Svetsko prvenstvo u Fudbalu – Najstariji igrači

svetsko-prvenstvo-u-fudbalu

U današnjem blog postu vam predstavljamo najstarije igrače koji su u istoriji činili svetsko prvenstvo u fudbalu.

Golmani očigledno dominiraju na listi koju ćemo navesti, a dve britanske legende drže se u ovoj neverovatnoj kolekciji “starih” fudbalera.

Ko bi mogao zaboraviti Rodžera Milu i njegovu nevjerovatnu plesnu proslavu sa korner zastavicom na Svetskom prvenstvu u Italiji 90? Prava legenda ove igre.

Na vrhu liste je, međutim, legendarni egipatski golman Esam El-Hadari, koji je osim 30 utakmica za švajcarski FK Sion odigrao celu karijeru u MENA, igrao je za klubove u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Sudanu.

1. Essam El-Hadari

El-Hadari je imao 45 godina i 10 dana kada je startovao za Egipat protiv Saudijske Arabije u njihovoj poslednjoj grupnoj utakmici kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. održano u Rusiji.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Essam-El-Hadary

El-Hadari je odigrao ukupno 1028 mečeva za klub i državu u karijeri koja je trajala 26 godina sa preko 300 nastupa za egipatski Al-Ahli. On je jedan od najvećih igrača koji je igrao za Egipat.

Na naslovnoj slici jednih egipatskih novina nalazi se u suzama izvinjava egipatskim navijačima nakon što su ispali kada je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018 bilo održano poslednji put.

2. Farid Mondragon

24. juna 2014. golman Farid Mondragon imao je 43 godine i 3 dana kada je ušao kao zamena u 85. minutu za Kolumbiju protiv Japana u njihovoj poslednjoj utakmici u grupnoj fazi.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Farid Mondragon
izvor: transfermarkt.com

Mondragon je u svojoj karijeri igrao širom sveta uključujući Argentinu, Paragvaj, Španiju, Francusku, Tursku, Nemačku, SAD i svoju rodnu Kolumbiju.

3. Rodžer Milla

Legendarni Rodžer Mila imao je 42 godine i 39 dana kada je postigao utešni gol za Kamerun u poslednjoj grupnoj utakmici kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1994. održano u Americi u porazu od Rusije rezultatom 6-1.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Rodžer Milla
izvor: transfermarkt.com

Rodžer Mila nije bio samo dobar igrač, on je bio neverovatno dobar strelac. Postigao je impresivnih 438 golova u 794 klupske utakmice, a njegov rekord za Kamerun bio je 43 gola u 77 utakmica. Izuzetno dobar broj golova ga svrstavai u Top 5 najboljih fudbalera iz Kameruna.

4. Pat Jennings

Pat Dženings je slavio svoj 41. rođendan 12. juna 1986. kada je odigrao poslednju međunarodnu utakmicu za Severnu Irsku, u porazu od Brazila sa 3-0 kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1986. Godine bilo održano u Meksiku.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Pat Jennings
izvor: transfermarkt.com

Pat Dženings je jedan od samo 8 igrača koji su igrali za vodeće klubove iz severnog Londona Totenhema i Arsenala njihovog ne baš prijateljskog lokalnog komšije.

5. Piter Šilton

Najbolji igrač Engleske svih vremena, Piter Šilton imao je 40 godina, 9 meseci i 19 dana kada je odigrao svoju 125. i poslednju utakmicu za Englesku u porazu od 2-1 u utakmici plej-ofa za treće mesto kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. bilo održano u Italiji, igravši tada baš protiv domaćina, Italije.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Piter Šilton
izvor: transfermarkt.com

Piter Šilton je sada poznatiji po diskusijama o Bregzitu nego što ga pamte kao golmana, ali će ga uvek pamtiti po tome što nikada nije preboleo Maradonin gol „Božja ruka“, a takođe je bio i jedan od najvećih igrača Engleske ikada.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: