Košarka Olimpijske Igre 2024

kosarka-olimpijske-igre
5
(2)

Na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu, košarka će zauzeti centralno mesto kao jedan od ključnih sportova. Sa dva spektakularna venue-a, Stade Pierre-Mauroy u Lilleu za grupne faze i Accor Arenu u Parizu za završne borbe, očekuje se žestoka konkurencija među elitnim globalnim timovima

Dok muški timovi započinju svoje nadmetanje 27. jula, ženski timovi kreću dan kasnije, obećavajući seriju uzbudljivih i dinamičnih utakmica. Sa sistemom takmičenja koji promoviše samo najbolje, očekuje se da će igre u Parizu postaviti nove standarde u svetu košarke.

Košarka Olimpijske Igre: Format i Lokacije

Format i lokacije turnira na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu za košarku su pažljivo odabrani kako bi se osiguralo najbolje moguće iskustvo za igrače i gledaoce. Ovo će biti prilika da se vidi vrhunska košarka u dva izvanredna prostora, prilagođena za velike sportske događaje.

Format Turnira:

Turnir u košarci na Olimpijskim igrama uključuje muške i ženske ekipe koje se takmiče u različitim grupama. Svaka od kategorija ima po 12 timova raspoređenih u tri grupe po četiri tima. Sistem takmičenja je dizajniran da promoviše fer i uzbudljivu igru:

 • Grupna Faza: Timovi unutar svake grupe igraju međusobno, a dva najbolja tima iz svake grupe automatski napreduju u četvrtfinale. Pored njih, dva najbolja trećeplasirana tima iz svih grupa takođe idu dalje, što omogućava zanimljive scenarije i neizvesnost sve do poslednjih mečeva grupne faze.
 • Eliminaciona Faza: Nakon grupne faze, turnir prelazi u eliminacionu fazu koja počinje četvrtfinalima. Od ovog trenutka, svaki meč je eliminacioni, uključujući polufinale, utakmice za treće mesto i finalne mečeve za zlatnu medalju.
kosarka-olimpijske-igre

Lokacije Turnira:

Za Olimpijske igre 2024 odabrane su dve lokacije koje će ugostiti košarkaške susrete:

 • Stade Pierre-Mauroy u Lilleu: Ovaj stadion će biti domaćin grupnih faza turnira. Stadion je multifunkcionalni prostor koji se može prilagoditi za velike sportske događaje i može primiti do 27,500 gledalaca kada se konfiguriše za košarkaške utakmice​ (BasketNews)​. Ova lokacija je već dokazala svoju sposobnost da ugosti velike sportske događaje tokom EuroBasketa 2015.
 • Accor Arena u Parizu: Nakon završetka grupnih faza, akcija se seli u Pariz gde će Accor Arena ugostiti eliminacione faze turnira. Arena ima kapacitet od 15,609 mesta i poznata je kao jedan od vodećih sportskih i zabavnih prostora u Evropi​ (BasketNews)​.

Ove dve lokacije pružaju odlične uslove kako za igrače tako i za navijače, obezbeđujući vrhunsku atmosferu za praćenje jednog od najuzbudljivijih sportskih događaja na Olimpijskim igrama. Njihova upotreba će sigurno doprineti dinamici i uzbuđenju koje košarka donosi svaki put na Olimpijskim igrama.

Košarka Olimpijske Igre: Grupe

Grupna faza muškog košarkaškog turnira na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu obećava neke izuzetno zanimljive duele. Podeljene su u tri grupe, svaka s četiri tima, a posebno privlače pažnju susreti u Grupi B i Grupi C zbog uključenih timova i rivaliteta koji su se razvili tokom godina.

Grupa B:

 • Francuska: Kao domaćin, Francuska automatski učestvuje u turniru, te će imati prednost domaćeg terena.
 • Nemačka: Još jedan snažan evropski tim sa ambicijama visokog plasmana.
 • Japan: Obično nije favorit, ali može pružiti iznenađenja protiv jačih timova.
 • Pobednik OQT Letonija: Ovaj tim će biti poznat tek nakon kvalifikacionih turnira.

Očekuje se da će mečevi Francuske i Nemačke biti posebno napeti i puni takmičarskog duha. Oba tima su u stanju da pruže vrhunsku igru, posebno u odbrani, što bi moglo rezultirati veoma izjednačenim rezultatima​ (FIBA.basketball)​​ ​.

Grupa C:

 • Srbija: Jedan od stalno jakih timova sa bogatom olimpijskom istorijom.
 • Južni Sudan: Novajlija na Olimpijskim igrama, gledaće da napravi iznenađenje.
 • Pobednik OQT Portoriko: Kao i u Grupi B, identitet ovog tima biće poznat kasnije.
 • SAD: Aktuelni šampioni i uvek favoriti, SAD donose tim sastavljen od NBA zvezda.

Jedan od najiščekivanijih susreta će biti između Srbije i SAD-a. Ovo je ponavljanje nekoliko prethodnih olimpijskih i svetskih susreta gde su oba tima pokazivala izvanredne partije​ 

Pored Grupa B i C, košarkaški turnir na Olimpijskim igrama 2024. godine u Parizu ima još jednu grupu – Grupu A.:

Grupa A:

 • Australija: Jedan od stalnih učesnika sa visokim ambicijama, poznata po čvrstoj igri i dobrom timskom duhu.
 • Kanada: Tim koji poslednjih godina pokazuje značajan napredak na međunarodnoj sceni, sa mnogo talentovanih igrača iz NBA lige.
 • Pobednik OQT Grčka: Ovaj tim će biti poznat nakon kvalifikacionih turnira u Grčkoj, očekuje se da će to biti jedan od evropskih timova sa solidnim šansama.
 • Pobednik OQT Španija: Španija je tradicionalno jedan od jačih timova, ali će njihovo učešće zavisiti od uspeha na predstojećim kvalifikacijama.

Grupa A obiluje timovima sa izraženom košarkaškom tradicijom i snažnim individualnim talentima. Očekuje se da će Australija i Kanada voditi glavnu reč, dok će kvalifikanti iz Grčke i Španije pokušati da iznenade favorizovane timove i obezbede mesto u eliminacionoj fazi​ 

Ženski košarkaški turnir na Olimpijskim igrama 2024.

Ženski košarkaški turnir na Olimpijskim igrama 2024. u Parizu biće organizovan u tri grupe sa po četiri tima. Evo kako su grupe raspoređene i šta možemo očekivati od nekih od njihovih mečeva:

Grupa A:

 1. Srbija
 2. Španija
 3. Kina
 4. Portoriko

Ova grupa donosi zanimljivu mešavinu timova sa različitih kontinenata, što obećava dinamične mečeve. Posebno će biti zanimljivo videti kako će se Španija, sa svojom snažnom evropskom košarkaškom tradicijom, nositi sa različitim stilovima igre koje donose timovi kao što su Kina i Portoriko.

kosarka-olimpijske-igre

Grupa B:

 1. Kanada
 2. Nigerija
 3. Australija
 4. Francuska

Grupa B uključuje domaćina Francusku i nekoliko vrlo konkurentnih timova. Australija i Kanada su poznate po svojim čvrstim i taktički dobro organizovanim timovima, dok Nigerija može da pruži iznenađenja svojom brzom i agresivnom igrom.

Grupa C:

 1. Nemačka
 2. SAD
 3. Japan
 4. Belgija

Grupa C možda predstavlja najveći izazov sa timom SAD-a, koji tradicionalno dominira ženskom olimpijskom košarkom. Belgija i Nemačka takođe donose snažne timove, dok Japan uvijek može da iznenadi svojom brzom i tehnički izrafiniranom igrom.

Svi timovi će se nadmetati ne samo za prolazak u četvrtfinale, već i za prestiž olimpijskih medalja, sa mečevima koji obećavaju mnogo uzbuđenja i izvanredne košarkaške akcije.

Košarka Olimpijske Igre: Reprezentacije i Igrači

Za Olimpijske igre 2024. u Parizu, neki od ključnih timova i igrača koji će privlačiti pažnju dolaze iz USA, Srbije, Francuske, Australije i Španije, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji.

Muškarci:

 • SAD očekuje se da će biti predvođeni igračima kao što su Kevin Durant, LeBron James, i Stephen Curry, koji su izrazili želju da učestvuju na Igrama. Posebno je zanimljivo što bi LeBron, ukoliko zaigra, postavio rekord kao najstariji igrač u timu SAD na Olimpijskim igrama​. Igrači kao što su Kevin Durant, LeBron James, i Stephen Curry biće nosioci igre. Durant i James su iskusni olimpijci, a Curry bi mogao debitovati na Olimpijadi. Ostali istaknuti članovi tima uključuju Donovan Mitchell i Joel Embiid, koji je nedavno potvrdio svoje učešće za SAD
 • Srbija tradicionalno ima snažan tim, a očekuje se da će biti jedan od ključnih konkurenata za medalje, zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji uspeha u međunarodnoj košarci​.Iako konkretni sastav još uvek nije objavljen, očekuje se da će ključne uloge imati igrači kao što su Nikola Jokić, ukoliko se oporavi od povrede i odluči da igra, i Bogdan Bogdanović, koji su prethodnih godina bili stubovi tima.
 • Francuska i Australija takođe donose jaku konkurenciju, sa igračima koji imaju iskustvo kako u NBA tako i u međunarodnim takmičenjima. Rudy Gobert i Evan Fournier su tipično ključni igrači za Francusku, a njihova uloga biće krucijalna i u Parizu.

Žene:

 • SAD ženski tim, koji je dominirao prethodnim olimpijskim turnirima, ponovo je favorit za zlato. U timu se očekuju zvezde poput Breanne Stewart i A’je Wilson, koje su već pokazale izvanredne sposobnosti na svetskom nivou​.
 • Australija će se osloniti na talente poput Ezi Magbegor, dok Španija i Francuska nastavljaju da budu jake u ženskoj košarci zahvaljujući razvoju igrača i taktičkoj disciplini.

Očekuje se da će se na Igrama videti mnogo uzbuđenja kako se svetske košarkaške sile bore za prestižne medalje, uz učestvovanje nekih od najboljih igrača sveta​.

Košarka Olimpijske Igre: Rekordi

Evo liste deset zemalja koje su osvojile najviše medalja u muškoj i ženskoj košarci na Olimpijskim igrama:

Muška košarka:

 1. SAD – Dominiraju sa 16 zlatnih medalja i nekoliko srebrnih i bronzanih, počevši od Berlina 1936. do najnovijih Igara​ ​.
 1. Sovjetski Savez – Osvojili su zlato tri puta i imaju nekoliko srebrnih i bronzanih medalja pre raspada države​ .
 1. Jugoslavija – Sa jednim zlatom, četiri srebra i jednom bronzom, bila je jaka pre svoje disolucije​ .
 1. Španija – Osvojila je tri srebra i jednu bronzanu medalju, čineći ih redovnim učesnicima finala​ ​.
 1. Italija – Uz dva srebra i četiri bronze, Italija ima stabilan uspeh u olimpijskoj košarci​ ​.
 1. Argentina – Zlato 2004. godine i dva bronzana odličja svrstavaju Argentinu među vodeće​ ​.

 1. Brazil – Sa pet bronzanih medalja, Brazil je pokazao konstantno prisustvo u borbi za medalje​ ​.
 1. Francuska – Dve srebrne i četiri bronzane medalje čine Francusku redovnim konkurentom na olimpijskim igrama​ ​.
 1. Litvanija – Tri bronze, od kojih su sve osvojene u poslednjih nekoliko dekada​ ​.
 1. Rusija – Naslednik Sovjetskog Saveza, osvojio je ukupno tri medalje od raspada SSSR-a​ 
kosarka-olimpijske-igre

Ženska košarka:

 1. SAD – Neupitni lideri sa devet zlatnih medalja, ne poražene od 1996. Godine​.
 1. Sovjetski Savez – Osvojio zlato u svakom nastupu pre raspada, ukupno četiri puta​ .
 1. Australija – Sa tri srebra i dva bronzana odličja, Australija je često u vrhu​ .
 1. Brazil – Jedno srebro i jedna bronza, Brazil ostaje jaka košarkaška sila​ .
 1. Francuska – Dva srebra i jedna bronza, često su blizu vrha ali bez zlatnog odličja​ .
 1. Rusija – Nasledila je uspeh Sovjetskog Saveza osvojivši dva srebra i jednu bronzu​ .
 1. Kina – Jedno srebro i dve bronze čine Kinu redovnim učesnikom u borbi za medalje​ .
 1. Španija – Relativno novi konkurenti sa jednim srebrom i jednom bronzom​ .
 1. Južna Koreja – Jedno impresivno srebro, osvojeno 1984. godine​ .
 1. Italija – Jedna bronzana medalja, što je njihov jedini uspeh u ženskoj košarci na Olimpijskim igrama​ .

Košarka Olimpijske Igre: Zanimljivosti

Košarka na Olimpijskim igrama obiluje fascinantnim činjenicama koje svedoče o bogatoj istoriji ovog sporta na najvećoj svetskoj sportskoj sceni. Evo nekoliko zanimljivosti koje ilustruju ovu jedinstvenu olimpijsku disciplinu:

 • Prvo Takmičenje: Košarka je prvi put uvedena u program Olimpijskih igara 1936. godine u Berlinu, gde su se mečevi igrali na otvorenim teniskim terenima. Ovo je bilo prvo veliko međunarodno predstavljanje košarke koje je organizovao James Naismith, tvorac košarke​ ​.
 • Dominacija SAD: Američki timovi dominiraju olimpijskom košarkom od samog početka. Muški tim SAD-a nije izgubio nijedan meč sve do kontroverznog finala 1972. godine protiv Sovjetskog Saveza. Ženski tim SAD-a ima neprekidan niz zlatnih medalja koji traje od 1996. godine​ ​.
 • Uvođenje Ženske Košarke: Ženska košarka debitovala je na Olimpijskim igrama 1976. godine u Montrealu, znatno kasnije u odnosu na mušku košarku koja je prisutna od 1936. godine​ ​.
 • Dolazak NBA igrača: Pravila su se promenila 1992. godine kada je dozvoljeno profesionalnim igračima iz NBA lige da učestvuju na Olimpijadi. To je omogućilo formiranje “Dream Team-a”, za koji mnogi smatraju da je najveći tim koji je ikada sastavljen u istoriji sporta. Ovaj tim je u Barseloni osvojio zlatnu medalju sa neverovatnom lakoćom​.
 • Globalni uticaj: Košarka kao olimpijski sport odigrala je ključnu ulogu u globalizaciji košarke, doprinoseći rastu popularnosti ovog sporta širom sveta. S vremenom, košarka je postala jedan od najgledanijih sportova na Olimpijskim igrama​.

Svaka od ovih činjenica naglašava kako je košarka evoluirala i kako je postala neizostavan deo Olimpijskih igara, pružajući neke od najuzbudljivijih trenutaka u istoriji sporta.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

Koliko vam se dopao ovaj Blog?

Prosečna ocena 5 / 5. Broj glasova: 2

Budi prvi koji će oceniti ovaj Blog!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: