UEFA Liga Nacija – Format i Takmičenje

Uefa liga nacija

UEFA Liga nacija je relativno nov turnir u međunarodnom fudbalu, koji je uveden tek 2018. godine. Nastao je sa ciljem da obezbedi konkurentnije utakmice nacionalnim timovima, kao i put do velikih turnira kao što je UEFA Evropsko prvenstvo. U ovom članku ćemo proći kroz istoriju, format, značaj i kritike UEFA Lige nacija.

UEFA Liga Nacija – Istorija

Ideju za UEFA Ligu nacija prvi je predložio predsednik UEFA Mišel Platini 2011. godine. Platini je verovao da tradicionalnim međunarodnim prijateljskim utakmicama nedostaje kompetitivnost i da nisu uzbudljive za navijače, te je želeo da napravi novi turnir koji bi pružio sadržajnije mečeve za nacionalne timove.

Predlog je naišao na različite reakcije nacionalnih saveza i fudbalskih navijača, pri čemu su neki podržali ideju, a drugi skeptični u pogledu njenog potencijalnog uspeha. Međutim, nakon mnogo debata i diskusija, UEFA Liga nacija je zvanično prihvaćena u martu 2014. godine, a prvo izdanje turnira zakazano je za 2018. godinu.

Format turnira je osmišljen tako da bude konkurentniji od tradicionalnih prijateljskih utakmica, pri čemu su timovi raspoređeni u lige i grupe na osnovu njihovog rangiranja prema UEFA koeficijentu. Svaka liga bi imala četiri grupe, a pobednici svake grupe bi se kvalifikovali za fajnal-for turnira.

UEFA Liga Nacija

Inauguraciono izdanje UEFA Lige nacija održano je 2018-19, a Portugal je postao šampion nakon što je u finalu pobedio Holandiju. Turnir je generalno bio dobro primljen od strane gledalaca, a mnogi su pohvalili povećanu konkurentnost i uzbuđenje u utakmicama.

Od tada, UEFA Liga nacija je nastavila da raste u popularnosti i važnosti, a drugo izdanje turnira se održalo 2020-21 kada je trofej osvojila reprezentacija Francuske. Pandemija COVID-19 primorala je neke promene u rasporedu i formatu turnira, ali je i dalje pružila dosta takmičarskih utakmica za reprezentacije.

Gledajući unapred, UEFA Liga nacija će se nastaviti kao dvogodišnji turnir, a sledeće izdanje je zakazano za 2022-23. Ostaje da se vidi kako će se turnir razvijati u narednim godinama, ali je jasno da je već imao značajan uticaj na međunarodni reprezentativni fudbal.

UEFA Liga Nacija – Format

UEFA Liga nacija je turnir koji uključuje svih 55 asocijacija članica UEFA, upravnog tela za evropski fudbal. Turnir je podeljen u četiri lige, a svaka liga je dalje podeljena na grupe.

Lige se određuju na osnovu UEFA koeficijenta rangiranja svakog tima. Najbolje rangirani timovi se plasiraju u Ligu A, sledeću grupu timova u Ligu B i tako dalje, a najniže rangirani u Ligu D.

Svaka liga je dalje podeljena na grupe od tri ili četiri reprezentacije. Broj grupa u svakoj ligi zavisi od broja reprezentacija u toj ligi. Svaki tim igra protiv ostalih timova u svojoj grupi dva puta, jednom kod kuće i jednom u gostima.

Najbolji tim u svakoj grupi na kraju grupne faze napreduje u sledeće izdanje UEFA Lige nacija. Pored toga, četiri pobednika grupa iz Lige A idu na fajnal-for turnira, gde se takmiče u nokaut formatu kako bi odredili konačnog šampiona.

UEFA Liga Nacija

Fajnal for se sastoji od dve polufinalne utakmice, meča za treće mesto i finala. Pobednici polufinala prolaze u finale, dok poraženi igraju u meču za treće mesto. Šampiona određuje pobednik finala.

Jedna od jedinstvenih karakteristika UEFA Lige nacija je sistem promocije i ispadanja između liga. Najniži tim u svakoj grupi ispada u nižu ligu, dok se najbolji promoviše u višu ligu. To znači da timovi mogu da se kreću gore ili dole između liga na osnovu njihovog učinka na turniru.

UEFA Liga nacija takođe ima implikacije na kvalifikacije za velike međunarodne turnire, kao što je UEFA Evropsko prvenstvo. Turnir pruža dodatni put do kvalifikacija za ove turnire, kao i mogućnosti za timove da poboljšaju svoje rangiranje prema UEFA koeficijentu i povećaju svoje šanse da budu nosioci u budućim žrebovima.

Sve u svemu, format UEFA Lige nacija je dizajniran da poveća konkurentnost i pruži značajnije utakmice za nacionalne timove, a istovremeno pruža mogućnosti za unapređenje, ispadanje i kvalifikacije za velike međunarodne turnire.

Značaj UEFA Lige nacija

UEFA Liga nacija ima nekoliko značajnih prednosti kako za uključene reprezentacije tako i za svet fudbala u celini. Prvo, turnir pruža konkurentnije utakmice za nacionalne timove, što je posebno korisno za manje nacije koje se bore da izađu na kraj protiv većih timova. 

Drugo, UEFA Liga nacija pruža put do velikih turnira kao što je UEFA Evropsko prvenstvo, pri čemu se najbolji timovi u svakoj grupi automatski kvalifikuju. Ovo daje šansu većem broju timova da se takmiče na najvišem nivou međunarodnog fudbala. Takođe, UEFA Liga nacija donosi više prihoda UEFA-i i timovima koji su uključeni, kroz povećanu prodaju karata, sponzorstva i ugovore o emitovanju.

Kritike na račun UEFA Lige nacija

Iako je UEFA Liga nacija generalno dobro prihvaćena od fudbalskih navijača i nacionalnih timova, bilo je i nekih kritika na račun turnira. Neke od glavnih kritika uključuju:

  • Zgušenost rasporeda: UEFA Liga nacija dodaje još jedan set mečeva već prepunom međunarodnom kalendaru, što može biti opterećenje za igrače i timove. Neki su tvrdili da je turnir nepotreban i da nacionalni timovi treba da se fokusiraju na druga takmičenja, kao što su FIFA Svetsko prvenstvo i UEFA Evropsko prvenstvo.
  • Složenost: Format UEFA Lige nacija može biti zbunjujući za navijače, pa čak i za neke selektore nacionalnih timova. Sistem promocije i ispadanja između liga, u kombinaciji sa implikacijama za kvalifikacije za velike međunarodne turnire, može biti teško razumljiv.
izvor: espn.com
  • Nejednakost: Neki su tvrdili da format UEFA Lige nacija nepravedno favorizuje vrhunske timove, koji garantovano igraju protiv drugih vrhunskih timova u svojoj ligi. Ovo može otežati timovima nižeg ranga prolaz na fajnal-for turnira i može dovesti do neusklađenosti u grupnoj fazi.
  • Nedostatak interesovanja: Iako je UEFA Liga nacija izazvala izvesno uzbuđenje među fudbalskim navijačima, takođe postoji zabrinutost da turnir možda neće biti održiv na duži rok. Neki su tvrdili da turniru nedostaje prestiž i istorija drugih međunarodnih takmičenja, i da se može mučiti da privuče gledaoce i ostvari prihod.

Uprkos ovim kritikama, UEFA Liga nacija je u velikoj meri uspela u postizanju svojih ciljeva povećanja konkurentnosti i pružanja značajnijih utakmica za nacionalne timove. Turnir je takođe pružio prilike manjim nacijama da se takmiče sa većim nacijama na ravnopravnijem terenu i pomogao je da se ojačaju veze između zemalja i njihovih fudbalskih zajednica.

UEFA Liga nacija je relativno nov turnir u međunarodnom fudbalu, ali je već napravio značajan uticaj. Pohvaljen je njegov format, koji nacionalnim timovima pruža konkurentnije utakmice, kao i njegova uloga kao put do velikih turnira. 

Naredno izdanje ovog takmičenja igraće se 2024. godine a Srbija se nalazi u ligi A!

Međutim, takođe postoji zabrinutost zbog zakazivanja i neuravnotežene konkurencije. Sve u svemu, UEFA Liga nacija donela je više uzbuđenja i konkurentnosti međunarodnom fudbalu i verovatno će nastaviti da raste na važnosti u narednim godinama.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta fudbala pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: