Majkl Dzordan je kosarka

Majkl Dzordan

Veličina se definiše kao kvalitet, biti veliki u veštini, postignuću ili moći. U košarci, navijači i mediji imaju tendenciju da izjednače veličinu sa šampionatima.

Ovo je očigledno pogrešan metod za procenu najboljeg talenta koji je ikada bio na NBA terenu.

Šek je bio najveći i fizički najdominantniji igrač, ali nije čak ni najveći centar svih vremena.

Lebron Dzejms se takmičio u 10 NBA finala, ali je osvojio samo 4. Bil Rasel je osvojio 11 titula kao igrač, i još 2 kao trener.

Svi ovi igrači bi mogli biti proglašeni za najveće svih vremena, ali smo rezervisali krunisanje za jednog igrača.

Postoji samo jedan igrač u istoriji sa 6 nastupa u finalima NBA, rekord od 6-0 u finalu, dva puta pobedivši tri uzastopno. 

To je Majkl Dzordan!

majkl dzordan

Nijedan igrač nije imao, niti će ikada imati, globalni uticaj na košarkaški sport na način na koji je on. Zasnovano isključivo na statistici, ovo bi mogla biti debata do kraja vremena, ali kako god, Majkl Džordan je najbolji od 10 najboljih igrača u istoriji NBA.

Rođen kao Majkl Džefri Džordan od majke Deloris i oca Džejmsa, roditelji koji verovatno nikada ne bi ni pretpostavili da će njihov sin postati najveći košarkaš na svetu.

Majkl Dzordan je u srednjoj školi bio visok samo 180cm i smatralo se da je prenizak da bi ušao u njegov univerzitetski tim. Nemilosrdno radeći tokom leta, nizajući gomilu utakmica u kojima je osvetljavao semafor za više od 40 poena kao junior univerzitetski igrač, i porastao za 10 cm.

Imajući u proseku preko 25 poena po utakmici u svakoj od svoje poslednje dve sezone u srednjoj školi, i imenovan da igra u Mek Donalds All-American utakmici (utakmici u kojoj su učestvovali najviše regrutovani i ukupno najbolji igrači u Sjedinjenim Državama), sve je ukazivalo na to da je Majkl Dzordan spreman za najveće uspehe.

Koledz dani – Majkl Dzordan na UNC

Majkl bi nastavio da razvija svoju igru, koja je bila kombinacija uglađenosti i preciznosti, dok je čekao sigurnu poplavu pisama o regrutovanju koja će mu stizati. Dzordan je bio tražen u nekim od najboljih košarkaških programa u zemlji kao što su Duke, Sirakuza i Virdžinija.

Na kraju, Majkl je izabrao legendarnog trenera Dina Smita i Tar Heels Univerziteta Severne Karoline.

Postoji jedna važna informacija iz njegovih studentskih dana, koja je prilično relevantna za njegovu veličinu, a to je pobednik igre na NCAA turniru 1982. protiv Džordžtaun Hojasa

Nakon što je izbačen iz tima u srednjoj školi, vratio se do osvajanja šampionata za svoju školu u najvećoj utakmici u koledž košarci jednim sudbonosnim udarcem, Majkl Dzordan je krčio svoj put ka veličini.

Majkl Dzordan – Draft

3 NBA tima će zauvek biti povezana sa draftovanjem Majkl Dzordana sa koledža. Na nesreću dva tima, nije na način kako su zamislili.

Trećom selekcijom na NBA draftu 1984. Čikago Bulsi su uzeli Dzordana, dok je Hakim Oladžuvon bio prvi u ukupnom poretku u Hjuston Roketse, a Portland Trejl Blejzersi su više želeli Sema Bouvija nego Majkla.

Hakim bi uzastopno osvajao NBA šampionate (godine u kojima se Džordan povukao iz košarke). Blejzersi su birali Bouvija umesto Džordana koji bi zauzdao njihov uspon u ligi dugi niz godina nakon toga, dok je podsticao legendu o „Njegovom vazduhu”. Bouvi je pretrpeo višestruke povrede nogu koje su mu na kraju prekinule karijeru.

majkl dzordan nba

Zašto je Portland uzeo razbijenog centra sklonog povredama preko sjajnog i perspektivnog beka iz Bruklina u Njujorku?

Odgovor je zapravo prilično praktičan. Trejl Blejzersi su već imali igrača u Klajdu Dreksleru, koji je igrao Dzordanovu poziciju. Front kancelarija u Portlandu je zahtevala da potrebama tima bolje odgovara tako što će se nacrtati vrhunski centar, Sam Bovie. Iskreno rečeno, niko nije mogao da predvidi da će Bovijeva karijera biti poremećena povredama.

Ipak, propustili su Majkla Dzordana.

Majkl Dzordan – Statistika u NBA

Dzordanovi brojevi tokom njegove legendarne NBA karijere su zapanjujući i zaista je glavni razlog zašto se on smatra najvećim košarkašem svih vremena u NBA ligi.

Zanimljivost:

Majkl je postigao 49 poena u utakmici iste noći kada mu je ukraden tradicionalni dres Čikago Bulsa sa brojem 23, a umesto toga je morao da nosi broj 12.

Njegovih 49 poena je i danas, što je NBA rekord svih vremena po broju poena svih igrača koji su nosili broj 12.

Evo statistike Dzordanove karijere:

6 puta šampion NBA (1991-1993, 1996-1998)

● 6 MVP finala NBA

● 5 NBA MVP

● 14 NBA Ol-Star

● 3 MVP NBA All-Star utakmice

● 10 All-NBA prvi tim

● NBA odbrambeni igrač godine (1988)

● NBA novajlija godine (1985.)

● 10 NBA šampion u bodovanju

● 3 puta lider u NBA ukradenjima

● 2 puta šampion NBA takmičenja u zakucavanju

Hajde da remiziramo ove neverovatne brojke:

Dzordan je osvojio titulu u ligi 10 puta za najboljeg košgetera, vodio je po ukradenim loptama 3 puta i osvojio nagradu za najboljeg odbrambenog igrača godine.

Majkl Dzordan Kosarka

Dominacija Majkla Džordana bila je na oba kraja košarkaškog terena. Napadi su morali da zasnivaju svoju igru na tome gde je Dzordan bio na terenu u defanzivi. Razmislite o tome na trenutak. NBA je odavno videla igrača koji bi mogao da pocepa asocijaciju u napadu ili odbrani, ali ne u oba, ne baš kao Majkl Dzordan.

Zamislite tim koji je toliko zabrinut za lokaciju jednog igrača, čuvara, da cela njihova ofanzivna šema uključuje izbegavanje njega po svaku cenu. NBA nikada nije videla igrača koji bi mogao da zastraši čitave timove samo onim što je uradio na parketu. To je bila Dzordanova veličina na delu.

Dominacija van terena

Drugi velikani na našoj listi uradili su neke izvanredne stvari van terena. Filantropija, gluma i humanitarni napori su samo neki od načina na koje su ovi igrači zaslužili poštovanje, ali nijedan od njihovih poduhvata van terena ne može se približiti Dzordanovom efektu.

Majkl Dzordan je želeo da razvije svoj brend i zarađuje sebi novac. Kako je to povezano sa njegovom veličinom? Dzordan je napao poslovni svet kao što je napao bespomoćnog igrača koji je imao nesreću da stane ispod koša, a posle toga završi na posteru Džordana.

Majkl je imao mnoga ulaganja, sponzore i podršku, ali njegov potpis od strane Nikea otvorio bi put kompaniji da bude jedna od najuspešnijih na svetu.

Dzordan je potpisao petogodišnji ugovor sa Nikeom u kojem će zarađivati 500.000 dolara godišnje. Nike-ove akcije su 1984. porasle sa 40,7 miliona dolara na 2,5 milijardi dolara.

Majkl Dzordan

Danas simbol Dzordana nose profesionalni i amaterski sportisti širom sveta. Razni sportovi, brojni sportisti visokog profila, svi smatraju da je čast predstavljati ovaj brend. Nijedan drugi sportista se ne može tako pohvaliti.

Bejzbol, košarka, fudbal i drugi sportovi, svi imaju igrače koji nose Jordan cipele, uniforme i dodatke tokom takmičenja, a sada svet ženskog sporta dobija i Air Jordan tretman.

Potpisni potezi Majkla Džordana zaslužni su za oblikovanje karijera mnogih najvećih NBA igrača. Nebrojeni igrači pripovedaju kako su tako živo gledali najzanimljivije događaje Dzordana, svi želeći da izjure i kopiraju njegove poteze, dok su nosili njegov dres i patike.

Majkl Dzordan i drim tim

Poslednji, ali svakako ne i najmanji od Dzordanovih velikih dostignuća, bio je njegov izbor u Dream Team 1992. Iako je tim bio prepun najboljih iz NBA lige, svi su i dalje želeli da “budu kao Majk”.

Igrači u istoj svlačionici kao Dzordan, navijači i međunarodni mediji, svi su bili zapanjeni aurom Dzordanove veličine. Tim snova bi osvojio zlato, uglavnom a da Džordan nije bio najbolji igrač u svakoj utakmici.

To je ipak bila poenta. Džordan je mogao da dominira, ili da učini dragoceno tokom Letnjih olimpijskih igara u Barseloni 1992. Godine.

Dzordan drim tim

Majkl Dzordan se smatra najvećim među svojim vršnjacima, fanovima i medijima. Njegov savršeni rekord u NBA finalu, višestruke titule za najboljeg igrača, dominacija u odbrani i napadu, i ukupna statistika u karijeri, trebalo bi da budu jedini dokazi potrebni da se definiše njegova veličina.

Majkl Dzordan je, međutim, takođe uticao na poslovni svet i razvio košarku na međunarodnom nivou kao nijedan drugi profesionalni sportista. U 2021. Majkl Džordan vredi preko 2 milijarde dolara, ali nije igrao nijednu utakmicu od 2003. Van terena i na njemu Majkl Džordan je najveći igrač među najvećim igračima u istoriji NBA.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: