Futsal – Mali Fudbal

Futsal

Futsal je brza i uzbudljiva varijanta asocijacijskog fudbala koja se igra na manjem terenu i sa manjom loptom. 

Obično se igra u zatvorenom prostoru, ali se može igrati i na otvorenom na veštačkoj travi. Igru karakteriše naglasak na tehničkoj veštini i sposobnosti u situacijama visokog pritiska, i obično se igra sa pet do šest igrača u svakom timu. To je popularan sport u mnogim zemljama i njime upravlja Međunarodna fudbalska federacija (FIFA). Upravno telo za futsal u Sjedinjenim Državama je američki futsal.

Poslednjih godina futsal postaje sve popularniji, ali mnogi ljudi još uvek nisu upoznati sa ovim sportom. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati futsal, uključujući njegovu istoriju, pravila, taktike i prednosti, kao i kako da se uključite i počnete da igrate.

Futsal – kada je nastao

Futsal je nastao u Urugvaju 1930-ih, kao način da fudbaleri nastave da treniraju i takmiče se van sezone. Naziv „futsal“ potiče od španskih i portugalskih reči za „sala fudbala“ (futbol sala) i obično se igra u zatvorenom (u sali ili u balonu ili na veštačkoj travi). Međutim, može se igrati i na otvorenom na manjem, terenu.

futsal

Jedna od ključnih razlika između futsala i tradicionalnog fudbala je veličina terena i lopte. Futsal teren je obično oko jedne trećine veličine standardnog fudbalskog terena. Lopta koja se koristi u futsalu je manja i teža od standardne fudbalske lopte i dizajnirana je da bolje reaguje na rad nogu i kontrolu igrača.

Futsal Pravila i oprema

Futsal se igra sa pet igrača u svakoj ekipi, uključujući i golmana. Zamene su neograničene i mogu se izvršiti u bilo kom trenutku. Utakmica je podeljena na dva poluvremena po 20 minuta, sa pauzom od 10 minuta.

Teren je podeljen na dve polovine linijom sredine terena, a okružen je graničnom linijom (aut linijom). Kazneni prostor se nalazi ispred svakog gola, a jedanaesterac se nalazi 7 metara od gol-linije. Srednji krug se nalazi na sredini terena, a tačka za početak se nalazi na centru terena.

Lopta koja se koristi u futsalu je manja i teža od standardne fudbalske lopte i obično je napravljena od kože ili sličnog materijala. Lopta je dizajnirana da bolje reaguje na rad nogu igrača, što pomaže da se promovišu tehničke veštine i brzo donošenje odluka.

Dakle glavna Futsal pravila su:

 1. Veličina terena: Veličina terena za mali fudbal je manja od fudbalskog, obično meri oko 20 metara širine i 40 metara dužine. Ovo stvara čvršću, intenzivniju igru koja zahteva od igrača odličnu kontrolu lopte, dodavanje i brzo donošenje odluka.
 1. Broj igrača: Futsal se igra sa pet igrača u svakoj ekipi, od kojih je jedan golman. Ovo stvara otvoreniju i dinamičniju igru, jer je manje gužve na terenu i više prostora za kretanje igrača.
 1. Lopta: Lopta koja se koristi u malom fudbalu je manja i teža od obične fudbalske lopte. Ovo čini loptu lakšom za kontrolu i dodavanje, a takođe uzrokuje da manje odskače, što omogućava preciznije kretanje lopte.
 1. Vreme: Futsal utakmice se obično igraju u dva poluvremena po 20 minuta, sa pauzom od 10 minuta. Ako je na kraju regularnog vremena utakmica nerešena, igraju se dva produžetka po 5 minuta, a ako rezultat ostane nerešen, utakmica se odlučuje izvođenjem jedanaesteraca.
 1. Zamene: Zamene u futsalu su „leteće“ zamene, što znači da se mogu izvršiti u bilo kom trenutku, bez prekida igre, tako što igrači koji izlaze sa terena moraju biti u zoni za zamene
 1. Ubacivanje: Udarac se izvodi sa mesta gde je lopta izašla van granica i mora se izvesti u roku od četiri sekunde.
 1. Slobodni udarci: Slobodan udarac se dodeljuje protivničkoj ekipi ako igrač načini faul. Slobodan udarac se izvodi sa tačke faula i protivničkoj ekipi se dozvoljava direktan pogodak.
 1. Kazne: Kazneni udarac se dosuđuje za ozbiljne greške ili igre rukom učinjene unutar kaznenog prostora. Penal se izvodi sa bele tačke.
 1. Žuti i crveni kartoni: Igračima se može pokazati žuti ili crveni karton za ozbiljnu grešku ili za nesportsko ponašanje. Žuti karton je upozorenje, dok crveni karton dovodi do isključenja igrača do kraja utakmice.

Razumevanjem i poštovanjem ovih pravila, igrači mogu da nauče da igraju i uživaju u jedinstvenim izazovima i nagradama futsal igre.

Futsal i Prednosti igranja

Futsal je odličan način da se poboljšaju opšte fudbalske veštine, jer manja veličina terena daje prednost kontroli lopte, dodavanju i brzom donošenju odluka. To je takođe odličan način da se poboljša kondicija i agilnost, jer brz tempo igre i konstantno kretanje zahtevaju od igrača visok nivo kardiovaskularne izdržljivosti.

futsal

Pored fizičkih prednosti, futsal takođe pomaže u razvoju timskog rada i komunikacije. Sa manje igrača na terenu i manjim prostorom za pokrivanje, od igrača se zahteva da blisko sarađuju kako bi bili uspešni.

Ovo može dovesti do poboljšane komunikacije i razumevanja među saigračima, kao i do boljeg donošenja odluka u timu.

Futsal Taktike i Veštine

Jedan od jedinstvenih aspekata futsala je manja veličina terena i manje igrača na terenu, što zahteva od igrača visok nivo kontrole lopte, dodavanja i brzog donošenja odluka. Pored toga, brz tempo igre i konstantno kretanje zahtevaju od igrača visok nivo kondicije i agilnosti.

Neke specifične veštine i taktike koje su neophodne za uspeh u futsalu uključuju:

 • Kontrola lopte: Zbog malog polja i skučenog prostora, igrači moraju da imaju odličnu kontrolu lopte kako bi se kretali kroz gužve i zadržali posed. Ovo zahteva upotrebu različitih tehnika nogu kao što su taban, unutrašnja i spoljašnja strana stopala i zadnja peta.
 • Dodavanje: Zbog brzog tempa igre i potrebe da se lopta brzo pomeri uz polje, neophodno je precizno i brzo dodavanje. Igrači treba da se fokusiraju na kratka, oštra dodavanja koja pomeraju loptu brzo i precizno.
 • Kretanje van lopte: Da bi se stvorio prostor i otvorile mogućnosti za postizanje gola, igrači moraju stalno da se pomeraju sa lopte. Ovo može biti u obliku trčanja, mamac trčanja ili stvaranjem prostora sa loptom.
 • Svest o prostoru: Zbog manje veličine polja, igrači moraju da budu svesni prostora oko sebe u svakom trenutku. Ovo uključuje razumevanje pozicija saigrača i protivnika i svest o potencijalnim prolaznim igrama i prilikama za postizanje gola.
 • Timski rad i komunikacija: Sa manje igrača na terenu, timski rad i komunikacija su neophodni za uspeh u futsalu. Igrači moraju blisko sarađivati i efikasno komunicirati kako bi stvorili prilike za postizanje gola i efikasno se branili.
 • Prekidi: Zbog ograničenog vremena i prostora, prekidi kao što su udarci iz ugla, slobodni udarci i penali su ključni u futsalu. Za timove je važno da u svom arsenalu imaju različite setove prekida kako bi mogli da iskoriste svaku priliku koja se ukaže.
 • Odbrana i golman: Sa manjom veličinom terena, odbrana i golman su ključni u futsalu. Igrači moraju da budu brzi i okretni da bi mogli da održe korak sa brzim napadom, a golmani moraju da budu u stanju da donose brze i tačne odluke da zaustave protivnika.

Savladavanjem ovih veština i taktika, igrači mogu postati efikasni i uspešni u futsal igri.

Futsal zanimljivosti

 • Futsal je nastao u Južnoj Americi: Igra futsala je razvijena 1930-ih u Urugvaju i Brazilu kao način da fudbaleri ostanu u formi van sezone.
 • Futsal je zvanični FIFA sport: Futsal je zvanično priznat od FIFA (Federation Internationale de Football Association) i igra se na zvaničnim turnirima i takmičenjima od kasnih 1980-ih.
 • Futsal je igra brzog tempa: Manja veličina terena i teža lopta koja se koristi u malom fudbalu stvaraju igru koja je brža i intenzivnija od fudbala. Ovo zahteva od igrača da imaju brze reflekse, odličnu kontrolu lopte i sposobnost brzog donošenja odluka.
 • Futsal je odličan način da se poboljša kontrola lopte: zbog manje veličine terena i teže lopte, igrači malog fudbala moraju imati odličnu kontrolu lopte da bi uspeli. Ovo čini futsal odličnim alatom za trening za fudbalere koji žele da poboljšaju svoje veštine kontrole lopte.
 • Futsal se igra u preko 100 zemalja: Futsal je postao popularan poslednjih godina, a sada se igra u preko 100 zemalja širom sveta.
futsal
 • Futsal je odličan način za unapređenje tehničkih veština: Igra malog fudbala se igra na manjem terenu i sa manjom loptom, što podstiče igrače da češće koriste svoje tehničke veštine.
 • Futsal je sport sa malim uticajem: Pošto se futsal igra u zatvorenom prostoru na tvrdoj podlozi, igra je manje fizički zahtevna od fudbala i može biti odlična opcija za igrače koji se oporavljaju od povreda ili traže sport sa malim uticajem.
 • Najveći turnir u futsalu je FIFA Svetsko prvenstvo u futsalu: Svetsko prvenstvo u malom fudbalu je najveći turnir u malom fudbalu na svetu. Održava se svake četiri godine, a poslednji turnir održan je 2021. godine u Litvaniji. Pobednik je bila reprezentacija Portugala.
 • Futsal je odličan način da se poboljša timski rad i komunikacija: manja veličina terena i teža lopta koja se koristi u futsalu otežava postizanje pogodaka, tako da timovi moraju da rade zajedno i efikasno da komuniciraju da bi uspeli.
 • Futsal je odličan način za razvoj mladih igrača: Futsal je odličan način za razvoj mladih igrača jer podstiče upotrebu tehničkih veština i poboljšava kontrolu lopte, timski rad i komunikaciju.

Futsal je jedinstven i uzbudljiv sport koji nudi mnoge prednosti za igrače svih nivoa veština. Bilo da ste iskusan profesionalac ili početnik, svako ima nešto da uživa u brzoj igri malog fudbala.

Najbolji futsal igrači

 • Falkao: Mnogi ga smatraju najboljim futsal igračem svih vremena, Falkao je brazilski igrač koji je osvojio više FIFA svetskih prvenstava u futsalu i proglašen je za najboljeg igrača turnira i 2008. i 2012. godine.
 • Rikardinjo: Još jedan brazilski igrač, Rikardinjo se smatra jednim od najboljih futsal igrača na svetu. Osvojio je više UEFA futsal kupova i nekoliko puta je proglašavan za najboljeg igrača turnira.
 • Kike: Španski igrač, Kike je jedan od najboljih futsal golmana na svetu. Osvojio je više UEFA futsal kupova i u nekoliko navrata je proglašen za najboljeg golmana turnira.
 • Fernandao: Brazilski igrač, Fernandao se smatra jednim od najboljih futsal igrača svih vremena. Osvojio je više FIFA svetskih prvenstava u futsalu i proglašen je za najboljeg igrača turnira 2000. godine.
 • Andre: još jedan brazilski igrač, Andre se smatra jednim od najboljih futsal igrača svih vremena. Osvojio je više FIFA svetskih prvenstava u futsalu i proglašen je za najboljeg igrača turnira 2004.
 • Rikardinjo: Portugalac, Rikardinjo se takođe smatra jednim od najboljih futsal igrača svih vremena. Osvojio je više UEFA futsal kupova i proglašen je za najboljeg igrača turnira u 2017.
 • Havi Rodrigez: Španski igrač, Havi Rodrigez Osvojio je više UEFA futsal kupova i proglašen je za najboljeg igrača turnira u 2016.
 • Gabrijel Lima: Brazilac, Gabrijel Lima Osvojio je više FIFA svetskih prvenstava u futsalu i proglašen je za najboljeg igrača turnira 2008.
 • Neto: Brazilac, Osvojio je više FIFA svetskih prvenstava u futsalu i proglašen je za najboljeg igrača turnira 2012.
 • Serhio Lozano: Španski igrač, Osvojio je više UEFA futsal kupova i proglašen je za najboljeg igrača turnira 2010.

Ovi igrači su postavili standard u svetu futsala i postigli su veliki uspeh tokom svoje karijere. Poznati su po svojim izuzetnim veštinama, tehnici i taktičkom poznavanju igre. Oni su inspirisali mnoge mlade igrače da se bave sportom i nastoje da dostignu isti nivo izvrsnosti.

Futsal širom sveta

Futsal je poslednjih godina postao sve popularniji širom sveta, a sada se igra u preko 100 zemalja. Mnogi vrhunski profesionalni fudbaleri, kao što su Lionel Messi i Cristiano Ronaldo, pripisali su svoj uspeh na terenu svojim ranim iskustvima igranja futsala.

futsal

Na nacionalnom nivou, zemlje poput Brazila, Španije i Italije tradicionalno se smatraju moćnicima u sportu, ali druge zemlje kao što su Iran i Portugal takođe su imale uspeha na međunarodnoj sceni.

Međunarodna takmičenja i turniri uključuju FIFA Svetsko prvenstvo u futsalu, koje se održava svake četiri godine, i UEFA futsal Euro, koje se održava svake dve godine.

Kako trenirati Futsal

Ako ste zainteresovani da probate da trenirate futsal, postoji mnogo načina da se uključite. Jedan od načina je da pronađete futsal ligu ili klub u vašoj blizini. Mnogi lokalni centri i omladinske organizacije nude futsal programe i lige za igrače svih uzrasta i nivoa veština.

Drugi način da se uključite je da vežbate i trenirate u svom kraju. Možete postaviti mali futsal teren u svom dvorištu ili u obližnjem parku i vežbati sa prijateljima ili porodicom. Pored toga, možete poboljšati svoje veštine gledajući profesionalne utakmice i biti u toku sa najnovijim vestima i dešavanjima u futsalu.

Futsal je uzbudljiv i dinamičan sport koji nudi mnoge prednosti za igrače svih nivoa. Bilo da ste početnik koji želi da nauči osnove ili iskusan igrač koji želi da unapredi svoje veštine, futsal je odličan način da izazovete sebe i zabavite se. Podstičemo vas da isprobate futsal i iskusite jedinstvene izazove i nagrade koje nudi.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova iz sveta fudbala pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: