Endi Marej – Da li je mogao više?

Endi-Marej
  • Endi Marej [Velika Britanija]
  • Rođen: 15. maja 1987
  • Karijera: od 2005. – danas
  • Igra: Desnoruki (dvoruki bekhend)
  • Vrhunski rang: 1 (2016)
  • Peak Elo rejting: 2.347 (2. mesto, 2017.)
  • Glavne titule u singlu: 3
  • Ukupno singl titula: 46

Endi Marej – Teniska Karijera

Teško je biti konkretniji. Još 2009. Pol Anakone je rekao da bi Endi Marej mogao biti najbolji ritern igrač na turneji. Određivanje definicije „ritern igrača“ je mesto gde stvari postaju nezgodne.

Endi Marej je visok 190 cm i može da pokrene serviranje do 209 km na sat. U okršaju Dejvis kupa 2016. sa Huanom Martinom del Potrom, postigao je 35 asova. Nema kontraudara.

Kao što smo videli u tom pojedinačnom poenu protiv Gofina 2015. Kada su Britanci osvojili Dejvis Kup, Endi Marej može da pogodi skoro svaki udarac iz bilo koje pozicije. Retko juri u agresivni udar; zadovoljan je – neki bi rekli previše zadovoljan, posebno kada je bio mlad – da čeka da njegov protivnik napravi prvi potez. Nije pogodio lob odlučujući za Dejvis kup sve do 20. šuta nadigravanja. Jedna razmena sa Novakom Đokovićem u finalu US Opena 2012. iznosila je 54 udarca.

Protiv napad je teško kvantifikovati, ali postoji nekoliko aspekata odbrane Mareja koje možemo da izmerimo. Prvo oduzima asove. Od 2000. godine, oko 7% poena na ATP turneji završava se jednim udarcem. Marej ograničava protivnike na oko 5,5%. U dobrom danu, njegov uticaj je daleko veći. Miloš Raonić je uspeo sa oskudnih osam asova u tri seta finala Vimbldona 2016.

Endi Marej

Ne znam da li smanjenje od 1,5 procentnih poena od proseka turneje zvuči impresivno. Trebalo bi. Veoma mali broj igrača može uopšte da utiče na stope asova. Đoković dozvoljava asove na oko 6,5% povratnih poena; Rafael Nadal je sa 7%. Jedini čovek koji je zadržao više servisa u igri od Mareja nekoliko godina zaredom je Gael Monfis. Francuz ovde možda nije najbolji uzor. Sprečava asove samo kampovanjem na zadnjem delu terena pored linijskog sudije.

Druga prednost Endi Mareja na koju možemo da stavimo broj je njegov lob. S pravom se smatra da ima najbolji lob u igri, posebno od povlačenja Lejtona Hjuita. U skoro 250 mečeva koje je zabeležio Match Charting Project, Endi Marej u proseku beleži oko pet lobova po izletu, više od bilo kog modernog istaknutog igrača. (Bjorn Borg i Mats Vilander su pogodili više, jer su se često suočavali na mreži.)

Od tih 1200-plus lobova, Endi Marej je 71 izveo za čiste pobednike. Protivnici su udarili reketom posle loba na još 45, ali ih nisu vratili u igru. Opet, ne znam da li ti brojevi zvuče posebno impresivno. 

Kao i kod njegove prevencije asa, Marejovi lob poeni ga svrstavaju među najbolje u igri. Njegove stope – pobednik u lobu svakog trećeg meča, nepovratni svake sekunde – su u potpunosti u skladu sa Hjuitovim. Nekoliko mlađih igrača, posebno Alejandro Davidovič Fokina, osvojili su više poena svojim lobovima u poslednjih nekoliko godina, ali ostaje da se vidi da li još neko može da održi Marejev nivo lobiranja koliko i on.

Stvar je u tome što nijedna od ovih veština nema mnogo direktnog uticaja na rezultate igrača. Oni odražavaju izuzetnu veštinu, bez sumnje. Oni ukazuju na odbrambene talente koji mogu doneti veću isplatu negde drugde.

Jedan od Britanaca koji ima sposobnost da zadrži loptu u igri. Da li se to vidi u brojevima?

Endi Marej kroz statistiku

Povratak na podatke projekta Match Charting. U muškoj igri na tvrdom ili travnatom terenu, udarac sa tla bez slajsa završava poen – pobednikom ili indukovanom iznuđenom greškom – oko 10,5% vremena.

Naravno, Endi Marej drži iznuđene greške u samo 8,3% udaraca sa terena. Nekoliko najboljih odbrambenih igrača u igri – Đoković, David Ferer, Daniil Medvedev, Karlos Alkaraz – imaju na ili nešto iznad 8%. Stan Vavrinka je takođe tu. Endi Marej se ne ističe kao najbolji igrač u ovom odeljenju, ali pobeđuje oko devet od deset svojih teniskih kolega.

Sada stižemo negde. Razlika između proseka turneje od 10,5% i Marejevih 8,3% znači da on briše četiri ili pet udaraca sa terena na kraju po meču. To se ne prevodi direktno u isti broj poena – njegov forhend slajs na poenu protiv Gofina 2015. na primer, mogao je da namesti njegovog protivnika da osvoji poen svojim sledećim udarcem.

Endi Marej

Hajde da prepolovimo broj i zaokružimo ga naniže, dajući nam procenu da Marejeve odbrambene veštine na osnovnoj liniji vrede dva dodatna poena po meču.

U finalu US Opena 2012, Endi marej je dozvolio Novaku Đokoviću da ostvari samo 30 winera u udarcima i izazvao mnog iznuđene greške. Đoković obično završava poene na oko 9% svojih udaraca sa terena. 

Drugim rečima, Endi Marej je držao jednog od najboljih igrača svih vremena na manje od polovine broja udaraca sa terena sa tačke koje bi inače postigao poen.

Svi najveći trijumfi Britanca pratili su isti scenario. Uobičajenog dana, smanjio je protivničke udarce iz prvog servisa za 17%. Sa više na liniji, otišao je mnogo dalje. 

Novak Đoković je često radio isto zauzvrat. Na primer, u finalu Australijan opena 2013. Novak je sprečio više od polovine udaraca sa terena koje bi Endi Marej izveo protiv tipičnog protivnika.

Odbrana osnovne linije bila je odlučujući faktor u mnogim od njihovih 36 okršaja. Na US Openu 2012, Đoković je povratio 32 lopte koje tipičan teniser ne bi dobio. To je prilično dobro, ali Endi Marej je spasao 43. U njihovoj borbi od četiri sata i 54 minuta, Endi je osvojio 160 poena na Novakovih 155. Da je Marej bio za mrvicu sporiji, mrvicu lenjiji ili malo manje snalažljiv, čekao bi čak i duže za svoju prvu veliku titulu.

Iako jesu dokazali, ovi brojevi propuštaju mnogo od onoga što Endi Mareja čini sjajnim. Taktička igra počinje pre nego što bilo ko kroči na teren, a to još više naginje skalu u Endijevu korist.

Protivnici znaju da će mu vratiti mnogo lopti. Neki igrači reaguju uzimajući više šansi. Rodžer Federer je to pokušao u nekim ranijim sastancima. 2008. u Dubaiju i u Madridu, Federer je zabeležio više udaraca sa terena nego inače, nešto što je malo igrača ikada uspelo protiv Mareja. To je bilo moguće samo zbog neobičnog nivoa agresije – Federer je takođe pogodio više od njegovog tipičnog broja neiznuđenih grešaka. Endi je pobedio u šest od svojih prvih osam susreta sa Rodžerom, uključujući ta dva meča sa hiper-agresivnim Švajcarcem.

Endi Marej

Čak i ako protivnik dođe sa jakim strateškim planom, Endi Marej ima sposobnost da ga odbaci. Endi Rodik je njegovu igru nazvao „zbuni i pobedi“ – a to je bilo kada je Britanac imao samo 20 godina. Marejov osnovni arsenal uključuje sve, od petlje topspina do strelica za skiming mreže; on često koristi slajs, koja služi da prikrije opaki drop shot. Što je razmena duža, ima više vremena da nadmaši igrača preko mreže.

I njegove veštine na mreži, prema Pol Anakone, su među „najpodcenjenijima na turneji“. U Dejvis kup kampanji Velike Britanije 2015. godine, Endi Marej je sa bratom Džejmijem obezbedio tri duela u dublu. Osvojio je i srebrnu olimpijsku medalju u mešovitim parovima.

Zbir Marejeve igre čini ga jednim od najfrustrirajućih ljudi protiv kojih je servirao. Među skorašnjim igračima, samo je Đoković toliko dobar da otupi snagu prvog udarca i uzvrati izjednačenje. „Protiv Endija“, rekao je del Potro na Olimpijskim igrama 2016, „nikad ne znaš da li ćeš osvojiti svoj servis“.

Endi Marej je samo u finalu Rija ostvario devet brejk lopti protiv Argentinca. U 2016, Marej je barem jednom napravio brejk u svakom od svojih 87 mečeva. Njegov niz je trajao skoro pune dve godine i dostigao 136 uzastopnih – šesti najduži niz od 1991. godine, kada je ATP počeo da beleži statistiku brejk poena. Samo su Hjuit, Nikolaj Davidenko, Andre Agasi i Nadal (dva puta) pobedili u revanšima u toliko uzastopnih mečeva.

Titule na Vimbldonu, finale Otvorenog prvenstva Francuske, drugo olimpijsko zlato, 41 nedelja na prvom mestu – sve što je Endi Marej postigao između 2013. i 2017. samo je učvrstilo reputaciju koju je zaslužio nakon što je osvojio svoj prvi veliki turnir 2012. „Velika trojka“ je korisna termin za diskusiju o najvećim igračima svih vremena, ali ako govorimo o eri u kojoj su igrali, jedino logično grupisanje nam daje veliku četvorku.

Endi Marej će uvek biti mlađi član kvarteta. Ali, kao što bi vam Đoković prvi rekao – dahćući, posle petočasovnog trkanja – jaz između njih nikada nije bio toliki.

Iako još nije završio tenisku karijeru uvek će se postavljati pitanje, Da li je Endi Marej mogao više?

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: