 poena za konstruktore.
 1. Drugo Mesto: Tim sa drugoplasiranim vozačem osvaja 18 poena za konstruktore.
 1. Treće Mesto: Treći tim osvaja 15 poena za konstruktore.
 1. Četvrto Mesto: Četvrti tim osvaja 12 poena za konstruktore.
 1. Peto Mesto: Peti tim osvaja 10 poena za konstruktore.
 1. Šesto Mesto: Šesti tim osvaja 8 poena za konstruktore.
 1. Sedmo Mesto: Sedmi tim osvaja 6 poena za konstruktore.
 1. Osmo Mesto: Osmi tim osvaja 4 poena za konstruktore.
 1. Deveto Mesto: Deveti tim osvaja 2 poena za konstruktore.
 1. Deseto Mesto: Tim koji završi na desetom mestu osvaja 1 poen za konstruktore.

Ovaj sistem bodovanja omogućava timovima da pokažu konzistentnost i kvalitet svojih automobila tokom cele sezone. Timovi koji imaju obe vozačke pozicije u vrhu trke imaju prednost u borbi za šampionat konstruktora.

Dodatni Poeni

Osim standardnih poena za vozače i konstruktore, Formula 1 uvela je i sistem dodatnih poena kako bi dodatno začinila trke i nagradila izvanredne performanse. Evo kako se dodatni poeni dodeljuju:

 • Najbrži Krug: Vozač koji postigne najbrži krug tokom trke osvaja dodatnih 1 poen. Ovo podstiče vozače da nastave da se trude čak i kada nisu u vrhu poretka.
 • Sprint Trke: U nekim trkama, poput tzv. “sprint” trka koje se održavaju subotom umesto uobičajenih kvalifikacija, dodatni poeni se dodeljuju vozačima i timovima u skladu sa specifičnim pravilima za tu trku.

Sistem bodovanja u Formuli 1 pruža dinamiku i uzbuđenje tokom cele sezone, a svaki poen može biti presudan u borbi za titulu. Ovaj sistem nagrada konzistentnost, brzinu i izvanredne performanse kako vozača, tako i timova, što čini Formulu 1 jednim od najuzbudljivijih i najkonkurentnijih sportskih šampionata na svetu.

Formula 1: Evolucija Bodovanja

Bodovanje u Formuli 1 nije uvek bilo isto i tokom godina prolazilo je kroz brojne promene. Ove promene su oblikovale dinamiku šampionata i način na koji su vozači i timovi osvajali bodove. U ovoj sekciji, istražićemo evoluciju sistema bodovanja u Formuli 1, uključujući stari sistem, trenutni sistem i promene u pravilima koje su dovele do tih promena.

Stari Sistem Bodovanja

Rani dani Formule 1 nisu imali standardizovan sistem bodovanja i često su se koristila različita pravila u različitim sezonama. Jedan od prvih sistema bodovanja uveden je 1950. godine i dodeljivao je bodove samo prvih pet vozača. Evo kako je taj sistem izgledao:

 • Prvo Mesto: 8 bodova
 • Drugo Mesto: 6 bodova
 • Treće Mesto: 4 boda
 • Četvrto Mesto: 3 boda
 • Peto Mesto: 2 boda

Ovaj sistem bodovanja je važio sve do 1991. godine, kada su donete značajne promene.

Promene u Pravilima

Promene u sistemu bodovanja nisu se dogodile samo zbog evolucije samog sporta, već su često bile posledica promena u pravilima. Na primer, tokom sezone 2003. uveden je tzv. “joker” bod, koji je dodeljivan jednom vozaču i timu tokom sezone. Ovo je dodatni podstrek za iznenađujuće performanse.

Takođe, 2019. godine uveden je dodatni poen za vozača koji postigne najbrži krug u trci, kako bi se dodatno podstakla konkurencija i uzbuđenje.

Promene u pravilima su često uticale na sistem bodovanja, dok su same promene u sistemu bodovanja imale za cilj da poboljšaju takmičenje i dinamiku Formule 1.

Kako Se Promenila Formula 1 Kroz Istoriju

Formula 1, kao najprestižnija serija automobilskih trka na svetu, prošla je kroz značajne promene kroz istoriju. Ove promene nisu se odnosile samo na sportske aspekte, već i na tehnički razvoj vozila. U ovoj sekciji, istražićemo kako se Formula 1 promenila kroz istoriju u smislu tehnološkog napretka, fokusirajući se na aerodinamiku, motore i pneumatike.

Tehnološki Napredak

Tehnološki napredak igra ključnu ulogu u Formuli 1, gde brzina i inovacije vođene inženjeringom često odlučuju o pobedniku. Evo kako se Formula 1 razvijala u ovim ključnim tehničkim oblastima:

Aerodinamika

Aerodinamika je postala jedan od najvažnijih aspekata razvoja Formule 1. Aerodinamika se bavi proučavanjem kretanja vazduha oko vozila i kako to kretanje utiče na performanse. U ranim danima Formule 1, automobili su imali jednostavne aerodinamičke elemente i manje sofisticirane dizajne, što je rezultiralo manjim prijanjanjem na stazi.

Međutim, tokom godina, inženjeri su radili na sve složenijim aerodinamičkim rešenjima kako bi poboljšali prijanjanje, stabilnost i brzinu vozila. Danas, moderni monoposti su opremljeni visoko sofisticiranim aerodinamičkim detaljima, uključujući krila, spojlere i difuzore koji omogućavaju vozilu da se kreće brže i preciznije.

Ovi napredni aerodinamički elementi omogućavaju vozačima da se brže kreću kroz krivine i ostvare bolje vreme kruga. Međutim, oni takođe stvaraju izazove u obliku turbulencije i smanjenja mogućnosti za praćenje drugih vozila, što je dovelo do razmišljanja o tome kako balansirati brzinu i trku.

Formula 1 bolid

Motori

Motori su srce svakog automobila Formule 1, i njihov razvoj je ključ za postizanje većih brzina i boljih performansi. U ranim danima Formule 1, automobili su koristili atmosferske motore sa ograničenom snagom. Međutim, tehnološki napredak doveo je do uvođenja turbopunjača, koji su znatno povećali snagu motora.

Tokom godina, motori su postajali sve sofisticiraniji, a različiti timovi koristili su različite tehnologije i goriva kako bi povećali snagu i efikasnost. Trenutno, timovi koriste hibridne motore koji kombinuju unutrašnje sagorevanje sa elektromotorima, čime se postižu impresivne performanse uz manju potrošnju goriva.

Ovi motori su takođe postali važan aspekt u smanjenju emisija i usklađivanju sa ekološkim standardima, što je postalo sve važnije u savremenom društvu.

Pneumatici

Pneumatici, ili gume, igraju ključnu ulogu u performansama Formule 1. Pravilno izabrani pneumatici mogu značajno uticati na prijanjanje i brzinu automobila. U ranim danima Formule 1, gume su bile jednostavne i manje sofisticirane.

Međutim, razvoj pneumatika doveo je do uvođenja specifičnih pneumatika za suvo i mokro vreme, što je omogućilo vozačima da bolje prilagode svoje vozilo uslovima na stazi.

Takođe, uvođenje pneumatika sa većim izdržljivostima promenilo je dinamiku trka, jer vozači nisu morali često da prave zaustavljanja u boksu zbog zamene guma. Ovi pneumatici omogućavaju duže trke sa manje zaustavljanja, što je uticalo na strategije timova.

Sigurnost

Sigurnost je postala jedan od najvažnijih aspekata Formule 1 kako bi se zaštitili vozači od potencijalno ozbiljnih povreda tokom trka. Kroz istoriju su se dogodile brojne inovacije koje su poboljšale nivo sigurnosti u ovom sportu.

Hans uređaji

HANS (Head and Neck Support) uređaji su revolucionarni dodaci za vozače Formule 1 koji su uveliko poboljšali sigurnost vozača. Ovi uređaji se postavljaju oko vrata i čvrsto pričvršćuju za kacigu vozača. Njihova svrha je da spreče prekomerno pomeranje glave i vrata tokom sudara ili naglog zaustavljanja, što može dovesti do ozbiljnih povreda vrata i kičme.

HANS uređaji su uvedeni u Formulu 1 početkom 2000-ih i od tada su postali standardna oprema za sve vozače. Ovi uređaji su pomogli da se značajno smanji rizik od ozbiljnih povreda glave i vrata tokom trka i doprineli su većem nivou sigurnosti vozača.

Halo Sistem

Halo sistem je još jedna revolucionarna inovacija u oblasti sigurnosti u Formuli 1. Ovaj sistem je uveden 2018. godine i predstavlja zaštitnu konstrukciju koja se nalazi iznad glave vozača i štiti ga od potencijalnih opasnosti kao što su padajući delovi drugih vozila ili krhotine tokom sudara.

Formula-1-HALO

Halo sistem je napravljen od čvrstog materijala i sposoban je da izdrži velike sile. Iako je ovaj sistem dočekan sa skepticizmom od strane nekih ljubitelja sporta zbog svog izgleda, njegova efikasnost u sprečavanju povreda je dokazana i mnogi vozači su zahvalni na ovom dodatku koji im pruža dodatnu sigurnost.

Tehnološke Inovacije za Sigurnost

Osim HANS uređaja i Halo sistema, tehnološke inovacije igraju ključnu ulogu u poboljšanju sigurnosti u Formuli 1. Sistemi poput sigurnosnih kamera, senzora za sudare i naprednih sistema za praćenje biometrijskih podataka vozača pomažu timovima i organizatorima da bolje razumeju i reaguju na potencijalne opasnosti tokom trka.

Ovi tehnološki napretci takođe omogućavaju bolje prateće službe i medicinsko osoblje da brže i efikasnije reaguju u slučaju nesreće, čime se smanjuje rizik od ozbiljnih povreda.

Promene u Pravilima

Pravila u Formuli 1 su se često menjala kako bi se prilagodila dinamici sporta, promenama u tehnologiji i zahtevima za većom sigurnošću i ekološkom održivošću. Evo nekoliko ključnih oblasti gde su se pravila menjala:

Pravilnik o Motorima

Pravilnik o motorima u Formuli 1 je često podložan promenama kako bi se promovisala efikasnost i ekološka održivost. Uvođenjem hibridnih motora sa elektromotorima, Formula 1 je napravila korak ka smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte i boljoj iskoristljivosti goriva.

Osim toga, ograničenja snage motora i broja motora koje timovi mogu koristiti tokom sezone su takođe deo pravilnika koji su se menjali kako bi se smanjili troškovi i povećala konkurencija.

Pravilnik o Gorivu

Pravilnik o gorivu u Formuli 1 takođe se promenio kako bi se postigla veća ekološka održivost. Uvođenje specifičnih goriva i ograničenja u potrošnji goriva tokom trka doprinelo je smanjenju ekološkog uticaja sporta.

Takođe, gorivo koje se koristi u Formuli 1 mora da bude ekološki prihvatljivo i odgovarajuće kvalitete kako bi se obezbedilo efikasno sagorevanje i smanjila emisija štetnih gasova.

Pravilnik o Tehnologiji

Pravilnik o tehnologiji u Formuli 1 takođe prolazi kroz promene kako bi se omogućilo inovacijama i istraživanju u oblasti automobilske tehnologije. Međutim, pravila takođe postavljaju granice kako bi se očuvala konkurencija i sprečila preterana tehnološka dominacija jednog tima.

Ove promene u pravilima igraju ključnu ulogu u oblikovanju Formule 1 kao sporta koji ide ukorak sa vremenom, teži većoj sigurnosti i ekološkoj održivosti, i istovremeno pruža uzbuđenje i dinamiku koja privlači milione gledalaca širom sveta.

Nadam se da vam je ovaj članak pomogao da bolje razumete Formula 1, kako se trke boduju i kako se ovaj sport razvijao kroz istoriju. Formula 1 je kombinacija vrhunske tehnologije, hrabrosti vozača i strastivih navijača širom sveta. Sada, kada znate više o njoj, možete uživati u svim uzbuđenjima i adrenalinskim trenucima koje ovaj sport nudi.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta Formule 1, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: