Šta Predstavlja Ofsajd Pravilo u Fudbalu

Ofsajd-Pravilo

Ofsajd pravilo često je uticalo na brojne važne utakmice na nivou prvenstva u istoriji fudbala. U prošlosti su mnogi igrači mogli da izbegnu ovo pravilo u nekoliko ključnih trenutaka. Međutim, pojava VAR-a je onemogućila da bilo ko od njega pobegne više.

Često vidimo igrače kako okreću glave prema aut liniji čim postignu gol. Oni to rade da vide da li je neko od sudija podigao zastavicu. Gol se ne prihvata ako se podigne zastavica. Stoga, igrači koji započnu rano slavlje, a da nisu bili sigurni da nisu u ofsajdu, često ostaju razočarani.

Kada igrač prođe iza linije odbrambenih igrača sudija podiže zastavicu za prekršaj u ofsajdu. Ovo se dešava čim saigrač “prestupnika” doda loptu tom igraču i dodeljuje se indirektan slobodan udarac.

Odbrambeni igrači često koriste ofsajd zamku Kao rezultat toga, i napadači često znaju da fintiraju ofsajd.

Pravilo ofsajda ne zvuči mnogo komplikovano, ali postoje različiti detalji koje svaki fudbaler treba da razume. Pošto su svesni složenosti ofsajda, odbrambeni igrači mogu da postave ofsajd zamku. To, međutim, takođe omogućava “prestupnicima” da izbegnu ovu zamku.

Šta je ofsajd?

Osnovni detalji za razumevanje ofsajd pravila

Zamislite sebe kao igrača na protivničkoj strani fudbalskog terena. Ako je bilo koji deo vašeg tela bliži golu od najbližeg odbrambenog igrača protivnika, sudija će podići zastavicu čim vam saigrač doda loptu.

Ko dosuđuje ofsajd?

Ako ste gledali bilo koju fudbalsku utakmicu, sigurno ste videli kako dvojica sudija stalno trče po bočnoj strani terena. Ovi ljudi su pomoćnici glavnog sudije, koji po svojoj proceni dosuđuju ofsajd.

Šta se dešava kada se dosudi ofsajd?

Ljubitelji fudbala često vide igrače kako se okreću licem u stranu nakon što postignu gol da bi proverili da li je zastavica podignuta. Ako linijski sudija podigne zastavicu da bi dosudio ofsajd, pogodak se ne uzima u obzir, a druga ekipa takođe dobija indirektan slobodan udarac.

sta je ofsajd

Ofsajd Izuzeci

Ofsajd se ne može svirati tokom udarca iz ugla. Zbog toga, defanzivni timovi pokušavaju da ostanu što bliže golu kako bi odbranili protivnike.

Slično, ofsajd se ne svira tokom ubacivanja iz auta. Kada drugi igrač dodirne loptu nakon udarca iz ugla (kornera) ili ubacivanja iz auta, linijski sudija posle toga počinje ponovo da radi svoj posao i da prati igru.

Ruke igrača takođe ne uzimaju u obzir linijske sudije pri sviranju ofsajda. Osim ruku (rame se računa u ofsajd), svi ostali delovi tela igrača su uključeni u odlučivanje o ofsajd prekršaju.

Dalje, ako igrač stoji u ofsajd poziciji, ali njegov saigrač doda loptu drugom saigraču u dozvoljenoj poziciji, ofsajd se neće dozvati (pasivni ofsajd). Za dalje pojašnjenje, pretpostavimo da je napadač u ofsajd zoni, ali levo krilo nije. Sada, ako njihov saigrač doda loptu levom krilu, linijske sudije idealno neće podizati zastavice.

Napad u ofsajdu se takođe ne može dozvati ni jednom članu tima u njihovoj odbrambenoj polovini. Ofsajd se može dozvati samo kada je igrač prošao svoju odbrambenu polovinu i prešao u protivničku.

(Ne)pravilo ofsajda

Svi se sećamo da je na utakmici Liverpula 2018. protiv Real Madrida, Salaha je povukao Ramos. Sudija je dosudio ofsajd Salahu i pored toga što je ovaj unakazio Salaha. Salahov udar na zemlju doveo je do povrede zbog koje je bio van terena naredna tri meseca. Ramos zbog toga nije kažnjen, pošto je faulirao Salaha nakon što je dosuđen ofsajd.

Šta je VAR i kako funkcioniše?

Čuvenom golu Ronalda 2017. protiv Bajerna nije dosuđen ofsajd. Međutim, to je bio ofsajd prekršaj zapažen nakon što su ga mnogi analitičari analizirali u usporenom snimku posle toga. Ova greška je rezultirala Ronaldovim het trikom i velikom pobedom Real Madrida.

Pošto je tehnologija revolucionirala svaki sektor, a fudbal nije ništa drugačiji, kamere sve hvataju veoma detaljno. Zbog toga, svaki trenutak meča sudije mogu pažljivo ponoviti kako bi donele efikasne i pravedne odluke.

Uvođenje virtuelnih pomoćnih sudija (VAR) onemogućilo je igrače da izbegnu ofsajd prekršaj u fudbalu. Danas, VAR pazi na više uglova kamera. Ovo se dešava kroz različite ekrane, omogućavajući sudijama da paze na podmukle prekršaje.

Štaviše, VAR-sudije imaju moć da gledaju reprize u usporenom snimku. Ovo pomaže da se osigura da niko ne izbegne ofsajd prekršaj ili druge greške tokom utakmice.

Neki ljubitelji fudbala ne vole intervenciju VAR-a na fudbalskoj utakmici. Navode da to oduzima dosta vremena, što može dovesti do toga da neki igrači/timovi izgube tempo. Nike ni čudo što navijači gube interesovanje za meč u kojem VAR stalno prekida igru. Ali to je današnjica.

Bez obzira na to, prednosti koje je VAR doneo transparentnosti igre mogu podjednako nadmašiti nedostatke.

Dakle, sada kada znate šta je ofsajd, niste daleko od toga da da postanete sudije. Moraćete da savladate još nekoliko pravila igre da biste izvršili ovu ulogu. Srećno.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: