Leri Bird – NBA Legenda

Leri Bird - NBA dream team

Ponekad nije važno gde se tim ili igrač rangiraju u sportu kada se govori o top 10. Ono što je važno je biti na „listi“.

Leri Bird se nalazi na skoro svakoj listi najboljih igrača svih vremena u istoriji NBA i ovaj članak če se baviti samo sa ovom NBA legendom

Prilikom sastavljanja liste 10 najvećih igrača u istoriji NBA, njihova karijerna statistika i dostignuća (uključujući univerzitetsko i međunarodno takmičenje) su veliki deo njihovog izbora na ovoj listi, ali i uticaj igrača na igru, nastojanja ili doprinosi koji su pozitivno uticali na društvo, podjednako su važni za njihovo rangiranje sve vreme.

Leri Džo Bird upisao se na Državni univerzitet Indijane 1975. godine, nakon što je odbio ponudu za stipendiju da igra za Univerzitet Indijana 1974. Indijana State Sicamores je prvi put u istoriji škole nastupio na NCAA turniru 1979. godine, sa rezultatom 33-0, gde su izgubili od Medžik Džonsonovog Mičigen Stejt Spartansa.

Igra je uspela da postigne najveći televizijski rejting u istoriji koledž košarke. U 94 utakmice za Sicamores, Leri Bird je u proseku imao 29,6 PPG, 4,6 RPG i 4,6 APG. Leri Bird je šutirao 53% sa terena, a prosečno 82% sa linije slobodnih bacanja tokom svog mandata u Indijani.

Leri Bird – Uticaj na košarku

Leri Bird je izabran kao 6. Pik na NBA draftu 1978. od strane Boston Seltiksa, ali se nije odmah prijavio, osim ako mu nisu platili onoliko koliko je smatrao da vredi. Nakon što je zapretio da će rizikovati na predstojećem draftu, gde bi istekla prava Seltiksa na njega, Leri Bird je potpisao najveći ugovor za rukije u istoriji sporta, zaradivši 3,25 miliona dolara tokom 5 godina.

Leri Bird

Ubrzo nakon toga, promenjena su pravila kvalifikovanosti za NBA draft kako bi se sprečilo da timovi biraju igrače pre nego što budu spremni da potpišu, pravilo poznato kao Bird Collegiate Rule.

Leri Bird je ironično bio novajlija u istoj sezoni kada je uveden šut za 3 poena u NBA (1979). Bird bi postao jedan od najplodnijih i najsmrtonosnijih u košarci izvan takozvanog luka. Pored toga što je 3 puta pobedio na NBA All-Star takmičenju u šutiranju za 3 poena, Leri Bird je šutirao 38% sa velike udaljenosti i 32% tokom plej-ofa.

Leri BIrd – Statistika karijere

Lari Bird je član Košarkaške kuće slavnih. Leri Bird je prosečno beležio 24,3 poena po utakmici (PPG), 10 skokova po utakmici (RPG) i imao 6,3 asistencije po utakmici (APG) u 897 utakmica odigranih u NBA ligi.

Ključna dostignuća:

  • Nagrada za NBA rukija godine 1979
  • Trostruki šampion NBA lige
  • MVP na 2 od te 3 titule
  • NBA All-Star tim 10 puta
  • Nagrada MVP-a regularne sezone 3 puta
  • Leri Bird je izabran u tim odbrane 3 puta tokom svoje karijere.
  • Leri Bird je takođe bio član najvećeg košarkaškog tima koji je ikada igrao u međunarodnim takmičenjima, Dream tima.

Leri Bird se povukao nakon 3 pune godine na koledžu i 13 godina u NBA. Povrede su najviše pogodile rođenog Francuza Lika Indijane, ali će nastaviti da se bavi interesima u igri nakon penzionisanja. 

Leri Bird

Od 1992-1997 Bird je bio specijalni asistent Boston Seltiksa u front officeu. Godine 1997. angažovan je kao glavni trener Indijana Pejsersa, uprkos tome što nije imao nikakvog trenerskog iskustva na bilo kom nivou, a kamoli u profesionalnom.

Pejsersi su imali svoju najuspešniju sezonu kao franšiza, u to vreme, pod palicom Birda, završivši sezonu 1997. sa rezultatom 58-24. Proglašen je za NBA trenera godine te sezone.

2000. doveo je Pejsere do finala NBA lige ( poraz od Los Anđeles Lejkersa u 6 utakmica), a zatim je osvojio nagradu NBA rukovodilac godine 2011. Još jedan važan rekord čiji je Leri Bird bio deo je postao jedina osoba koja je osvojila NBA MVP, Trener godine i Izvršni direktor godine.

Ne postoji izgovor za bilo kog košarkaškog reportera na planeti Zemlji koji ne bi uvrstio Larija Birda na svoju listu NBA najvećih. Birdova 3 šampionata, brojevi u karijeri, posebno izvan linije od 3 poena, i njegov uspeh kao glavnog trenera i izvršnog direktora u igri, lako stavljaju Larija Birda među 10 najboljih igrača u istoriji NBA.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova iz sveta košarke pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: