Evroliga – Košarka gde se igra odbrana

Evroliga-Kosarka

Košarka je jedna od najpopularnijih sportova na svetu, a Evroliga je najelitnije takmičenje u Evropi. Ovaj sport privlači milione ljudi širom sveta, a Evroliga privlači najbolje timove i igrače sa celog starog kontinenta.

U poslednjih nekoliko godina, košarka u Evropi se značajno razvila, a Evroliga je postala sve jača i konkurentnija. Timovi kao što su Efes, CSKA Moskva, Real Madrid, Barselona, Fenerbahce i Olimpijakos su postali domaćini najboljih igrača na svetu, a utakmice Evrolige privlače velike brojke gledalaca.

Međutim, košarka u Evropi se suočava sa nekoliko izazova. Prvo, Evroliga se suočava sa konkurencijom od strane NBA lige u Sjedinjenim Državama, koja privlači najbolje igrače i trenere. Drugo, neki evropski timovi imaju finansijske probleme, što im otežava da se takmiče sa najboljima.

Evroliga
Izvor: eurohoops.net

Ipak, uprkos ovim izazovima, Evroliga i košarka u Evropi su u stalnom rastu. Novi timovi i igrači se pridružuju ligi svake godine, a interes za košarku u Evropi je veći nego ikada ranije. Uz to, Evroliga je postala jedno od najvažnijih takmičenja u košarci, sa mnogim talentovanim igračima i timovima koji se takmiče za prestižnu titulu Evropskog prvaka.

U svakom slučaju, košarka i Evroliga će nastaviti da privlače velike brojke gledalaca i ljubitelja sporta širom Evrope i sveta. Izazovi će se nastaviti ali košarka će i dalje biti jedna od najvažnijih i najpopularnijih sportova na svijetu.

Evroliga kroz istoriju

Evroliga je formirana kao Fibino takmičenje evropskih košarkaških klubova, koje se prvi put održalo u sezoni 19581959. Tada je učestvovalo 18 timova iz Evrope, a prvi šampion je bio Rīgas Armijas iz Letonije.

Tokom godina, Evroliga se razvijala i proširivala, a broj učesnika se povećavao. U sezoni 1991-1992, Evroliga je promenila format i uvela “Final Four” sistem, gdje su četiri najbolja tima iz regularnog dela sezone igrali u polufinalu i finalu.

U posljednjih nekoliko godina, Evroliga se još više proširila i postala je jedno od najjačih košarkaških takmičenja na svijetu. U sezoni 2000-2001, broj timova se povećao na 24, a u sezoni 2016-2017 se vratilo na 18 gde je sistem takmičenja stvoren da igra svako sa svakim kod kuće i na strani, potom ide F8 i na kraju F4.

Evroliga je takođe postala jedno od najcjenjenijih takmičenja u košarci, privlačeći najbolje igrače i trenere iz cele Evrope. Timovi kao što su Real Madrid, Efes, CSKA Moskva (koji je u međuvremenu izbačen iz dobro poznatih razloga), Olimpijakos i Fenerbahce su postali redovni učesnici Final Four-a, a mnogi igrači koji su igrali u Evroligi su takođe postali i NBA superzvezde.

Uz to, Evroliga u poslednje vreme se počela takmičiti sa NBA ligom, privlačeći velike brojke gledalaca i ljubitelja košarke širom sveta. Sve ovo čini Evroligu jednim od najvažnijih i najpopularnijih košarkaških takmičenja na svetu.

Evroliga i NBA – koje su razlike

Postoji nekoliko glavnih razlika između Evrolige i NBA:

 • Geografska lokacija: NBA se igra u Sjedinjenim Državama, dok Evroliga okuplja timove iz cele Evrope i Makabi iz Izraela.
 • Broj timova: NBA ima 30 timova, dok Evroliga ima 18 timova.
 • Format takmičenja: NBA ima 82 utakmice u regularnom delu sezone, dok Evroliga ima 34 utakmice. NBA ima više timova koji se kvalifikuju za play off, dok Evroliga koristi sistem “Final Eight” i “Final Four”
Evroliga
 • Igrači i plate: NBA privlači najbolje igrače iz celog sveta, a plate igrača su značajno više nego u Evroligi. Evroliga takođe privlači dosta talentovanih igrača, ali njihove plate su manje nego u NBA.
 • Popularnost: NBA je jedna od najpopularnijih liga na svetu, sa milionima gledatelja i ljubitelja košarke. Evroliga je takođe jedna od najpopularnijih košarkaških liga u Evropi, ali nije toliko popularna kao NBA.
 • Stil igre: NBA ima brži i atletski stil igre, dok Evroliga ima više taktički orijentiran stil igre sa mnogo odbrane.
 • Finansijsko stanje: NBA je bogatija liga od Evrolige, sa većim budžetima za timove i igrače, što omogućava da privlači najbolje košarkaše.

Evroliga Zanimljivosti

 • Evroliga je prva evropska košarkaška liga koja je uvela sistem “Final Four” gde se utakmice između četiri najbolja tima igraju u jednom vikendu, a ne u seriji od utakmica kao što je to bio slučaj ranije.
 • Real Madrid je najuspješniji tim u Evroligi sa deset osvojenih titula, CSKA ima 8, Fenerbahce, Panathinaikos i Maccabi Tel Aviv imaju po 6 osvojenih titula.
 • Evroliga je prva liga koja je koristila video-nadzor za suđenje, uveden je 2006. godine
 • Evroliga je prva liga koja je imala svoju aplikaciju za praćenje utakmica i rezultata, ta aplikacija se zove EuroLeague TV
 • Evroliga je prva košarkaška liga koja je imala svoj virtualni muzej, muzej se nalazi na web stranici Evrolige i sadrži informacije o istoriji lige, timovima, igračima i raznim nagradama.

Evroliga i Klubovi

U Evroligi postoji nekoliko klubova koji su izuzetno popularni i imaju velike brojke navijača.

Real Madrid: Real Madrid je jedan od najpoznatijih i najuspješnijih košarkaških klubova u Evropi, sa deset osvojenih titula Evrolige. Klub ima veliku bazu navijača širom svijeta, a njegove utakmice privlače velike brojke gledalaca.

CSKA Moskva: CSKA Moskva je jedan od najtrofejnijih klubova u Evropi sa osam titula Evrolige. Oni su redovni učesnici Final Four-a, a njihovi navijači su izuzetno lojalni i predani klubu.

Panathinaikos: Panathinaikos je grčki klub sa šest titula Evrolige. Oni imaju jaku tradiciju i veliku bazu navijača u Grčkoj, a njihove utakmice privlače velike brojke gledalaca.

Evroliga

Fenerbahce: Fenerbahce je turski klub sa jednom osvojenom Evroligom. Oni su redovni učesnici Final Four-a, a njihovi navijači su izuzetno strastveni i energični.

Olympiacos: Olympiacos je grčki klub sa 3 titule Evrolige, oni su redovni učesnici Final Four-a, a njihovi navijači su jedni od nastrastvenijih u celoj ligi.

Barcelona: Barcelona je španski klub sa 2 titule Evrolige, oni su redovni učesnici Final Four-a.

Ovi klubovi su samo neki od najpopularnijih u Evroligi, svaki klub ima svoje navijače i svoju istoriju i tradiciju i svaki klub ima svoju specifičnu publiku.

Evroliga i Utakmice koje se pamte

Evroliga ima nekoliko izuzetno zanimljivih utakmica svake sezone, neke od najzanimljivijih utakmica u nedavnoj istoriji su:

 1. Real Madrid vs Fenerbahce (Final Four, 2016): Ova utakmica se igrala u finalu Final Four-a u sezoni 2015-2016. Real Madrid je pobedio sa 86:80, nakon što su preokrenuli zaostatak od 20 poena.
 1. CSKA Moskva vs Olympiacos (Final Four, 2018): Ova utakmica se igrala u polufinalu Final Four-a u sezoni 2017-2018. CSKA Moskva je pobedio sa 94:89, nakon što su preokrenuli zaostatak od 16 poena u poslednjoj četvrtini.
 1. Panathinaikos vs Maccabi Tel Aviv (Final Four, 2009): Ova utakmica se igrala u finalu Final Four-a u sezoni 2008-2009. Panathinaikos je pobedio sa 89:83, nakon što su preokrenuli zaostatak od 18 poena.
 1. Fenerbahce vs Real Madrid (Regularna sezona, 2019): Ova utakmica se igrala u regularnoj sezoni u sezoni 2018-2019. Fenerbahce je pobedio sa 94:93, nakon što su preokrenuli zaostatak od 20 poena u posljednjoj četvrtini.
 1. CSKA Moskva vs Olympiacos (Regularna sezona, 2020): Ova utakmica se igrala u regularnoj sezoni u sezoni 2019-2020. CSKA Moskva je pobedio sa 82:80, nakon što su preokrenuli zaostatak od 12 poena u poslednjoj četvrtini.
 1. Olympiacos vs Barcelona (Regularna sezona, 2022) : Ova utakmica se igrala u regularnoj sezoni u sezoni 2021-2022. Olympiacos je pobedio sa 84:82, nakon što su preokrenuli zaostatak od 11 poena u poslednjoj četvrtini.

Sve ove utakmice su bile izuzetno napete i zanimljive, sa preokretima i dramatičnim završecima. One su pokazale koliko je Evroliga konkurentna i kako svaki tim može pobediti svaki drugi u bilo kojem trenutku.

Evroliga je jedna od najelitnijih košarkaških liga u Evropi i svetu, privlači najbolje igrače i trenere iz cele Evrope.

Ona se suočava sa konkurencijom od strane NBA lige, ali je i dalje jedna od najpopularnijih i najvažnijih košarkaških takmičenja.

Evroliga će i dalje privlačiti velike brojke gledalaca i ljubitelja sporta, i biti jedna od najinteresantnijih košarkaških takmičenja na svetu.

Često postavljena pitanja (FAQ)

 1. Šta je Evroliga i kako se razlikuje od drugih košarkaških takmičenja? Evroliga je prestižno takmičenje u košarci koje okuplja najbolje klubove iz Evrope. Razlikuje se po visokom nivou takmičenja i betonskoj odbrani.
 2. Ko su neki od najpoznatijih klubova i igrača u Evroligi? Evroliga okuplja renomirane klubove kao što su Real Madrid, Barcelona, CSKA Moscow i mnoge druge, a igrači poput Luka Dončića i Miloša Teodosića su obeležili takmičenje.
 3. Šta je karakteristično za igru odbrane u Evroligi? U Evroligi se igra izuzetno jaka odbrana, što je postalo njen zaštitni znak. Klubovi se često ističu svojom taktičkom odbranom.
 4. Kako se igra Evroliga i koji su formati takmičenja? Evroliga se igra u sezoni, sa fazom ligaškog dela, plej-ofom i završnicom na “Fajnal-foru”.
 5. Kako možete pratiti Evroligu i da li postoje posebni događaji i tradicije u ovom takmičenju? Evroligu možete pratiti putem televizije i interneta, a Fajnal-for je poseban događaj gde se odlučuje šampion. Tradicionalno, Fajnal-for se održava na različitim evropskim lokacijama.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova iz sveta košarke pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: