Večiti Derbi – Crvena zvezda i Partizan

veciti derbi zvezda partizan

Sigurno znate za “Veciti Derbi” – najveći i najpoznatiji fudbalski derbi u Srbiji a i širom sveta. Ovaj večiti derbi se igra između dva najveća srpska fudbalska kluba – Fudbalskog kluba Crvena zvezda i Fudbalskog kluba Partizan.

Crvena zvezda  se nalazi u Beogradu i osnovana je 1945. godine. Ona je najtrofejniji srpski fudbalski klub, sa više od 50 osvojenih pehara, uključujući i titulu prvaka Evrope 1991. godine. Zvezda ima i jako veliku i lojalnu navijačku bazu, poznatu kao “Delije“.

Partizan se takođe nalazi u Beogradu i osnovan je 1945. godine. On je drugi po trofejima u Srbiji. Partizan takođe ima veliku i lojalnu navijačku bazu, poznatu kao “Grobari“.

Večiti Derbi između “Zvezde” i “Partizana” je jedan od najvećih i najuzbudljivijih derbija u svetu fudbala. Ova dva kluba su uvek bila u vrhu srpskog fudbala i igrala su mnoge važne utakmice međusobno. Večiti Derbi između Zvezde i Partizana se igra već više od 70 godina i uvek privuče veliku pažnju javnosti.

Međutim, ovaj derbi nije samo o fudbalu. On je i o velikom rivalstvu između dva kluba i njihovih navijačkih grupa. Navijači oba kluba su jako strastveni i emotivni, a derbi se često praćen velikim emocijama i tenzijama. Ponekad se dešavaju i incidenti na utakmicama između Zvezde i Partizana, što je zabrinjavajuće i neprihvatljivo ali to čini ovaj Večiti derbi još uzbudljivijim.

veciti derbi - crvena zvezda

Ipak, bez obzira na sve to, “Veciti Derbi” je deo srpske kulture i tradicije i uvek će biti jedan od najvećih i najpoznatijih derbija u svetu fudbala. On je pravi fudbalski spektakl i uvek je očekivan da bude igran sa velikim očekivanjima i uzbuđenjem od strane navijača i ljubitelja fudbala širom sveta.

Fudbalska istorija između “Zvezde” i “Partizana” je bogata i puna uspona i padova za oba kluba. U proteklih 70 godina, “Zvezda” i “Partizan” su igrali više od 200 utakmica protiv jedni drugih, sa “Zvezdom” kao pobednikom u nešto više od polovine tih utakmica. Međutim, “Partizan” je imao nekoliko velikih uspeha protiv “Zvezde”.

U poslednje vreme, “Veciti Derbi” je postao još veći fenomen, sa utakmicama koje privlače veliku pažnju javnosti i prate ih brojni strani mediji. Ovi derbiji su takođe postali globalni fenomen, sa navijačima širom sveta koji prate utakmice preko interneta i televizije.

Iako je rivalstvo između “Zvezde” i “Partizana” veoma jako, ono takođe ima i pozitivnu stranu. Ova dva kluba su najveći i najtrofejniji u Srbiji i igranjem protiv jedni drugih, oni su takođe pomogli da se razvije srpski fudbal i da se Srbija pojavi na evropskoj fudbalskoj sceni u poslednjih par sezona.

Ukratko, “Veciti Derbi” između Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” i Fudbalskog kluba “Partizan” je jedan od najvećih i najpoznatijih derbija u svetu fudbala. Sve više inostranih medija i ljubitelja fudbala širom sveta pokušava da poseti neki od Derbija između ova dva tima pa tako možete videti brojne video klipove na Youtube-u o ovom fudbalskom spektaklu.

Večiti derbi – Zanimljivosti

  • Prva utakmica se odigrala 5. Januara 1947. godine i završila se pobedom Zvezde od 3:4.
  • Prvi trofej osvojila je Zvezda – trofej Prvenstva Srbije, osvojen je 1946. godine. U završnom takmičenju u maju i junu 1946. godine, učestvovalo je šest timova.
  • “Partizan” je imao nekoliko velikih uspeha protiv “Zvezde”, uključujući i pobedu od 5:0 u sezoni 1956. godine, što je i danas rekordna pobeda u “Vecitom Derbiju”.
  • “Zvezda” i “Partizan” su se sastali u finalu Kupa Maršala Tita, nacionalnog kupa Srbije, čak 14 puta, što je rekord u srpskom fudbalu. “Zvezda” je osvojila 8 od tih 14 finala, dok je “Partizan” pobedio u 4.
  • “Zvezda” i “Partizan” su se sastali i u finalu Kupa Jugoslavije, nacionalnog kupa bivše Jugoslavije, čak 6 puta. “Zvezda” je osvojila 3 od tih 6 finala, dok je “Partizan” pobedio u 2.
  • “Veciti Derbi” je često bio i prilika za međusobno odmeravanje najboljih fudbalera Srbije. Neki od najpoznatijih fudbalera koji su igrali u “Vecitom Derbiju” su: Dragan Džajić, Dejan Savićević, Darko Pančev, Sinisa Mihajlović, Predrag Mijatović, Mateja Kežman, Dejan Stanković, Robert Prosinečki, i mnogi drugi.
  • “Veciti Derbi” je postao globalni fenomen, sa navijačima širom sveta. Utakmice između “Zvezde” i “Partizana” su često prenošene u više od 100 zemalja širom sveta.

Večiti Derbi – “Delije” i “Grobari”

Navijači Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” i Fudbalskog kluba “Partizan” su jedan od najvažnijih i najupečatljivijih delova “Vecitog Derbija”. Oni su strastveni i emotivni, a njihovo ponašanje na utakmicama može biti i ponekad zabrinjavajuće za običnog gledaoca.

Navijačka grupa “Delije” Fudbalskog kluba “Crvena zvezda” se smatra jednom od najboljih i najlojalnijih navijačkih grupa u Srbiji i šire. Oni su poznati po svojoj hrabrosti i entuzijazmu, a njihove pesme i transparenti su deo svakog derbija između “Zvezde” i “Partizana”. “Delije” su takođe poznati po svojim koreografijama i spektakularnim dekoracijama na stadionu.

veciti derbi partizan

Navijačka grupa “Grobari” Fudbalskog kluba “Partizan” takođe ima veliku i lojalnu bazu navijača. Oni su poznati po svojoj strasti prema klubu, a njihove pesme i transparenti takođe su deo svakog derbija između “Zvezde” i “Partizana”. “Grobari” su takođe poznati po svojim koreografijama i spektakularnim dekoracijama na košarkaškim utakmicama.

Iako navijačke grupe “Delije” i “Grobari” imaju veliko poštovanje prema svojim klubovima i navijaju sa puno strasti, njihovo ponašanje na utakmicama ponekad može biti problematično. Ponekad se dešavaju incidenti između navijača na utakmicama između “Zvezde” i “Partizana”, što je zabrinjavajuće i neprihvatljivo.

Međutim, unatoč svemu tome, navijači “Zvezde” i “Partizana” su deo srpske fudbalske kulture i tradicije i njihove strasti i emocije su ono što čini “Veciti Derbi” tako posebnim i uzbudljivim. Oni su ono što čini ovaj derbi jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom za sve one koji ga prate.

Veciti Derbi je rivalstvo između dva najveća fudbalska kluba u Srbiji, FK Partizan i FK Crvena zvezda. Ovi timovi su ukršteni rivali od 1950-ih i njihovi mečevi su uvek bili izuzetno uzbudljivi i puni emocija. Oba kluba imaju velike navijačke baze i njihovi mečevi su uvek dobro posećeni. 

Derbi između Zvezde i Partizana se smatra jednim od najvećih rivalstava u svetu fudbala i njihovi mečevi su uvek veliki događaj, bez obzira na formu timova u trenutku susreta.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: