NBA Igrači – 5 Najviših u Istoriji NBA

NBA-igraci

Visina je ogromna prednost na košarkaškom terenu – ali ko su najviši NBA igrači svih vremena?

Visoki igrači imaju izrazitu mešavinu talenata koji ih čine moćnom silom na terenu, od blokirajućih šuteva do hvatanja skokova, a povremeno, čak i odličnih u šutu. NBA Liga je tokom godina videla svoj udeo vrhunskih igrača, od kojih svaki donosi svoj jedinstveni stil i pristup igri.

BlogSport vam predstavlja koji su to najviši NBA igrači svih vremena, raspravljajući o njihovom uticaju na košarku i šta ih je učinilo da se ističu po svojoj visini!

Najviši NBA Igrači

1. Gheorghe Muresan – 231cm

Statistika karijere

Prosečno 9,8 poena po utakmici

Prosečno 6,4 skoka po utakmici

Gheorghe Muresan je najviši NBA igrač lige, 231.14cm

NBA Igrači - Gheorghe Muresan

Igrao je za Vašington (sada Vizardse) i Nju Džersi Netse tokom cele svoje NBA karijere, koja je trajala od 1993. do 2000. Godine. Sa svojim visokim rastom, Murešan je bio kompetentan centar koji je tokom svog boravka u ligi prosečno beležio 9,8 poena i 6,4 skoka po utakmici.

Murešan je rođen u Rumuniji 1971. godine, a njegovu visinu uzrokovao je poremećaj hipofize poznatog kao akromegalija. S obzirom na njegovu veličinu, Murešan je napravio ime u NBA ligi i ubrzo postao miljenik publike.

Vratio se u rodnu Rumuniju nakon što se povukao iz lige i postao uspešan biznismen.

2. Manute Bol – 231cm

Statistika karijere

Draftovan od Vashington Bulletsa – 1985.

39% njegovih pokušaja dolazilo je izvan luka za 3 poena.

NBA Igrači - Manute Bol

Igrao je za Vašington Bulletse, Golden Stejt Voriorse i Filadelfija 76erse. Manute Bol, sudansko-američki košarkaš, izjednačen je sa Gheorgheom Muresanom kao najviši NBA igrač u istoriji sa 231cm

Tokom svoje NBA karijere, Bol je bio član Vašington Bulletsa, Golden Stejt Voriorsa i Filadelfija 76ersa.

Bol je bio poznat po svojim šuterskim sposobnostima, posebno izvan linije za 3 poena, koji je 39% svojih pokušaja za tri poena ubacivao.

Bol je rođen u Sudanu 1962. godine i počeo je da igra košarku u ranim tinejdžerskim godinama. Otkrili su ga američki skauti dok je igrao u Egiptu i na kraju su ga draftovali Vashington Bullets 1985. Bolova veličina i šuterska sposobnost učinili su ga jedinstvenim igračem u ligi, a obožavali su ga navijači, kao i NBA igrači zbog svog nežnog držanja i humanitarnih napora.

Nakon povlačenja iz košarke, Bol je nastavio da radi kao filantrop i aktivista, posebno za ciljeve vezane za njegov rodni Sudan.

3. Jao Ming – 228cm

Statistika karijere

Celu karijeru je proveo u Hjuston Roketsima

Prosečno 19,0 poena, 9,2 skokova i 1,9 blokada po utakmici

Dvostruki član All-NBA drugog tima i osmostruki NBA Ol-star

NBA Igrači - Jao Ming

Jao Ming, penzionisani kineski košarkaš, visok je 228cm i treći je najviši igrač u istoriji NBA lige. Ming je celu svoju NBA karijeru proveo u Hjuston Roketsima, od 2002. do 2011. godine.

Jao Ming je bio vodeća snaga lige sa prosečnim postizanjem od 19,0 poena, 9,2 skoka i 1,9 blokada po utakmici. Takođe je bio dva puta član All-NBA drugog tima i osam puta NBA Ol-star.

Jao Ming je rođen 1980. godine u Šangaju i počeo je da igra košarku u ranoj mladosti. Ubrzo je stekao slavu u Kini i izabran je od strane Hjuston Roketsa kao prvi izbor tima na NBA draftu 2002.

Jao Ming je bio jedan od najomiljenijih igrača u ligi i ogromna snaga zbog svoje veličine i talenta. Smatra se jednim od najvećih azijskih NBA igrača svih vremena.

4. Šon Bredli – 228cm

Statistika karijere

Igrao je za Filadelfija 76erse, Nju Džersi Netse i Dalas Maverikse

Trostruki lider NBA “blokada” – 15 najboljih blokova svih vremena u karijeri

Bio je drugi u ukupnom poretku na NBA draftu 1993.

NBA Igrači -  Šon Bredli

Bivši američki košarkaš, Šon Bredli, treći je najviši igrač u istoriji NBA sa 228cm, zajedno sa Jao Mingom. Bredli je igrao za Filadelfija 76erse, Nju Džersi Netse i Dalas Maverikse tokom svoje NBA karijere, koja je trajala od 1993. do 2005. godine.

Bredli je bio poznat po svojim šuterskim sposobnostima i odbrambenoj sposobnosti.

Bio je tri puta lider u bloku NBA lige i ostao je među prvih 15 svih vremena po blokovima u karijeri. Takođe drži rekord po broju blokova u igri tima Maveriksa, sa 10 blokova u jednoj utakmici.

Bredli je rođen u Nemačkoj 1972. godine, a odrastao je u Juti. Počeo je da igra košarku kao mlad i brzo se istakao zbog svoje visine. Igrao je koledž košarku na Univerzitetu Brigam Jang pre nego što su ga Filadelfija 76ersi izabrali kao drugog ukupnog izbora na NBA draftu 1993. godine.

Nakon što se 2005. povukao iz NBA lige, Bredli se uključio u filantropiju i radio sa raznim dobrotvornim organizacijama.

Takođe je postao ambasador košarkaške igre, posebno u zemljama u kojima se ovaj sport još uvek razvija.

5. Slavko Vraneš – 228cm

Statistika karijere

Igrao je za Njujork Nikse tokom sezone 2006/7

Nastupio je samo u dve utakmice i postigao jedan poen

NBA igrači - Slavko Vraneš

Slavko Vraneš, crnogorski košarkaš, izjednačen je sa Jao Mingom i Šonom Bredlijem kao treći najviši igrač u istoriji NBA sa 228cm.

Vraneš je igrao za Njujork Nikse tokom sezone 2006-07 i nastupio je u samo dve utakmice i postigao jedan poen. Vraneš je rođen u Crnoj Gori 1983. godine, a košarkom je počeo da se bavi kao mlad. Igrao je profesionalno u Evropi pre nego što je potpisao ugovor sa Niksima 2006.

Uprkos kratkoj NBA karijeri, Vraneš ostaje jedan od najviših igrača u istoriji lige.

Mnogi poznati košarkaši su ostavili trajni utisak u NBA svetu.

Ovi NBA igrači su koristili svoju visinu kao ogromno oružje, dominirajući svojim protivnicima sa jedinstvenim skupom veština koje samo visina može da priušti.

Od sposobnosti Manutea Bola u blokiranju šuta do šuterskog dodira Šona Bredlija, svaki od ovih divova je postao legenda za sebe.

Ali njihov uticaj svakako seže daleko izvan parketa.

Ovi NBA igrači inspirisali su bezbroj drugih, pokazujući da se uspeh može postići napornim radom i posvećenošću. Oni su dokazali da samo fizički atributi ne određuju nečiju sudbinu i da odlučnošću svako može da dostigne svoje snove i izbori svoje mesto u istoriji košarke.

Dok odajemo počast tome koji su to najviši NBA igrači u istoriji lige, ne samo da slavimo njihova dostignuća već i lekcije koje su nas naučili. Trudimo se svi da dostignemo nove visine, ne samo u košarci već u svim aspektima života.

Dokažimo da su naša ograničenja samo stanje uma. Jer, na kraju, nije važno koliko smo visoki, već koliko visoko ciljamo.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

  1. Ko su najviši NBA igrači svih vremena? Gheorghe Muresan i Manute Bol dele prvo mesto sa visinom od 231 cm, sledi ih Jao Ming, Šon Bredli, i Slavko Vraneš, svi sa 228 cm.
  2. Kakva je bila karijera Gheorghe Muresana? Muresan je igrao za Vašington i Nju Džersi Netse, prosečno beležeći 9,8 poena i 6,4 skoka po utakmici.
  3. Šta je karakterisalo igru Manute Bola? Bol je bio poznat po svojim šuterskim sposobnostima, posebno izvan linije za 3 poena, sa 39% uspešnosti.
  4. Koje su dostignuća Jao Minga? Ming je proveo celu karijeru u Hjuston Roketsima, sa prosekom od 19,0 poena, 9,2 skoka i 1,9 blokada po utakmici.
  5. Ko je Slavko Vraneš? Vraneš je igrao za Njujork Nikse tokom sezone 2006-07, postigao je jedan poen u dve utakmice.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: