Kobi Brajant – Crna Mamba

Kobi-Brajant-Crna-Mamba

Kobi Brajant – Otišao prerano i bez sumnje, jedan od najvećih igrača u istoriji NBA.

Skoro u svakom aspektu života, a svakako u sportskom svetu, broj 24 je veći od broja 23. Sport nam je, međutim, pokazao svima, posebno u ovim vremenima (socijalna nepravda, rasizam, pandemija), da ima moć da prevaziđe život.

Jedna takva dinamika uključuje pokojnog, sjajnog, Kobija Brajanta, jednog od najvećih igrača u istoriji NBA košarke.

Kobi Brajant i Majkl Džordan?

Legendarni status Kobija Brajanta može se sumirati brojkama, ali veličina pokojne košarkaške superzvezde je gotovo nemerljiva. Jedan od načina na koji se meri njegova karijera je upoređivanje sa njegovim idolom Majklom Džordanom.

Kobi Brajant

Mnogo pre nego što se Brajant penzionisao, njegova karijera je bila povezana sa Jordanovom, pa čak i nakon njegove prerane smrti. Majkl Džordan je bio idol Kobiju kada je odrastao, kao i mnogi navijači NBA lige tokom ere Majkla Džordana.

Kobi je hodao kao Majkl, šutirao kao Majkl i imao Majklove poteze. Nije bila tajna da su se dve zvezde međusobno divile, do te mere da su često viđene kako razgovaraju na terenu kao protivnici.

Zašto ih onda ne biste uporedili?

Džordan je 6 puta podigao trofej Larija O’Brajena. Kobi je osvojio 5 NBA šampionata. Samo to bi trebalo da stavi Kobija u razgovor kao najvećeg NBA igrača svih vremena, ako većina naloga ima Džordana kao G.O.A.T.

Kobi Brajant – Mamba Mentalitet

Nažalost, Kobijevo raspoloženje i ličnost „Mamba mentaliteta“, koja se često slavi, možda su bili razlog zašto je malo pao u poređenju sa Jordanom. Brajant je čak napisao knjigu sa istim naslovom kako bi poboljšao ličnost na terenu poznatu kao „Mamba“.

Kobi je bio konkurent iznad svega. Želeo je da pobedi više od bilo koga. Brajant je bio spreman da žrtvuje sve i svakoga ko je ometao njegovu potragu za prstenovima.

Psovke na saigrače, “bacanje” laktova i tuče na treninzima, to su razlozi sa kojima je sa Kobijem bilo teško igrati.

Kobi Brajant

Brajant je imao reputaciju da je težak prema saigračima i da izaziva mentalnu snagu trenerskog stručnog štaba.

Iako je sve bilo u ime takmičarskog duha, njegova nespremnost da se dopadne svojim saigračima, na kraju je veoma otežala sticanje ključnih igrača kroz slobodnu agenciju.

Drčan i drzak. Mnoge druge negativne reči su povezane sa Kobijem i njegovim odnosom sa kolegama na terenu.

Kobi je imao jednostavno objašnjenje za svoje ponašanje prema saigračima iz Lejkersa, a to je bilo da nisu mogli da podnesu fizičku snagu, verbalne udarce i povremenu borbu u praksi, kako bi to podneli protivnici u plej-ofu?

Kobi Brajant – Slučaj seksualnog napada

Brajantov imidž je mnogo više pogodio kada je optužen za seksualni napad van sezone 2003. Iako bi optužbe na kraju bile odbačene, a slučaj rešen privatno, šteta je učinjena.

Kobi bi propustio utakmice jer je morao da se pojavi pred sudom tokom suđenja. U najmanju ruku, Kobe je prevario svoju ženu. Najgori scenario, nikada nećemo saznati.

Kobi Brajant i Šakil O’Nil

Kada su Kobi Brajant i Šakil O’Nil igrali zajedno, njihov odnos bi se najbolje mogao opisati kao nepostojeća.

Kobi i Šak se nisu družili van terena.

Njihov mentalitet je bio, radi šta hoćeš van terena a kada nosiš žutu i ljubičastu boju, radi svoj posao.

Kobi Brajant

Prava priroda njihove veze je otkrivena kada je Shak napustio Los Anđeles i prešao u Majami Hit.

Dvojica bivših saigrača razmenili su udarce i uključili se u dobro staromodno verbalno blato preko medija nekoliko godina nakon što su poslednji put osvojili tri od tri uzastopna NBA šampionata.

Na kraju, ovaj dinamični duo sepomirio, poričući da je između njih ikada bilo mržnje.

Kada je O’Nil napustio Lejkerse, sada je Brajantu dato da nekako nastavi pobednički put organizacije. Kobi bi, naravno, pozdravio izazov i dokazao da svi koji su sumnjali, nisu u pravu.

Kobi ne može da pobedi bez Šaka. Osvojio je 2 titule nakon što je O’Neal razmenjen, i zauvek će imati jednu više od ljupkog giganta. Ovo je bila činjenica zbog koje bi par dolazio da se zadirkuje pre Brajantove smrti.

Kobi Brajant – Individualne nagrade

Kobi je bio u znaku pobede, a svaka statistika je bila njegova dominacija u nastojanju da pomogne svom timu da pobedi. Kao što je pomenuto, Kobi je osvojio 5 NBA šampionata.

Kobi Brajant

Ako imate vremena, pogledajte statistiku Mambe na terenu i sami odlučite gde je on rangiran u košarkaškom predanju;

 • 2x MVP finala NBA
 • MVP NBA lige 2008
 • 18x NBA Ol-Star
 • 4x MVP NBA All-Star utakmice
 • 11x All-NBA prvi tim
 • 2x All-NBA drugi tim
 • 2x All-NBA treći tim
 • 9x NBA sveodbrambeni prvi tim
 • 3x NBA odbrambeni drugi tim
 • 2x NBA šampion u postignutim poenima
 • 1997. NBA šampion u zakucavanju

Kobi Brajant – “Povratak”

Kobi bi popravio svoj imidž putovanjem na Letnje olimpijske igre 2008. u Peking.

U Kini se Brajant pojavio i kao predvodnik mnoštvu zvezda koje su igrale uz njega u tom timu, ali i kao inspiracija.

Kobi i tim SAD osvojili bi zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 2008. i 2012. pod Brajantovim vođstvom. Kobi je ponovo bio miljenik NBA lige.

Kobi Brajant – Oskar

Brajant se penzionisao 2016, ali je pre smrti 2020. postigao neke stvari pojedinačno koje niko nije očekivao.

Najveće Kobijevo priznanje van terena stiglo je u obliku Oskara.

Kobi Brajant

Godine 2018. Brajant je osvojio Oskara za najbolji animirani kratki film, “Draga košarko”, koji je režirala i navela sama zvezda. Kobi je bio u procesu posedovanja studija za produkciju animacije.

Kobi Brajant – Tragedija

U 9:45 u nedelju, 26. januara 2020, Kobi Brajant, zajedno sa svojom 13-godišnjom ćerkom Đianom i još 7 putnika poginuli su tragično u padu helikoptera.

Najava je šokirala ne samo NBA, već se njegov gubitak osetio u celom sportskom svetu. Različiti poštovaoci širom sveta su u vidu nošenja njegovih prepoznatljivih cipela, slikanja njegovog lika na muralima, pokušavali su da ispolje poštovanje prema pokojnoj legendi.

Kobija Brajanta ne treba nikada zaboraviti jer će sigurno dok je sveta UVEK biti jedan od 10 najvećih igrača u istoriji NBA košarke.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: