Najstariji Fudbalski klubovi na svetu

5-najstarijih-fudbalskih-klubova-na-svetu

Fudbal je jedan od najpopularnijih sportova na svetu, sa milionima navijača širom sveta. Istorija fudbala datira još od 19. veka, kada je formiran prvi fudbalski klub u Engleskoj. Od tada, fudbal je postao jedan od najgledanijih i najslavnijih sportova na svetu. U ovom članku BlogSport vam predstavlja najstarije fudbalske klubove na svetu i njihovu bogatu istoriju.

Fudbalski Klubovi – 5 Najstarijih

Najstariji fudbalski klubovi na svetu formirani su u 19. veku u Engleskoj. Ovi klubovi imaju bogatu istoriju i nasleđe i značajno su doprineli rastu i razvoju fudbala. Najstariji fudbalski klubovi na svetu su:

 1. Sheffield Football Club (1857)
 2. Cray Wanderers Football Club (1860)
 3. Hallam Football Club (1860)
 4. Cambridge University Association Football Club (1856)
 5. Notts County Football Club (1862)

Fudbalski klub Šefild

Istorija

Fudbalski klub Šefild, takođe poznat kao Šefild FC, osnovan je 1857. godine u Šefildu u Engleskoj. Klub su osnovali Nathaniel Cresvick i Villiam Prest, dva mladića koji su bili strastveni u ideji za fudbalom. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 26. decembra 1860. protiv fudbalskog kluba Halam. Šefild se smatra najstarijim fudbalskim klubom na svetu i ima bogatu istoriju i nasleđe.

najstariji fudbalski klub

Dostignuća

FK Šefild ima dugu i slavnu istoriju i postigao je nekoliko prekretnica tokom godina. Neka od dostignuća kluba su:

 • Osnivači Fudbalskog saveza: Sheffield FC je bio jedan od dvanaest članova osnivača Fudbalskog saveza (FA) 1863. godine, koji je najstarije fudbalsko upravno telo na svetu.
 • Pioniri fudbalskih pravila: Šefild je igrao značajnu ulogu u razvoju fudbalskih pravila. Klub je bio ključan u stvaranju Zakona igre, koji se i danas koristi.
 • Prvi fudbalski klub koji je igrao sa stranim timom: 1862. godine, Sheffield FC je igrao utakmicu protiv tima britanskih iseljenika u Briselu, Belgija. Ovo je bio prvi zabeležen slučaj da fudbalski klub igra utakmicu protiv tima iz druge zemlje.
 • Pobednici Youdan Cup-a: Šefild je osvojio Youdan Cup 1867. godine, što je bilo prvo fudbalsko takmičenje na svetu.
 • Učestvovao je u prvom FA kupu: Šefild je učestvovao na prvom turniru FA kupa 1871-72, stigavši do polufinala pre nego što je izgubio od eventualnih pobednika, Vonderers FC.
 • Rekordna posećenost: 1862. godine, Šefild je igrao meč protiv Halama, koji je sada priznat kao prvi međuklupski meč. Utakmica je privukla rekordnu posetu od 3.000 gledalaca.

Fudbalski klub Cray Wanderers

Istorija

Fudbalski klub Cray Wanderers osnovan je 1860. godine u Sent Meri Kreju, Kent, Engleska. Klub je osnovao Frensis Pejn, lokalni biznismen koji je bio strastven za fudbal. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 7. septembra 1861. protiv Dartford FC. Cray Wanderers ima bogatu istoriju i nasleđe i značajno je doprineo rastu i razvoju fudbala.

najstariji fudbalski klub

Dostignuća

Cray Wanderers FC je postigao nekoliko prekretnica tokom godina. Neka od dostignuća kluba su:

 • Najstariji fudbalski klub u Londonu: Cray Wanderers je prepoznat kao najstariji fudbalski klub u Londonu, osnovan 1860.
 • Pioniri fudbala sa reflektorima: Cray Wanderers je odigrao ključnu ulogu u razvoju fudbala sa reflektorima. Klub je 1955. postavio reflektore na svom domaćem terenu, stadionu Courage, čime je postao jedan od prvih klubova u Engleskoj koji je igrao pod reflektorima.
 • Pobednici Senior kupa Kenta: Cray Wanderers su osvojili Kent Senior kup u nekoliko navrata, uključujući 1954, 1955, 1958, 2003. i 2013.
 • Drugoplasirani u FA Vase: Cray Wanderers su stigli do finala FA Vase 1976-77, ali su poraženi od Bilerike Tauna u porazu sa 1-0.
 • Rekordna posećenost: 1975. Cray Wanderers su igrali protiv rivala Dartforda pred rekordnom posetom od 9.387 gledalaca na stadionu Kuraž.
 • Dosledni igrači u Istmijskoj ligi: Cray Wanderers su bili dosledni u Istmijskoj ligi, osvojivši ligu u tri navrata i nekoliko puta završivši kao drugoplasirani.

Fudbalski klub Hallam

Istorija

Fudbalski klub Hallam, takođe poznat kao Hallam FC, osnovan je 1860. godine u Šefildu u Engleskoj. Klub su osnovali članovi lokalnog kriket kluba koji su želeli da ostanu u formi tokom zimskih meseci. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 26. decembra 1860. protiv fudbalskog kluba Šefild. Halam FK ima bogatu istoriju i nasleđe i takođe jeznačajno je doprineo rastu i razvoju fudbala.

najstariji fudbalski klub

Dostignuća

Halam FC ima dugu i slavnu istoriju i postigao je nekoliko prekretnica tokom godina. Neka od dostignuća kluba su:

 • Najstariji fudbalski klub na svetu: Fudbalski klub Hallam je nadaleko poznat kao drugi najstariji fudbalski klub na svetu, iza FC Sheffield. Klub postoji u kontinuitetu od svog osnivanja 1860. godine.
 • Osnivači FA okruga Šefild i Halamšir: Fudbalski klub Halam bio je jedan od članova osnivača Fudbalskog saveza okruga Šefild i Halamšir, koji je osnovan 1867.
 • Rekordna poseta: 1952. godine, fudbalski klub Halam je igrao protiv Šefild Venzdeja pred rekordnom posetom od 15.891 gledalaca na svom terenu, Sandigate Road.
 • Učestvovao je u prvom FA kupu: Fudbalski klub Halam učestvovao je na prvom turniru Čelendž kupa Fudbalskog saveza (FA kup) 1871-72, stigao do četvrtfinala pre nego što su ih izbacili krajnji drugoplasirani, Royal Engineers.
 • Pobednici Senior kupa Šefilda i Halamšira: Fudbalski klub Halam je u nekoliko navrata osvojio Senior Kup Šefilda i Halamšira, uključujući 1895, 1911, 1998, 2003 i 2013.
 • Dosledni igrači u Istočnoj ligi severnog okruga: Fudbalski klub Hallam je konstantno nastupao u Istočnoj ligi severnog okruga, osvojivši ligu u tri navrata i završio kao drugoplasirani u nekoliko navrata.

Fudbalski klub Cambridge University Association 

Istorija

Fudbalski klub Kembridž univerziteta, poznat i kao AFC Univerziteta Kembridž, osnovan je 1856. godine u Kembridžu, Engleska. Klub su osnovali studenti Univerziteta Kembridž koji su želeli da igraju fudbal. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 8. februara 1862. protiv Fudbalskog kluba Oksford univerziteta. AFC Univerziteta Kembridž ima bogatu istoriju i nasleđe i značajno je doprineo rastu i razvoju fudbala.

Dostignuća

AFC Univerziteta Kembridž je postigao nekoliko prekretnica tokom godina. Neka od dostignuća kluba su:

 • Najstariji fudbalski klub na engleskom govornom području: Fudbalski klub Univerziteta Kembridž je priznat kao najstariji fudbalski klub na engleskom govornom području, osnovan 1856. godine.
 • Osnivači Fudbalskog saveza: CUAFC je bio jedan od 12 članova osnivača Fudbalskog saveza 1863. godine, koji je najstarije fudbalsko upravno telo na svetu.
 • Pobednici FA kupa: CUAFC je osvojio Kup Čelendž fudbalskog saveza (FA kup) 1872. godine, što se smatra jednim od najvećih preokreta u istoriji takmičenja.
 • Varsiti derbi: CUAFC ima dugogodišnje rivalstvo sa Oksfordskim univerzitetom, a dva tima se takmiče svake godine na Varsiti meču. CUAFC je pobedio u meču u nekoliko navrata, uključujući i 2019.
 • Proizveo nekoliko zapaženih igrača: CUAFC je proizveo nekoliko zapaženih fudbalera tokom godina, uključujući Stenlija Metjuza, koji se smatra jednim od najvećih igrača u istoriji engleskog fudbala.

Fudbalski klub Notts County 

Istorija

Fudbalski klub Notts County, poznat i kao Notts County FC, osnovan je 1862. godine u Notingemu, Engleska. Klub su osnovali članovi Notingemskog Robin Hud društva koji su bili strastveni za fudbal. Prvu zvaničnu utakmicu klub je odigrao 28. novembra 1862. protiv ekipe iz Šefilda. Notts County FC ima bogatu istoriju i nasleđe i značajno je doprineo rastu i razvoju fudbala.

najstariji fudbalski klub

Dostignuća

Notts County FC ima dugu i slavnu istoriju i postigao je nekoliko prekretnica tokom godina. Neka od dostignuća kluba su:

 • Osnivač Fudbalske lige: Nots Kaunti je bio jedan od 12 članova osnivača Fudbalske lige 1888. godine, koja je najstarije fudbalsko ligaško takmičenje na svetu.
 • Osvajači FA kupa: Nots Kaunti je osvojio Kup Čelendž Fudbalskog saveza (FA kup) 1894. godine, postavši prvi tim van najviše divizije koji je pobedio u takmičenju.
 • Prvi tim koji nosi crno-bele pruge: Nots Kaunti je poznat po tome što je prvi fudbalski tim koji je nosio crno-bele prugaste dresove..
 • Profesionalni fudbalski klub sa najdužim stažom: Notts Kaunti drži rekord kao profesionalni fudbalski klub sa najdužim stažom na svetu, koji neprekidno radi od svog osnivanja 1862.
 • Rekordan transfer: 1905. godine Nots Kaunti je ušao u istoriju postavši prvi fudbalski klub koji je platio transfer od 1.000 funti za igrača, potpisavši ugovor za reprezentativnog napadača Engleske, Vivijan Vudvord, iz Totenhem Hotspura.
 • Dosledni igrači u Fudbalskoj ligi: Nots Kaunti ima dugu istoriju takmičenja u Fudbalskoj ligi, sa zapaženim dostignućima, uključujući završavanje kao drugoplasirani u prvoj ligi 1890. i 1901. i pobedu u Trećoj diviziji (sada Liga 1) 1981.

Fudbal ima bogatu istoriju, a najstariji fudbalski klubovi su značajno doprineli rastu i razvoju sporta. Pet fudbalskih klubova pomenutih u ovom članku su najstariji fudbalski klubovi na svetu, i svaki ima jedinstvenu istoriju i nasleđe. Ovi klubovi su odigrali značajnu ulogu u oblikovanju fudbala koji danas poznajemo i nastavljaju da inspirišu i utiču na nove generacije fudbalera i navijača.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

 1. Koji su najstariji fudbalski klubovi na svetu? Neki od najstarijih klubova uključuju Sheffield FC, Notts County, Stoke City, Nottingham Forest i Sheffield Wednesday.
 2. Kada i gde je osnovan Sheffield FC? Sheffield FC, najstariji fudbalski klub, osnovan je 1857. godine u Engleskoj.
 3. Kakva je istorija Notts County? Notts County, osnovan 1862. godine, smatra se jednim od najstarijih profesionalnih fudbalskih klubova.
 4. Kako su Stoke City i Nottingham Forest doprineli fudbalu? Ovi klubovi, osnovani u 1860-im, imaju bogatu istoriju i tradiciju u engleskom fudbalu.
 5. Šta čini Sheffield Wednesday jedinstvenim među starijim klubovima? Osnovan 1867. godine, Sheffield Wednesday je poznat po svojoj istoriji u engleskom fudbalu.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: