Medžik Džonson – najbolji plej u NBA

Medžik-Džonson

Reči najveći i najbolji se koriste prečesto, posebno kada se govori o najvećim igračima svih vremena u sportu, posebno u košarci. Medžik Džonson, Leri Bird, Majkl Džordan, Šakil O’Nil, Vilt Čemberlen, Karim Abdul-Džabar, Čarls Barkli, Karl Meloun, Bil Rasel i Džon Stokton, najbolji su od najboljih u mnogim košarkaškim krugovima.

Ali šta ih čini „najvećim“? Da li je to broj šampionata? Koliko su poena po utakmici postigli? Da li je to njihova dominacija nad konkurencijom tokom njihovih budućih karijera? Šta je sa njihovim uticajem i uticajem na sport? Ovo će biti merilo što se tiče kriterijuma za titulu „najvećeg“ u ovom blog postu.

U nizu članaka koji počinju ovim, biće iznesen legitiman, nepobitan slučaj ko su najveći NBA igrači svih vremena. Nikakvim posebnim redosledom (što je jedinstveno za uobičajeni pravac ovih diskusija oko toga ko je najveći NBA igrač ikada bio).

Ervin Medžik Džonson – jednostavno magija

Medžik Džonsona su prvi put nazvali “Magijom” kao 15-godišnjeg učenika druge godine koji je igrao za srednju školu Everet, kada je zabeležio tripl-dabl od 36 poena, 18 skokova i 16 asistencija.

Fred Stablei Jr. sportski pisac za Lensing State Journal dao mu je ime koje će na kraju biti sinonim za njegov prepoznatljiv osmeh i precizno dodavanje.

Medžik Džonson nije imao u proseku najviše poena po utakmici, retko kada je zakucavao, Medžik Džonson bi mnogo radije asistirao blistavim pasom bez pogleda, pre nego bi postigao 50 poena po utakmici. Otuda i pada kao jedan od najvećih dodavača ili asistenata u istoriji NBA lige.

Medžik-Džonson

Medžik Džonson je bio mnogo više od statistike, gomilajući tripl-dabl kao da su akcije i obveznice. Medžik je bio pionir na svojoj poziciji i u košarkaškoj igri. Džonson je igrao za tim koji je ubrzao tempo igre napadom i imao je blistavost za dramatične situacije (brze pauze i dodavanja bez pogleda).

Kasnije će taj stil igre biti nazvan „Showtime“, što bi nastavilo sa visokooktanskim napadom Feniks Sansa 2000-ih, gde su Sansi imali za cilj da postignu koš 7 sekundi u 24-sekundnom satu za šut, a kasnije 2000-ih, gde su Golden Stejt Voriorsi usavršili Šoutajm košarku, osvojivši 3 šampionata u nizu. Oba tima moraju da odaju počast i autorska prava Medžikovim Lejkersima, a zatim i glavnom treneru, Petu Rajliju.

Bez nepoštovanja ili izostavljanja uticaja Oskara Robertsona na profesionalnu košarku, malo je onih koji govore o najvećim igračima svih vremena, pomenuće Robertsona ispred ili bilo gde blizu imena ili rangiranja Medžika Džonsona na toj „listi“. 

Što da ne? Robertson je igrao u eri koja, iskreno, nije imala izloženost koju bi igrač njegovog skupa veština trebalo da ima. Medžik je bio dosta izložen, ali to je bilo čak i pre nego što je stigao u Los Anđeles Lejkerse.

Karijera u srednjoj školi i na koledžu

Medžik Džonson je bio veoma cenjeni ruki koji je izašao iz srednje škole i bio je odlučan da igra za Mičigen Stejt. Ovo nije bilo očiglednije nakon što je Medžik odbio UCLA i Indijanu, dve moćne, dobro poznate škole koje su mahnito sledile njegove talente.

Medžik je skoro u proseku imao tripl-dabl (17 poena po utakmici, 7,9 skokova po utakmici i 7,4 asistencije po utakmici), i doveo je svoje Mičigen Stejt Spartanse do poraza u elitnoj osmici, od eventualnih nacionalnih šampiona, Kentaki Vajldketsa. U svojoj drugoj sezoni, Džonson je doveo Spartance do plasmana protiv Larija Birda i Indijana Stejt Sikamoresa. Medžik i njegovi Spartanci su pobedili Bird’s Sicamores sa 75-64 i osvojili NCAA šampionat 1978.

Medžik Džonson kroz statistiku

Medžik je bio veoma dobar tokom svoje 13-godišnje karijere, sve sa franšizom Los Anđeles Lejkersa. Džonson je prosečno postizao 19,5 poena po utakmici, 11,2 asistencija po utakmici i 7,2 skokova po utakmici.

Medžik-Džonson

Hajde da prođemo kroz listu statistike Medžikove karijere u NBA.

Džonson je bio petostruki NBA šampion, osvojivši nagradu za MVP finala u 3 od tih 5 šampionata. Medžik je bio MVP regularne sezone NBA 3 puta, a 12 puta je bio u NBA Ol-star timu, uključujući specijalnu selekciju tokom njegovog prvog penzionisanja zbog zaraze HIV virusom. Medžik je dva puta bio MVP NBA Ol-Star utakmice, 9 puta je u karijeri biran u All-NBA prvi tim.

Medžik Džonson i HIV

Legenda o medžiku proširila se preko granica i proširila se izvan sporta. Nakon što je svet saznao za Džonsonovu dijagnozu da ima HIV virus, on je odmah postao lice HIV-a i pokreta za pronalaženje leka.

Džonson je celom svetu priznao da se zarazio virusom kroz promiskuitetnu seksualnu aktivnost. Medžik je nastojao da razbije mit i neistine o tome kako je bolest zaražena i pokaže da nisu svi koji imaju HIV, gej ili prljavi narkomani.

Medžik je dokazao, kroz pozitivno testiranje, da su svi ranjivi i da su manjine u posebno većem riziku. Većina novih slučajeva bila je u zajednicama Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca – i da se 50 odsto onih koji su testirani nije vratilo po rezultate.

Jednom kada je Džonsonovo lice međunarodno identifikovano sa virusom HIV-a i borbom za sprečavanje i lečenje bolesti, on je zaista postao međunarodna zvezda.

Medžik Džonson i Dream Team

Džonson je predstavljao svoje Sjedinjene Američke Države na Letnjim olimpijskim igrama u Barseloni 1992. Medžik je predvodio dominantnu predstavu nekih od najvećih igrača koji su ikada vezali košarkaške patike.

Medžik-Džonson

Tim snova, kako su nazvani zbog NBA talenta u timu (imena kao što su; Majkl Džordan, Lari Bird, Medžik Džonson, Karl Maloun i mnogi drugi). Tim snova je lako osvojio zlato, pobeđujući u svakoj utakmici, sa 8-0, pobeđujući svoje protivnike u proseku sa skoro 45 poena po utakmici.

Dakle, Medžik Džonson je jedan od 10 najboljih igrača u istoriji NBA. Njegov stil igre, statistika i uticaj na igru čine ga očiglednim izborom na mojoj listi velikana NBA lige. Gde se on svrstava među najveće, to je debata koja će prepričavati još mnogo godina.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: