Nik Kirjos i tenis – ima li smisla?

Nik-Kirjos

Uglavnom je podeljeno mišljenje ali da li je Nik Kirjos dobar za tenis?

Voleli ga ili da tako kažem manje voleli, neko treba da uradi psihoanalizu australijskog teniskog „lošeg dečka” Nika Kirjosa, koji je polarizovao svet tenisa.

Dolazak na scenu 2015. sa iznenadnom pobedom na Vimbldonu nad Nadalom, Kirjos (24), kojeg mediji nazivaju “lošim dečkom” je mnogo, mnogo složeniji od vaše prosečne zamisli jednog “normalnog” tenisera.

Nik Kirjos je momak koji u trenutku prelazi sa nule na sto, igra tenis na izuzetno visokom nivou, koji se ne može igrati, a onda traži pivo na terenu ili vrišti svom treneru kako je Fergus Marfi „najgori sudija u igri“ pre nego što je razbio svaki reket u svojoj torbi i bio izbačen sa terena.

On je spektakl! Tvrdio bih da je Nik Kirjos možda trenutno “najzabavniji” sportista u svetu sporta.

Nik-Kirjos

Njegova nepredvidljivost, spontanost, humor i sposobnost zabave, sve dok igra tenis koji nikada ranije nismo videli na tako visokom nivou, čini ga jednim od najzanimljivijih aktivnih sportista u današnjem svetu sporta.

Kirjos je poznat po svojim monstruoznim servisima i trikovima bez napora. On može da proizvede ogromnu snagu u jednom trenutku, a zatim iznenada isiše sav vazduh iz lopte u sledećem ležernom poenu bez izgleda, ili sa lakoćom izvede tviner unakrsnu loptu.

Kirjosova veličina ipak prevazilazi njegovu tenisku igru, zadivljujući gledaoce svojom brzom duhovitošću, drskom iskrenošću i naizgled antisocijalnim stavom. 

Konferencija za štampu ne prođe kada on ne okrene ploču novinarima i ne krene u napad, na primer kada je prozvao reporterku da ju je video u pabu dan pre njegovog meča, ili izveo ludorije praveći se da pije pivo u pres salama tokom Lejver kupa.

Zabava se ipak ne završava van kamere, jer Kirjosovo korišćenje Tvitera nema premca. Ne plaši se da započne sukobe sa teniskim velikanima, da priča gluposti o Nadalovom ujaku Toniju i da se sprda sa Đokovićevom proslavom pobede 

Iako Kirjos do sada nije postavio mnogo ATP rekorda, oborio je rekord po broju kazni u istoriji ATP-a. Kirjos je kažnjen sa preko 300.000 američkih dolara zbog kazni kao što su zlostavljanje reketa, verbalno zlostavljanje gledalaca, sudije, linijski igrači i momci sa loptom, napadanje ili nedovoljno naporno, kao i druga nesportska ponašanja. 

Kirjosov najveći slom dogodio se na Otvorenom prvenstvu u Sinsinatiju 2019, gde je kažnjen sa rekordnih 113.000 dolara zbog svog sloma.

Dve njegove veće kazne bile su zbog toga što je rekao Stanislavu Vavrinki da je Tanasi Kokonakis (još jedan australijski teniser) imao seks sa svojom devojkom i što je oponašao čin masturbacije svojom flašom vode.

Nik-Kirjos

Njegovo ponašanje je takođe dovelo do raskida između njega i nekoliko njegovih sponzora, pri čemu su Bonds i Malaisian Airlines prekinuli svoje partnerstvo zbog sve negativne štampe.

Međutim, nakon svih ovih ispada i implozija, Kirjos nastavlja da iznenađuje svet tenisa i privlači sve više fanova briljantnim trenucima iskupljenja.

Kirjos je nedavno postao heroj rodnog grada tokom Australijan opena 2020., donirajući 200 dolara za svaki pogodak asa za prikupljanje sredstava za žrtve požara u australijskim požarima, i prikupivši ukupno 20.000 dolara. 

Takođe vredi pomenuti, čini se da je Nik Kirjos poništio svađu sa Đokovićem i Nadalom razmenivši međusobne pohvale i navijanje preko Tvitera. Svi smo bili svedoci finala između njega i Đokovića 2022.i priče o “bromance”

Kirjos je sigurno tip igrača kojeg volite ili mrzite. Bez obzira na njegove ludosti, on je odličan za igru. On ne samo da privlači gledaoce, već ide toliko daleko da ih uključuje u svoje utakmice, redovno se zafrkavajući sa njima i pitajući ih za savet.

Ono što Kirjosa definiše je njegova neposlušnost, ali ovo je dobra stvar. Potreban nam je neko ko izaziva pravila i pomera granice – tako se igra razvija i raste.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: