Svetsko prvenstvo u Fudbalu – Najstariji igrači

svetsko-prvenstvo-u-fudbalu

U današnjem blog postu vam predstavljamo najstarije igrače koji su u istoriji činili svetsko prvenstvo u fudbalu.

Golmani očigledno dominiraju na listi koju ćemo navesti, a dve britanske legende drže se u ovoj neverovatnoj kolekciji “starih” fudbalera.

Ko bi mogao zaboraviti Rodžera Milu i njegovu nevjerovatnu plesnu proslavu sa korner zastavicom na Svetskom prvenstvu u Italiji 90? Prava legenda ove igre.

Na vrhu liste je, međutim, legendarni egipatski golman Esam El-Hadari, koji je osim 30 utakmica za švajcarski FK Sion odigrao celu karijeru u MENA, igrao je za klubove u Egiptu, Saudijskoj Arabiji i Sudanu.

1. Essam El-Hadari

El-Hadari je imao 45 godina i 10 dana kada je startovao za Egipat protiv Saudijske Arabije u njihovoj poslednjoj grupnoj utakmici kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. održano u Rusiji.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Essam-El-Hadary

El-Hadari je odigrao ukupno 1028 mečeva za klub i državu u karijeri koja je trajala 26 godina sa preko 300 nastupa za egipatski Al-Ahli. On je jedan od najvećih igrača koji je igrao za Egipat.

Na naslovnoj slici jednih egipatskih novina nalazi se u suzama izvinjava egipatskim navijačima nakon što su ispali kada je Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018 bilo održano poslednji put.

2. Farid Mondragon

24. juna 2014. golman Farid Mondragon imao je 43 godine i 3 dana kada je ušao kao zamena u 85. minutu za Kolumbiju protiv Japana u njihovoj poslednjoj utakmici u grupnoj fazi.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Farid Mondragon
izvor: transfermarkt.com

Mondragon je u svojoj karijeri igrao širom sveta uključujući Argentinu, Paragvaj, Španiju, Francusku, Tursku, Nemačku, SAD i svoju rodnu Kolumbiju.

3. Rodžer Milla

Legendarni Rodžer Mila imao je 42 godine i 39 dana kada je postigao utešni gol za Kamerun u poslednjoj grupnoj utakmici kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1994. održano u Americi u porazu od Rusije rezultatom 6-1.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Rodžer Milla
izvor: transfermarkt.com

Rodžer Mila nije bio samo dobar igrač, on je bio neverovatno dobar strelac. Postigao je impresivnih 438 golova u 794 klupske utakmice, a njegov rekord za Kamerun bio je 43 gola u 77 utakmica. Izuzetno dobar broj golova ga svrstavai u Top 5 najboljih fudbalera iz Kameruna.

4. Pat Jennings

Pat Dženings je slavio svoj 41. rođendan 12. juna 1986. kada je odigrao poslednju međunarodnu utakmicu za Severnu Irsku, u porazu od Brazila sa 3-0 kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1986. Godine bilo održano u Meksiku.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Pat Jennings
izvor: transfermarkt.com

Pat Dženings je jedan od samo 8 igrača koji su igrali za vodeće klubove iz severnog Londona Totenhema i Arsenala njihovog ne baš prijateljskog lokalnog komšije.

5. Piter Šilton

Najbolji igrač Engleske svih vremena, Piter Šilton imao je 40 godina, 9 meseci i 19 dana kada je odigrao svoju 125. i poslednju utakmicu za Englesku u porazu od 2-1 u utakmici plej-ofa za treće mesto kada je svetsko prvenstvo u fudbalu 1990. bilo održano u Italiji, igravši tada baš protiv domaćina, Italije.

svetsko prvenstvo u fudbalu - Piter Šilton
izvor: transfermarkt.com

Piter Šilton je sada poznatiji po diskusijama o Bregzitu nego što ga pamte kao golmana, ali će ga uvek pamtiti po tome što nikada nije preboleo Maradonin gol „Božja ruka“, a takođe je bio i jedan od najvećih igrača Engleske ikada.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

  1. Ko su najstariji igrači koji su igrali na Svetskom prvenstvu u fudbalu? Lista uključuje Esama El-Hadarja, Farida Mondragona, Rodžera Milu, Pata Dženingsa i Pitera Šiltona.
  2. Kakva je karijera Esama El-Hadarja? El-Hadari je egipatski golman, najstariji igrač koji je igrao na Svetskom prvenstvu 2018. godine u Rusiji.
  3. Šta čini Farida Mondragona posebnim? Mondragon je kolumbijski golman, postao je najstariji igrač na Svetskom prvenstvu 2014. godine.
  4. Koje dostignuće ima Rodžer Mila? Mila je kamerunski napadač, poznat po postizanju gola na Svetskom prvenstvu 1994. godine u SAD-u.
  5. Koje su zanimljivosti o Pitu Dženingsu i Piteru Šiltonu? Dženings je igrao za Severnu Irsku, a Šilton za Englesku, obojica su bili golmani i igrali na Svetskim prvenstvima u 1980-im.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: