Lebron Džejms – Zašto je Kralj Košarke?

Lebron-Dzejms

Lebron Džejms – nesumnjivo jedan od 10 najboljih igrača u istoriji NBA lige.

Neki sportisti postaju sjajni, a drugima je nametnuta veličina. Kada vam je nadimak „Kralj“, od vas se očekuje veličina. Lebron Džejms je bio predodređen da bude sjajan još u srednjoj školi.

Možete li da navedete još jednog srednjoškolca koji je svoje utakmice prenosio na nacionalnoj televiziji? Pejton Mening, Sidni Krobi, Kobi i Majkl Džordan nikada nisu pratili svoje igračke karijere u tako mladoj dobi. 

Može se slobodno reći da je Lebron ispunio i nadmašio svoja očekivanja.

Ispunjavanje prilika i nastup u trenucima kada je bio potreban njegovim timovima, među mnogim su razlozima zašto je Lebron Džejms jedan od najvećih igrača u istoriji NBA lige.

Lebron Džejms i Rani dani

Lebron Džejms je odrastao u teškom okruženju, njegova majka Glorija se mučila da sastavi kraj s krajem, idući od posla do posla, a Džejmsa je usput vukla od stana do stana.

Lebronov otac nije postojao u njegovom životu zbog prilično ozbiljnog kriminalnog dosijea, Glorija je ostavljena da odgaja ovog mladića u veoma lošem delu Akrona u Ohaju.

Lebron Džejms

Džejmsova majka je shvatila da bi njen sin imao bilo kakvu budućnost, ona će morati da ga pošalje negde na sigurno. Sa 9 godina, Lebron se preselio u porodicu lokalnog fudbalskog trenera. Trener je Džejmsa uveo u košarku, a ostalo je kako kažu istorija.

Lebron Džejms i Srednja škola

Brzo premotavanje u srednju školu, Lebronova veličina je bila jasna čak i kao brucoš u St. Vincent-St. Mari High School. Džejms je u proseku postizao 21 poen i 6 skokova po utakmici za Fighting Irce. Lebron bi vodio Irce do 3 titule u diviziji za 4 godine.

U svojoj prvoj utakmici na nacionalnoj televiziji 12. decembra 2002, Lebron Džejms se pokazao sa 31 postignutim poenom

Pored toga što se igre emituju na nacionalnom nivou na ESPN2 i popunjena fiskulturna sala od 5000 mesta do kraja, Lebronova aura je privukla kablovskog giganta, Tajm-Vorner, koji je lokalnim stanovnicima ponudio pretplatu za gledanje svih igara Fighting Irish-a.

Preokret u profesionalce – Lebron u NBA

Lebron je ušao na NBA draft 2003-2004 na ničije iznenađenje kao broj jedan u ukupnom izboru.

Džejmsa su izabrali njegov rodni grad Klivlend Kavalirsi, u impresivnoj draft klasi koja je predstavljala; Karmelo Entoni, Dvajn Vejd i Kris Boš, svi koji su izabrani posle Lebrona.

Završivši svoju početničku kampanju u proseku od 20,9 poena, 5,5 skokova i 5,9 asistencija, Lebron Džejms je bio lak izbor za nagradu NBA rookie godine 2003, prvi igrač Kavalirsa koji je ikada osvojio tu nagradu. 

Lebronova svetla budućnost je očigledno bila pred njim i on je bio na dobrom putu ka veličini, ali je još uvek imao dug put.

Klivlend je tu sezonu završio sa rezultatom 35-47, propustivši plej-of, a jedina pozitivna stvar je poboljšanje u pobedama u 18 utakmica u odnosu na prethodnu sezonu.

Kao student druge godine u NBA, Džejms je eruptirao u igri od 56 poena i povećao svoj prosek na 27 poena po utakmici. Uprkos velikom pojedinačnom uspehu Lebrona, Kavsi su i dalje gledali plej-of iznutra, iako su završili sa natprosečnim rekordom regularne sezone od 42-40.

Treća godina Lebrona u NBA obeležila je povratak Kavalirsa u plejof po prvi put od 1988.

Klivlend se suočio sa Vašington Vizardsima i osvojio seriju u 5 utakmica, pre nego što su ga u sledećoj seriji eliminisali Detroit Pistonsi. 

Džejms je prosečno beležio 31,4 poena, 7 skokova i 6,6 asistencija po utakmici u regularnoj sezoni, a proglašen je za MVP-a Ol-star utakmice NBA lige 2006.

Iako se njegov prosek poena smanjio 2007. godine, Lebron je doveo ranije nesrećne Kavse do nastupa u finalu NBA protiv San Antonio Sparsa

Lebron Džejms

Džejms je bio ograničen na samo 22 poena, 7 skokova i 6,8 asistencija po utakmici u seriji, pošto su Sparsi napravili od Džejmsa šutera, u čemu nije bio baš dobar.

Lebron bi imao više pojedinačnih uspeha i priznanja u naredne 3 sezone, ali nije uspeo da podigne svoj tim na još jedan šampionski nastup, pošto je eliminisan u finalu Istočne konferencije. 

Lebron Džejms je u poslednjoj utakmici kao igrač Kavalirsa postigao 27 poena, imao 19 skokova i 10 asistencija za impresivan tripl-dabl. Lebron je takođe imao 9 izgubljenih lopti i otišao u Majami u van-sezoni.

“Odluka”

Lebron Džejms je preko televizije objavio da je potpisao ugovor sa Majami Hitom. Potpisivanje, nazvano “Odluka”, izazvalo je kontroverze širom lige, uglavnom u Lebronovom rodnom gradu Klivlendu. 

Plakati i dresovi sa Džejmsovim likom su spaljeni, fanovi su plakali i bunili se, sve u pokušaju da izraze svoje razočaranje njegovim izborom da ode. Ali to je bio njegov izbor.

Bio je slobodan igrač i pridružio se Dviane Vade-u i Chris Bosh-u u Majamiju, i osvojio je 2 NBA šampionata kao član Hita.

Dolazak kući

25. juna 2014, Klivlendov rasipni sin se vratio. Lebron se vratio u svoj rodni grad Cavs i vodio bi ih do NBA šampionata 2016. U tom finalu NBA protiv Golden Stejt Voriorsa, Džejms je imao spektakularan blok u jurnjavi i vodio Cavse od poraza sa 3-1 u najbolja od sedam serija igara, da se sve osvoji u 7. 

Podizanje trofeja Larija O’Brajena 2016; izbrisali su „Odluku“, ranu rundu izlaska iz plej-ofa i jedno neuspelo učešće u finalu NBA u kojem ih je San Antonio pomeo sa 4-0.

Odlazak u Kali – Lebron i Lejkersi

Nakon što su se Cavsi nosili sa bezbroj povreda, Lebronova druga turneja sa Klivlendom se završila 2018. Džejms je napustio svoj rodni grad da bi zaigrao za 2. najuspešnijoj franšizi u istoriji NBA (Boston je broj 1), Los Anđeles Lejkerse.

Nasleđe Lebronove veličine tek treba da se u potpunosti otkrije. Sada kao članu Lejkersa, ostaje samo da saznamo gde se Lebron Džejms nalazi na listi, a ne da li mu je mesto na listi najvećih igrača u istoriji NBA.

Često postavljena pitanja (FAQ)

  1. Koje su ključne tačke u karijeri Lebrona Džejmsa? Lebron Džejms je višestruki NBA šampion i MVP, poznat po svojim izuzetnim veštinama i uticaju na igru.
  2. Zašto ga smatraju ‘Kraljem Košarke’? Zbog njegovog dominantnog uticaja na terenu, konzistentnosti i liderstva, Džejms je zaradio nadimak “Kralj”.
  3. Kako se Lebron Džejms upoređuje sa drugim legendama košarke? Često se poredi sa Majklom Džordanom i Kobijem Brajantom zbog svojih dostignuća i stilova igre.
  4. Kakav je bio Džejmsov doprinos van terena? Osim uspeha u košarci, poznat je po svom humanitarnom radu i aktivizmu.
  5. Koje su njegove najznačajnije igre i trenuci? Neki od ključnih trenutaka uključuju njegove NBA finalne nastupe i spektakularne pojedinačne utakmice.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: