Grend Slem Titule – Teniska Kruna

Grend-Slem-Titule-Tenis

Grend Slem titule su najprestižniji teniski turniri u svetu, koji se održavaju svake godine u Australiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i SAD. Ove grend slem titule se smatraju vrhuncem u teniskoj karijeri, jer se igraju na najvišem nivou i najtežim uslovima, te stoga predstavljaju najveći izazov za tenisere i teniserke širom sveta.

Grend Slem titule – najprestižniji teniski turniri na svetu

Prvi Grend Slem turnir održan je još 1877. godine na Wimbledonu, a od tada su se turniri u Australiji, Francuskoj i SAD-u pridružili kao deo ovog prestižnog takmičenja. Grend Slem titule se igraju na travi na Wimbledonu, na šljaci na Roland Garrosu, na betonu na US open-u i na tvrdoj podlozi u Melburnu.

Da bi se takmičili na Grend Slem turnirima, teniseri i teniserke moraju da budu među najboljima na svetu. Oni moraju da prođu kroz seriju kvalifikacija i turnira da bi se plasirali u glavni žreb za Grend Slem turnir. Samo najbolji igrači i igračice dobijaju pozivnice za Grend Slem turnire, a svi ostali moraju da se takmiče za mesta u glavnom žrebu.

Jedna od najvećih zvezda Grend Slem turnira je Rodžer Federer, švajcarski teniser koji je osvojio 20 Grend Slem titula u svojoj karijeri. Federer je poznat po svojoj elegantnoj igri i nadmoćnim servisima, te se smatra jednim od najboljih tenisera u istoriji. Međutim, Federera su pretekli mlađi teniseri poput Novaka Đokovića (24) i Rafaela Nadala (22), koji su takođe osvojili mnogo Grend Slem titula u svojim karijerama.

Grend Slem titule - Novak Djokovic

Iako su Grend Slem turniri poznati po muškom delu takmičenja, ženski deo takmičenja takođe ima mnoge sjajne igračice. Jedna od najvećih zvezda ženskog dela takmičenja je Serena Vilijams, koja je osvojila 23 Grend Slem titule u svojoj karijeri. Vilijams je poznata po svojoj agresivnoj i dominantnoj igri, te je često poredena sa drugim velikim imenima u ženskom tenisu poput Martine Navratilove i Steffi Graf.

Grend Slem turniri su uvek puni emocija i neizvesnosti, jer su teniseri i teniserke pod velikim pritiskom da pokažu svoje najbolje igre i dokažu se kao najbolji na svetu. Publika uživa u spektakularnim mečevima i zanimljivim dvobojima, a teniseri i teniserke pružaju sve od sebe da osvoje dragocenu titulu.

Grend Slem titule su prestižne i cenjene u svetu tenisa, a pobednici ovih turnira se smatraju najboljim teniserima i teniserkama na svetu. Oni dobijaju velike novčane nagrade i slavu, te se njihova karijera obično značajno podiže nakon što osvoje Grend Slem titulu. Grend Slem turniri su stoga neizostavan deo svake teniske sezone i predstavljaju vrhunac u karijeri svakog tenisera ili teniserke.

Top 10 muških tenisera sa najviše Grend Slem titula

 1. Novak Đoković – 24 titule Grand Slam-a (najviše u istoriji). Osvojio je 10 Australian Opena, 3 French Opena, 7 Wimbledona i 4 US Opena.
 2. Rafael Nadal – 22 titule. Nadal je osvojio 2 Australian Opena, rekordnih 14 French Opena (najviše ikada na jednom Grand Slam turniru), 2 Wimbledona i 4 US Opena.
 3. Rodžer Federer – 20 titula. Federerov raspored titula je 6 Australian Opena, 1 French Open, rekordnih 8 Wimbledona i 5 US Opena.
 4. Pit Sampras – 14 titula, sa 2 Australian Opena, 7 Wimbledona i 5 US Opena.
 5. Roje Emerson – 12 titula, uključujući 6 Australian Opena i 2 French Opena.
 6. Bjorn Borg – 11 titula, 6 French Opena i 5 Wimbledona.
 7. Rod Lejver – 11 titula, uključujući 3 Australian Opena, 2 French Opena, 4 Wimbledona i 2 US Opena.
 8. Bil Tilden – 10 titula, sa 3 Wimbledona i 7 US Opena.
 9. Fred Peri – 8 titula, uključujući 1 Australian Open, 1 French Open, 3 Wimbledona i 3 US Opena.
 10. Ken Rouzvol – 8 titula, sa 4 Australian Opena, 2 French Opena i 2 US Opena.

Top 10 ženskih teniserki sa najviše Grend Slem titula

 1. Margaret Court – 24 titule: 11 Australian Open, 5 French Open, 3 Wimbledon, 5 US Open.
 2. Serena Williams – 23 titule: 7 Australian Open, 3 French Open, 7 Wimbledon, 6 US Open.
 3. Steffi Graf – 22 titule: 4 Australian Open, 6 French Open, 7 Wimbledon, 5 US Open.
 4. Helen Wills Moody – 19 titula: 4 French Open, 8 Wimbledon, 7 US Open.
 5. Chris Evert – 18 titula: 2 Australian Open, 7 French Open, 3 Wimbledon, 6 US Open.
 6. Martina Navratilova – 18 titula: 3 Australian Open, 2 French Open, 9 Wimbledon, 4 US Open.
 7. Billie Jean King – 12 titula: 1 Australian Open, 1 French Open, 6 Wimbledon, 4 US Open.
 8. Maureen Connolly – 9 titula: 1 Australian Open, 2 French Open, 3 Wimbledon, 3 US Open.
 9. Monica Seles – 9 titula: 4 Australian Open, 3 French Open, 2 US Open.
 10. Suzanne Lenglen – 8 titula: 2 French Open, 6 Wimbledon.

Grend Slem titule – ekonomski doprinos i turistička promocija

Grend Slem titule su takođe važne i za same gradove i države u kojima se održavaju. Oni donose veliku turističku promociju i ekonomski doprinos, te su često važan deo identiteta grada ili države. Npr. Wimbledon je jedan od najpoznatijih i najprestižnijih turnira u svetu, a održavanje ovog turnira je važan deo identiteta Velike Britanije. Isto važi i za Roland Garros u Francuskoj, US Open u SAD-u i Australijan Open u Australiji.

Međutim, Grend Slem turniri su takođe kontroverzni, jer su uglavnom dostupni samo bogatijim državama i gradovima. Održavanje turnira je skupo i zahteva velike investicije, te je teško zamisliti da se Grend Slem turnir održi u manje razvijenim državama ili gradovima. Ovo je izazov koji Grend Slem turniri moraju da se suoče sa, kako bi se održali u skladu sa svojim prestižom i važnošću u svetu tenisa.

U svakom slučaju, Grend Slem titule su nešto što svaki teniser ili teniserka sanja da osvoji u svojoj karijeri. Oni su simbol uspeha i slave u svetu tenisa, te su zasluženo mesto u središtu pažnje i poštovanja u svetskom sportu.

Grend Slem titule i zanimljive činjenice

 • Grend Slem turniri se održavaju svake godine u januaru ili februaru (Melburn), aprilu ili maju (Roland Garros), julu (Wimbledon) i avgustu ili septembru (US Open).
 • Rafael Nadal je osvojio 22 Grend Slem titule u svojoj karijeri, što je rekord u muškom delu takmičenja. Serena Vilijams je osvojila 23 Grend Slem titule u ženskom delu takmičenja, što takođe predstavlja rekord.
 • Najduži meč na Grend Slem turnirima odigran je na Australian Openu u 2012. godini, kada je Mihael Berrer pobedio Ferenca Hajorija posle 6 sati i 33 minuta igre. Najduži meč u ženskom delu takmičenja odigran je na Wimbledonu u 2018. godini, kada je Angelike Kerber pobedila Simona Halep posle 3 sata i 56 minuta igre.
 • Najmlađa pobednica Grend Slem turnira je Martina Hingis, koja je osvojila Australian Open 1997. godine sa samo 16 godina. Najstarija pobednica Grend Slem turnira je Martina Navratilova, koja je osvojila Wimbledon 1990. godine sa 37 godina.
Grend-Slem-Titule-Serena-Vilijams
 • Najveći novčani fond na Grend Slem turnirima ima US Open, gde je pobedniku namenjena nagrada od 3 miliona dolara. Najmanji novčani fond ima Roland Garros, gde je pobedniku namenjena nagrada od 2 miliona evra.
 • Grend Slem turniri su poznati po svojim tradicionalnim pravilima i običajima. Na Wimbledonu, na primer, teniseri i teniserke moraju da nose belu odeću, a publika ne sme da vrišti tokom mečeva. Na Roland Garrosu, teniseri i teniserke moraju da nose narandžaste patike, a na US Open-u se obično održavaju koncerti i druge zabavne aktivnosti tokom turnira.
 • Grend Slem turniri su pratili mnoge promene tokom godina, uključujući razvoj novih materijala za rekete, podloge za teren i pravila igre. Međutim, one su i dalje održale svoj prestiž i važnost u svetu tenisa.

Grend Slem turniri su važni ne samo za tenisere i teniserke, već i za same gradove i države u kojima se održavaju. Oni donose veliku turističku promociju i ekonomski doprinos, te su često važan deo identiteta grada ili države. Međutim, Grend Slem turniri su takođe kontroverzni, jer su uglavnom dostupni samo bogatijim državama i gradovima.

U svakom slučaju, Grend Slem titule su nešto posebno u svetu sporta. Oni su simbol uspeha i slave u svetu tenisa, te će se uvek nalaziti u središtu pažnje i poštovanja u ovom prestižnom sportu.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: