Šekil O’Nil – Koliko je bio dobar košarkaš?

Sekil-O-Nil

Šekil O’Nil je imao neverovatnu karijeru, ali koliko je zaista bio dobar košarkaš?

Šekil O’Nil je bio fizički, dominantan, razigran i pre svega rođeni pobednik.

U stvari, može se izneti argument da je ovaj čovek možda fizički najdominantniji igrač u svim profesionalnim sportovima širom sveta. Nesposobnost odbrambenih igrača da ga zaustave ostavila je uticaj na sport koji daje ideju da nikada nije bilo, niti će ikada biti, bilo ko veći da igra u NBA

Šekil O’Nil se ne smatra čak ni najboljim centrom ikada, a kamoli jednim od 10 najboljih svih vremena u NBA ligi.

Sekil O'Nil

Koliko je bio dobar Shak? To je pitanje a mi ćemo pokušati da damo neke odgovore.

Šekil O’Nil, imao je 198 cm u prvoj godini srednje škole.

Zbog njegove veličine i nestašne prirode, roditelji su ga podsticali da igra košarku. Nakon što je proveo većinu godina dok je njegov rođeni otac Džo Toni bio u zatvoru, Šekil O’Nil je težio svom očuhu Filipu Harisonu, vojnom naredniku. Iako je u srcu veliko dete, vojnički fokus i poštovanje prema njegovoj karijeri, Šekil O’Nil pripisuje Harisonu i njegovoj majci Lusil O’Nil.

Vodeći svoju srednju školu do rekorda 68-1, Šekilov 791 skok 1989. ostaje teksaški rekord. Svima je bilo jasno da je legenda rođena.

Šekil O’Nil i prelazak u NBA

Tokom boravka na Državnom univerzitetu Luizijane (LSU), 3 godine, i Šekil O’Nil je ušao na NBA draft 1992. Orlando Medžik je odabrao O’Nila kao prvog u ukupnom poretku i odmah je video kako će on podići franšizu i sport. Šekil O’Nil je bio prvi igrač koji je osvojio Rookie Of The Week u svojoj prvoj nedelji, sa skoro 57% šuta i prosečno 23,4 PPG, 13,9 RPG, i 3,5 BPG, u svojoj početničkoj kampanji.

Uprkos pobedi od 20 utakmica više u odnosu na sezonu pre njegovog dolaska, O’Nealov Medžik nije uspeo da se plasira u plej-of.

Samo u svojoj trećoj sezoni u NBA ligi, Šekil O’Nil je vodio Orlando kroz NBA plej-of 1995. godine, uključujući eliminaciju Majkla Džordana u njegovom povratku u košarku. Medžik se suočio sa Hjuston Roketsima i poražen sa 4-0. Fizički impozantnog Šekil O’Nila je ugušio i zbunio njegov kolega Hakeem Oladžuvon.

Šekil O’Nil protiv Hakima Oladžuvona

U 20 utakmica protiv Oladžuvona, Šekil O’Nil je prosečno beležio 22,1 poen i 12,4 skoka.

Hakim je objavio niže brojke od proseka sezone kada je naišao na „Velikog Aristotela“, jednog od mnogih Šekovih nadimaka.

Šekil O'Nil

Oladžuvon je prosečno beležio 18,4 poena i 9,1 skok. Ne samo da je Šekil O’Nil nadigrao najboljeg centra u napadu, već je igrao i veliku ulogu u smanjenju Hakimovih brojeva u odnosu na uobičajene.

Šekil O’Nil i Lejkersi

Šekil O’Nil je otišao iz Orlanda u Los Anđeles i osvojio 3 NBA šampionata kao član Los Anđeles Lejkersa. Pored pokojnog Kobija Brajanta, koji je tragično preminuo u helikopterskoj nesreći 2020. godine, Šekil O’Nil je vodio Lejkerse do 3 uzastopne titule.

Nakon što se osećao kao da više nije tražen, Šak je krenuo u Majami Hit, gde su on i Dvejn Vejd osvojili NBA titulu 2006. O’Nil je skakao okolo jureći titule i pokušavajući da pomogne drugima da jure svoju prvu, pre nego što se penzionisao 2011. Godine. Bilo je vreme.

Šekil O’Nil – Statistika karijere

Šakova statistika karijere je prilično impresivna, ali se ne svrstava čak ni među prvih 5 najvećih centara ikada.

 ● 4 puta NBA šampion

3 puta MVP finala NBA

MVP NBA lige za 2000

15 puta  NBA Ol-Star

3 puta  MVP NBA All-Star utakmice

8 puta  All-NBA prvi tim

2 puta  All-NBA drugi tim

2 puta šampion NBA u bodovanju (1995.200)

● 1993. NBA novajlija godine

Šekil O’Nil van terena

Šekil O’Nil je bio aktivan van terena tokom svojih igračkih dana i još uvek je. Šakov lik stoji iza nekoliko proizvoda, kompanija i na raznim televizijskim reklamama.

Kao obožavatelji Šekil O’Nila, videli smo pristojnu rep karijeru, bili smo podvrgnuti nekim filmovima koji nisu vredni Oskara u kojima je on bio zvezda, i uživali smo u njegovim komentarima o NBA Emi nagradi na TNT-u.

Osmeh sa potpisom, razigrani ludorije, ljubak stav, bili su samo patuljasti njegovom veličinom.

Uvršten u Nejsmit košarkašku kuću slavnih 2016. godine, od iste godine, Šekil O’Nil je bio “težak” 350 miliona dolara.

Šekil O'Nil

19 sezona, 4 šampionata, 6 timova, lider NCAA svih vremena u blokovima, LSU je povukao svoj broj 32 i ima bronzanu statuu u njegovu čast ispred univerziteta, ova dostignuća automatski čine Šekil O’Nila legendom.

„Supermen” zvani Šek, imao je slavnu i dominantnu karijeru, ali nije imao statistiku koja bi opravdala njegovo stavljanje na listu najvećih svih vremena. U poređenju sa najvećim centrima, Šakov prosek u karijeri je jedini način na koji je u vođstvu.

Šekil O’Nil nije vodio ligu u blokiranim šutevima, nikada nije bio odbrambeni igrač godine i nije uspeo da podigne svoju igru u direktnom meču sa najboljim centrom, Hakimom Olajuvanom. 

Šekil O’Nil možda nije ušao u listu 10 najvećih NBA igrača u istoriji NBA, ali njegov uticaj na igru, uticaj u medijima i doprinos društvu van terena čine ga jednim od najvećih sportista u istoriji, i bez sumnje je jedan od najvećih NBA igrača.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta košarke, pratite Blog Sport!

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: