Fudbalske reprezentacije – ko su najveći rivali?

fudbalske-reprezentacije

U današnjem blog postu vam predstavljamo 5 najvećih fudbalskih rivalstava po reprezentacijama. Spisak je veoma zanimljiv kao i fudbalske reprezentacije.

Decenijama nema sumnje da među reprezentacijama postoje gorka fudbalska rivalstva, više u nekim delovima sveta nego u drugim.

U fudbalu je mnogo više međunarodne igre nego u drugim sportovima zahvaljujući događajima kao što su Svetsko prvenstvo, zajedno sa Olimpijskim igrama i ostalim svetskim igrama.

Predstavljamo vam 5 najvećih fudbalskih rivalstava širom sveta što se tiče reprezentacija.

SAD – Meksiko

Ove dve zemlje su naizmenično dominirale jedna nad drugom. Od 2022. Sjedinjene Američke Države su one koje dominiraju između ove 2 reprezentacije.

Južne kolege Sjedinjenih Država pobedile su u 23 od 24 meča, odigranih od 1937. do 1980. godine.

fudbalske reprezentacije SAD i Meksiko
Photo by Jamie Schwaberow/ISI Photos/Getty Images

Jedini meč koji su SAD pobedile je onaj koji je bukvalno uništio meksičku godinu, kada su pobedili Meksiko sa 4-2 u kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Sjedinjene Američke Države su igrale sa Meksikom samo jednom, što je dovelo do toga da su ih izbacili i pobedili sa 2-0 čime su eliminisali Meksikance 2002. godine.

Od početka veka, SAD su dominirale rivalstvom sa 18 pobeda prema 5 koliko je odnela Meksička reprezentacija..

Iako Meksiko ima najviše pobeda u rivalstvu, od 68 puta u kojima su se sastali, skoro 1 od 3 meča SAD protiv Meksika završavaju nerešeno jer je rekord rivalstva 36-16-22.

Brazil – Argentina

Naravno, kako bez njih. Oba tima su na istom kontinentu, ali ove dve zemlje imaju mnogo više toga zajedničkog.

U stvari, obe fudbalske reprezentacije su se dugo smatrale dominantnim u fudbalu jer imaju ukupno 24 titule na COPA Americi i sedam svetskih prvenstava. Brazil 5, Argentina 2.

Dve reprezentacije su takođe proizvele igrače koji uključuju neka od najboljih imena u istoriji fudbala, kao što su Pele i Dijego Maradadona.

fudbalkse reprezentacije - Diego Armando Maradona

Neki zapravo smatraju da se Pele i Maradadona smatraju dvojicom najvećih igrača u istoriji fudbala. Realno, sa pravom.

Drugi su tvrdili da je skoro nemoguće uporediti to dvoje, zbog činjenice da su igrali u različitim epohama.

Ako pogledate iz statističke perspektive, čini se da Pele ima prednost u pojedinačnim statistikama, ali je Maradadona igrao u više prvenstvenih utakmica.

Ova dva tima su takođe učestvovala u brojnim nezaboravnim takmičenjima kao što je skandal „sveta voda“ na Svetskom prvenstvu 1990. godine, a takođe su igrali jedan protiv drugog na Svetskom prvenstvu više puta.

Japan – Južna Koreja

Na ove reprezentacije niste pomislili ali raspravlja se koliko je ovo rivalstvo trenutno veliko, jer Južna Koreja trenutno vodi u konačnom zbiru sa 42-23-16.

fudbalske reprezentacije Japan i Koreja

Japan i Južna Koreja se zapravo nisu sastali sve do 1954. godine, kada je Južna Koreja pobedila u kvalifikacionom meču za Svetsko prvenstvo u fudbalu.

Međutim, takođe bi se moglo tvrditi da su ove reprezentacije rivali iz političkih razloga, više od onoga što se zapravo dogodilo između dva kluba na fudbalskom terenu.

Srbija – Hrvatska

Da se vratimo na pravi put rivalstava. Slično kao rivalstvo Japana i Južne Koreje, rivalstvo Srbije i Hrvatske donosi mnoge slične argumente. Nažalost malo ih je vezano za fudbalske reprezentacije i partije na terenu.

Na kraju krajeva, obe zemlje su bile deo bivše Jugoslavije. Rivalstvo između dve reprezentacije prevazišlo je sve moguće granice, uključujući pretnje smrću u pevanjima na utakmicama što se na Balkanu smatra normalnim.

Engleska – Škotska

Neki su zapravo tvrdili da je ovo najbolje rivalstvo reprezentacija u fudbalu, jer se ovaj sport smatra kulturom u obe zemlje i tako je već duže vreme. Od nastanka ovog sporta bukvalno.

Lako je shvatiti zašto, s obzirom na to koliko je fudbal popularan u tom delu sveta. To bi moglo biti zato što je sport izmišljen u Engleskoj sredinom osamnaestog veka i smatra se da je fudbal engleska nacionalna zabava.

U stvari, ovo rivalstvo seže unazad do jednog veka od kraja građanskog rata u Sjedinjenim Državama (1872). Prva utakmica između dve evropske reprezentacije 1872. završena je nerešenim rezultatom 0:0.

fudbalske reprezentacije Engleska i Škotska

Rivalstvo je videlo mnogo neobičnih trenutaka, uključujući polomljene prečke i ogromne gomile publike na stadionima sa preko 150.000 ljudi.

Nema sumnje da je fudbal u obe reprezentacije oduvek bio popularan sport i verovatno će i biti sve dok sport postoji.

Nadajmo se da će se sva buduća rivalstva što se tiče fudbalskih reprezentacija razviti zbog stvari koje se dešavaju na terenu, a ne zbog onoga što se dešava van njega, odnosno u politici.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: