Miloš Teodosić i kult reprezentacije

Milos-Teodosic

Miloš Teodosić neće biti Na Evrobasketu, to je tužno, iznenađujuće, ali i pomalo prirodno, moramo biti iskreni.

Efektivno reprezentativno penzionisanje Miloša Teodosića sigurno je došlo ranije nego što se očekivalo.

Došlo je do toga da Vasilije Micić, koji je već drugu godinu najbolji igrač Evrolige jednostavno svojim partijama zaslužuje da bude prvi plej Karijevih “Orlova”, a sa druge strane Miloš Teodosić je već dugo neupitni lider na ovoj poziciji. 

Međutim, voleli mi to ili ne, do smene je moralo da dođe.

To što je Svetislav Pešić odlučio da ga se odrekne, šokiralo je većinu ljubitelja košarke kada je pre nekoliko dana pukla ova vest iz vedra neba.

Miloš Teodosić je realno pravo čudo od igrača za gledati. Njegov odbrambeni doprinos je, pristojno rečeno, za zaborav, ali korist od onoga što radi sa loptom u ruci kompenzuje sve nedostatke i to čak sa 35 godina.

Rasprava oko najboljeg pleja u Evropi izaziva podele, ali nema svađe oko toga ko je najlucidniji. Miloš Teodosić predstavlja svoju kreativnu snagu svojim izgledom kao da je pre 5 minuta ustao iz kreveta 

Milos Teodosic

Njegov stil je takođe bio pogodan za održavanje efikasnosti tokom kasnijih godina na terenu, oslanjajući se manje na brzinu nego na čitanje igre i deljenje asistencija.

Ipak, to nije u potpunosti tragedija. Jesam razočaran kao i većina vas što neću moći da vidim Teodosića na terenu u nokaut fazi u Berlinu ili na utakmicama grupne faze Srbije u Pragu.

Mnogi naravno osećaju istu žudnju za Miloševom magijom, ako ne i više, zbog svega što nam je doneo ali ova “nova” generacija igrača može da nastavi tamo gde je Miloš Teodosić stao sa reprezentacijom..

Pošto Teodosića nema, velika je verovatnoća da će Vasilije Mićić biti primarni nosilac lopte. On je sam po sebi uzbudljiv, ali nesumnjivo prilično drugačiji tip igrača od Teodosića. 

Vladimir Lučić je pokazao koliko dobar poenter može da bude u poslednjih nekoliko sezona, pokazujući i izvanredno vođstvo za svoj tim iz minhenskog Bajerna, a nije da Nikola Jokić ne može da drži i doda loptu... mislim budimo ozbiljni.

Jokić, međutim, dokazuje da je najzanimljiviji deo onoga što dolazi, njegova sposobnost da kao plej u telu centra verovatno smiri Pešića i da se oseća ugodnije kada je u pitanju “precrtavanje” Teodosića i redizajniranje napada košarkaške reprezentacije. 

Ipak, u utakmicama koje smo imali tokom prethodnih godina kada su Miloš Teodosić i Nikola Jokić zajedno bili na parketu, njihova hemija je bila neosporna. Naravno, to i ne deluje baš šokantno. 

Milos Teodosic

Miloš Teodosić ima sposobnost da razume kako da izvuče maksimum iz velikih stvari sa kojima je radio bila je nekako i dobro prepoznata i nedovoljno cenjena u isto vreme.

Na papiru ova srpska slekcija igrača je bolja od one koja je ušla u finale EP 2017. Ta selekcija je donekle uspela pod vođstvom Bogdana Bogdanovića, koga neće biti na predstojećem Evropskom prvenstvu ali je pokazalo da i oslabljena srpska reprezentacija je i dalje ekvivalentna evropskom “timu snova“ za većinu košarkaških nacija sa starog kontinenta.

Ima dovoljno talenta za ove momke da sve osvoje, ali i dovoljno pitanja ako pod neželjenim okolnostima ode na stranu koja nije zamišljena. 

Srbija je jedna od glavnih favorita na ovom prvenstvu sa Jokićem i Micićem ali opet, tamo ima ozbiljnih kandidata da im se suprostave, neće biti ni malo lako, što je i dobro, jer uvek kada smo mislili da ćemo se prošetati do zlata, mi smo razočarali.

Biće i suza ako Srbija uzme zlato bez Miloša jer njegova služba za reprezentaciju uključivala je srebrne medalje na Evrobasketu (2009), Svetskom prvenstvu (2014) i Olimpijskim igrama (2016), ali nikada nije uzeo zlato u seniorskom dresu reprezentacije.

Ipak, njegov doprinos se meri više od medalja i može se zamisliti da će suze na Teodosićevom licu biti radost ako vidi svoje saigrače kako podižu trofej za nešto više od mesec dana!

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: