Fudbalski dres: Neobični brojevi na leđima

Fudbalski-dres

U svetu fudbala, brojevi na dresovima često su više od običnih cifara – oni predstavljaju identitet i tradiciju. U ovom članku, istražujemo neke od najneobičnijih brojeva na dresovima fudbalskih legendi koje su obeležile istoriju ovog sporta.

Blog Sport Vam predstavlja koji fudbalski dres je bio najzanimljiviji u istoriji fudbala.

Postoje neke zaista bizarne priče oko fudbalera i njihovih brojeva na fudbalskom dresu. 

Svi znamo za CR7 i R9 i nekoliko drugih je tvrdilo da je broj 10 svoj, zaista je bilo nekih kultnih brojeva u dresovima tokom godina. Većina golmana želi broj 1 itd.

Bilo je, međutim, nekih zaista čudnih i bizarnih brojeva koji je fudbalski dres trpeona svojim leđima.

1+8 – Ivan Zamorano: Fudbalski Dres ovo nije video

Nakon što je čileanski internacionalac bio primoran da ustupi svoj fudbalski dres sa brojem 9 Ronaldu u sklopu brazilskog sponzorskog ugovora sa Najkijem.

Čileanski internacionalac Ivan Zamorano je bio primoran da ustupi svoj fudbalski dres sa brojem 9 brazilskom fudbalskom velikanu Ronaldu zbog sponzorskog ugovora. Zamorano je, međutim, odlučio da ne bude običan i izabrao je fudbalski dres sa brojem 18, ali sa dodatnim znakom plus. Ovaj potez je ostao upamćen kao inovativan korak u svetu fudbalske mode.

Fudbalski dres - Ivan Zamorano

Zamorano je odlučio da uzme fudbalski dres sa brojem 18, ali je zahtevao da mu se stavi znak plus. Fudbalski dresovi pre toga nisu pamtili ovakav potez nekog fudbalera.

1 – Ossie Ardiles na SP 1982: Abecedni Poredak Brojeva

Legendarni vezista, pobednik svetskog prvenstva nosio je fudbalski dres sa brojem 1 jer su argentinski brojevi raspoređeni po abecednom redu za turnir.

Na Svetskom prvenstvu 1982. godine, fudbalska reprezentacija Argentine iznenadila je fudbalski svet svojim nekonvencionalnim pristupom dodeli brojeva na dresovima. Umesto uobičajenog pristupa gde su brojevi dodeljivani na osnovu pozicija igrača, Argentina je odlučila da brojevi budu raspoređeni abecednim redom prema prezimenima igrača.

Tako je legendarni vezista Osvaldo Ardiles dobio fudbalski dres sa brojem 1, što je bilo neobično za igrača na njegovoj poziciji. Ossie Ardiles bio je klasični defanzivni vezni igrač, a broj 1 obično pripada golmanima. Međutim, ova neobičnost nije ga sprečila da briljira na terenu tokom turnira.

Ossie Ardiles je zajedno sa svojim partnerom na sredini terena, Rikardom Galjardom, činio ključni deo argentinskog tima koji je predvodio selektor Cesar Luis Menotti. Njihova igra bila je inspiracija za mnoge fudbalske navijače širom sveta.

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da je Dijego Maradona, koji je takođe bio deo argentinskog tima na tom prvenstvu, pronašao način da zadrži svoj fudbalski dres sa brojem 10, iako je abecedni red trebao da ga stavi u drugi broj. Maradona je kasnije postao jedan od najvećih fudbalskih talenata svih vremena, a njegov uticaj na igru je neizbrisiv.

Svetsko prvenstvo 1982. godine u Španiji ostalo je upamćeno ne samo po neobičnom brojevima na dresovima, već i po kvalitetnoj igri i nezaboravnim trenucima na terenu. Ossie Ardiles i njegova argentinska reprezentacija ostavili su dubok trag u istoriji fudbala, pokazujući da brojevi na dresovima nisu uvek presudni – ono što je važno je strast i veština koje igrači unose u igru.

01 – Derek Riordan i Njegova Logična Odluka

Derek Riordan, škotski fudbaler, stekao je reputaciju kao veoma talentovan napadač tokom svoje karijere. Njegova priča o neobičnom broju na dresu postala je jedna od interesantnih anegdota u svetu fudbala.

Riordan je započeo svoju profesionalnu karijeru u škotskom klubu Hibernian, gde je nosio fudbalski dres sa brojem 10. Broj 10 je tradicionalno rezervisan za najbolje igrače u timu, što je često i bio slučaj u Riordanovom klubu.

Međutim, stvari su se promenile kada je Derek Riordan prešao u Seltik, jedan od najprestižnijih fudbalskih klubova u Škotskoj. Po dolasku u Seltik, Riordan je saznao da je Colin Nish, drugi napadač, već nosio fudbalski dres sa brojem 10.

S obzirom na ovu situaciju, Riordan je morao da donese odluku. Umesto da izaziva konflikte ili traži od Nisha da preda broj 10, odlučio je da bude praktičan i pronađe najlogičniju alternativu. Ta alternativa bila je broj 01.

Ova odluka je bila zanimljiva jer se rijetko viđa broj 01 na dresovima fudbalera. Međutim, Riordan je time jasno stavio do znanja da je i dalje deo tima i da će se truditi da doprinese, bez obzira na broj na dresu.

80 – Ronaldinjo u Milanu: Omaž Godini Rođenja

Ronaldinjo, brazilski fudbalski virtuoz, tokom svoje karijere igrao je za nekoliko prestižnih klubova, uključujući i Milan, italijanskog giganta. Kada je Ronaldinjo stigao u Milan 2008. godine, suočio se s izazovom – koji broj na dresu da odabere?

Obično bi Ronaldinjo, kao fudbalski genije i bivši osvajač Zlatne lopte, nosio fudbalski dres sa brojem 10, broj koji je simbolizovao njegovu klasu i magičnu igru. Međutim, tada je broj 10 već bio u posedu holandske legende Clarencea Seedorfa, koji je takođe ostavio dubok trag u fudbalskom svetu.

Fudbalski dres - Ronaldinjo

Umesto da insistira na broju 10 ili izaziva konflikt s Seedorfom, Ronaldinjo je odlučio da bude kreativan i pronađe jedinstven način da obeleži svoj boravak u Milanu. Odlučio je da nosi broj 80 na svom dresu.

Ovaj broj nije bio slučajno izabran. Ronaldinjo je odabrao broj 80 kao omaž godini svog rođenja – 1980. godini. Ovaj gest nije samo naglašavao njegovu ličnu povezanost s tim periodom, već je takođe bio izraz poštovanja prema klubu i navijačima.

Tokom svog boravka u Milanu, Ronaldinjo je prikazao svoje majstorstvo na terenu i osvojio srca navijača svojim nevjerojatnim driblinzima i golovima. Njegov izbor broja 80 ostao je upamćen kao jedinstvena odluka koja je dodala poseban pečat njegovoj epohi u Milanu.

Ronaldinjo je tokom svoje karijere postao poznat po svojoj kreativnosti i nepredvidljivosti, a izbor broja 80 samo je potvrdio njegovu jedinstvenost. Ovaj broj postao je simbol njegove izuzetne igre i prisutnosti u Milanu, iako nije bio tradicionalan broj za fudbalere.

9 – Horhe Kampos: Golman sa Brojem Napadača

Priča o Horheu Camposu, legendarnom meksičkom golmanu, predstavlja jedinstvenu epizodu u svetu fudbala. Ovaj talentovani sportista i istinski karakter nije sledio konvencionalne norme kada je u pitanju izbor broja na dresu.

Horhe Kampos je započeo svoju fudbalsku karijeru kao napadač i postigao je impresivnih 28 golova za UNAM Pumas, meksički klub za koji je igrao na početku svoje karijere. Međutim, tokom jedne sezone, došlo je do nečega što će zauvek promeniti njegov fudbalski put.

Nakon što je prešao na poziciju golmana, Kampos je zadržao svoju ljubav prema broju 9. Odlučio je da nosi dres sa brojem 9, iako je to tradicionalno broj rezervisan za napadače. Ova odluka je bila neobična i iznenađujuća, ali je odražavala Kamposovu jedinstvenu ličnost i pristup fudbalu.

Kroz svoju karijeru, Kampos je postao jedan od najpoznatijih golmana u Meksiku i svetu. Njegov nekonvencionalni izbor broja na dresu postao je deo njegove legendarnosti. On je dokazao da broj na dresu ne definiše igrača i da možeš biti uspešan golman iako nosiš broj koji obično pripada napadačima.

Horhe Kampos je bio poznat po svojim bravurama na terenu, agilnosti i hrabrosti među stativama. Njegova odluka da nosi broj 9 simbolizovala je njegovu strast prema fudbalu i njegovu hrabrost da bude drugačiji.

Ova priča o golmanu sa brojem napadača ostaje inspiracija za sve fudbalere koji žele da prate svoje strasti i budu autentični na terenu. Horhe Kampos je dokazao da u fudbalu, kao i u životu, možete biti ono što želite, bez obzira na broj na leđima.

66 – Alain Sutter i Američki Uticaj

Priča o broju 66 na dresu Alaina Suttera, švajcarskog fudbalskog internacionalca, otkriva interesantnu anegdotu koja pokazuje kako kultura i uticaj mogu oblikovati izbor brojeva u fudbalu.

Alain Sutter je bio talentovan fudbaler sredine terena, a svoju profesionalnu karijeru gradio je kako u Švajcarskoj, tako i u inostranstvu. Kada je prešao u MLS (Major League Soccer) i postao član Dallas Burn-a (danas poznatog kao FC Dallas), suočio se s pitanjem izbora broja na dresu.

Umesto da izabere uobičajeni broj koji bi odgovarao njegovoj poziciji, Sutter je doneo nekonvencionalnu odluku. Odlučio je da nosi fudbalski dres sa brojem 66. Ovaj broj nije imao nikakvu vezu sa tradicionalnim brojevima u fudbalu, ali je imao poseban značaj za Amerikance.

Broj 66 bio je inspirisan čuvenim autoputem “Route 66” u Sjedinjenim Američkim Državama, simbolom slobode i avanturizma. Sutter je bio fasciniran američkom kulturom i načinom života, pa je izborom ovog broja na dresu želeo da izrazi svoje divljenje prema Americi.

Ovaj gest Alaina Suttera nije ostao neprimećen. Postao je poznat kao “čovek sa brojem 66” i privukao pažnju navijača i medija. Njegov izbor broja na dresu postao je razgovor na terenima MLS lige, a Sutter je postao simbol spajanja fudbala i američke kulture.

69 – Lizarazu u Bajernu: Broj sa Zanimljivim Značenjem

Bixente Lizarazu, legendarni francuski fudbaler i osvajač Svetskog prvenstva 1998. godine, postao je poznat ne samo po svojoj fudbalskoj veštini, već i po neobičnom izboru broja na dresu dok je igrao za Bajern Minhen.

Lizarazu je tokom svoje karijere nosio fudbalski dres sa brojem 69 na svom fudbalskom dresu. Ovaj broj je neobičan i rijedak izbor u svetu fudbala, ali je imao posebno značenje za Lizarazua.

Odluka o broju 69 na dresu nije bila slučajna. Lizarazu je objasnio da je izabrao ovaj broj jer je želeo da stvori zanimljivu kombinaciju brojeva koja ima lično značenje za njega. Naime, broj 69 simbolizovao je tri ključne cifre u njegovom životu: 1969. godinu kada je rođen, visinu od 169 centimetara i težinu od 69 kilograma.

Ovaj izbor broja na dresu postao je predmet razgovora među navijačima i medijima. Lizarazu je svojim gestom dodao dozu humora i osobnosti svom liku, a istovremeno je pokazao da fudbalski brojevi mogu imati dublje značenje za igrače.

Tokom svojih godina u Bajern Minhen, Lizarazu je postao ključni deo tima i doprineo je brojnim uspesima kluba, uključujući osvajanje Lige šampiona. Iako je nosio neobičan broj, njegova izuzetna igra i doprinos ekipi nisu bili zanemareni.

Priča o Lizarazuovom broju 69 ostala je deo fudbalske folklore i pokazala je da fudbal može biti mesto gde igrači izražavaju svoju ličnost i individualnost. Lizarazu je ostao upamćen kao fudbaler koji je sa smehom nosio neobičan broj na dresu i time dodao šarm svetu fudbala.

100 – Adolfo Bautista: Tri Cifre na Dresu

Priča o Adolfu Bautisti, meksičkom napadaču i fudbalskom modisti, postala je poznata širom fudbalskog sveta zbog neobičnog izbora broja na dresu. Adolfo Bautista je stekao reputaciju kao harizmatičan i kreativan igrač, a njegov fudbalski dres sa brojem 100 na dresu dodao je element iznenađenja i originalnosti njegovoj karijeri.

Bautista je tokom svoje karijere igrao za različite meksičke klubove, uključujući Chivas de Guadalajara, gde je postao poznat po svojim fudbalskim veštinama i stilu. Kada je došao trenutak da izabere broj za svoj dres, Bautista se odlučio za nešto što je odskakalo od uobičajenog.

Fudbalski dres

Umesto uobičajenih jednocifrenih ili dvocifrenih brojeva, Bautista je odlučio da nosi broj 100. Ovaj izbor je bio neobičan i privukao je pažnju fudbalskog sveta. Bautista je izjavio da je broj 100 odabrao kako bi predstavio svoj lični izazov da postane sto posto igrač na terenu.

Ovaj gest nije samo bio izraz njegove ambicije, već je i reflektovao njegovu kreativnost i želju da se ističe u svetu fudbala. Bautista je bio poznat po svojim šarenim dresovima, neobičnim frizurama i tatuazama, što ga je učinilo jednim od najprepoznatljivijih likova na meksičkim terenima.

Bautista je tokom svoje karijere ostvario značajan uspeh i stekao je kultni status među navijačima Chivas de Guadalajara. Njegov fudbalski dres sa brojem 100 na dresu postao je simbol njegove strasti prema fudbalu i želji da se istakne kao jedinstvena figura u sportu.

0 – Hičam Zeruali u Aberdinu: Poštovanje Nadimka

Priča o broju 0 na dresu Hičama Zerualija, marokanskog napadača koji je igrao za Aberdin, predstavlja jedinstvenu anegdotu u svetu fudbala i ističe važnost poštovanja nadimaka i lične identifikacije igrača.

Hičam Zeruali, poznat i kao “Zerouali,” bio je omiljeni igrač među navijačima Aberdina tokom svoje karijere u škotskom klubu. Kada je došlo vreme da izabere broj za svoj dres, Zeruali se odlučio za broj 0.

Ovaj neobičan izbor broja na dresu nije bio slučajan. Hičam Zeruali je želeo da poštuje svoj nadimak, “Zerouali,” koji je bio blizak fonetskom izgovoru broja 0. Odluka da nosi broj 0 na dresu bila je njegov način da izrazi svoju vezu sa svojim identitetom i da se poistoveti sa svojim nadimkom.

Iako fudbalski dres sa brojem 0 nije tradicionalno prisutan na dresovima fudbalera, Zeruali je postao poznat po svom nekonvencionalnom izboru i time je privukao pažnju navijača i medija. Njegov gest je bio dobro prihvaćen od strane navijača Aberdina, koji su ga voleli zbog njegove posvećenosti timu i svojoj kulturi.

Hičam Zeruali je tokom svoje karijere u Aberdinu bio ključni igrač i doprineo je uspesima kluba. Njegov broj 0 postao je simbol poštovanja prema njegovom nadimku i ličnom identitetu, ali i podsećanje na to da fudbalski igrači nisu samo brojevi na terenu, već pojedinci sa svojim pričama i posebnostima.

111 – Luizao u Flamengu: Proslava Klubske Tradicije

Priča o broju 111 na dresu Luiza, brazilske fudbalske legende, dok je igrao za Flamengo, predstavlja poseban trenutak u istoriji ovog kluba i pokazuje duboku povezanost između igrača i klubske tradicije.

Luizao, punim imenom Luiz Alberto da Silva Oliveira, bio je poznat po svom izvanrednom talentu kao napadač i igrao je za Flamengo tokom različitih perioda svoje karijere. Kada se 2006. godine vratio u Flamengo, odlučio je da nosi fudbalski dres sa brojem 111.

Ovaj broj nije bio slučajno izabran. Luizao je nosio fudbalski dres sa brojem 111 kako bi proslavio 111. godišnjicu Flamenga kao fudbalskog kluba. Flamengo, jedan od najpoznatijih i najuspešnijih fudbalskih klubova u Brazilu, osnovan je 1895. godine i ima bogatu istoriju i tradiciju.

Odluka da nosi broj 111 bila je emotivan i simboličan gest koji je privukao pažnju navijača i medija. Luizao je time pokazao svoju duboku povezanost sa klubom i njegovu želju da se poistoveti sa istorijom i tradicijom Flamenga.

Tokom svoje sezone u Flamengu, Luizao je nastavio da briljira na terenu i doprinosi uspesima kluba. Njegova prisutnost sa brojem 111 na dresu postala je inspiracija za navijače i igrače, podsećajući ih na ponosnu prošlost i nasleđe kluba.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

  1. Šta simbolizuju brojevi na fudbalskim dresovima? Brojevi na fudbalskim dresovima tradicionalno označavaju poziciju igrača na terenu.
  2. Kako su se razvijali brojevi na dresovima tokom istorije? Razvoj brojeva na dresovima pratio je evoluciju fudbala, od jednostavnih oznaka pozicija do personalizovanih brojeva i marketinških oznaka.
  3. Koji su neki od najneobičnijih brojeva na dresovima i njihove priče? Postoje zanimljive priče iza neobičnih brojeva, kao što su Zamoranov “1+8” i Ardilesov broj “1” koji je nosio kao vezista.
  4. Kako brojevi na dresovima utiču na identitet igrača? Brojevi često postaju deo identiteta igrača, kao u slučajevima poznatih fudbalera poput CR7 (Kristijano Ronaldo).
  5. Da li su brojevi na dresovima uvek povezani sa pozicijama igrača? Iako su brojevi tradicionalno povezani s pozicijama, danas igrači često biraju brojeve iz ličnih razloga koji nemaju veze sa pozicijom.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: