Rodzer Federer – zašto je tako dobar?

rodzer federer

Debata o legendi će se nastaviti dugo nakon što se Rodžer Federer povuče iz sveta tenisa. Da li je on najveći igrač svih vremena?

Zašto je Rodžer Federer tako dobar u tenisu?

Da li su njegova dva principijelna rivala Rafael Nadal i Novak Đoković bolji igrači od njega?

Svi imaju sličan broj trofeja, Nadal i Đoković po 22, Federer ima 20. Nadalov grend slem rekord je donekle iskrivljen ka Otvorenom prvenstvu Francuske (12 pobeda), Federer i Đoković blago naginju ka Vimbldonu i Australijan openu.

rodzer federer

Bez obzira na njihove zasluge, i zašto su ili bi još uvek mogli da budu legende, svaki igrač ima veoma karakteristične karakteristike koje ga čine igračima kakvi jesu, i zašto su tako dobri. U ovom blog postu fokusiraćemo se na Rodžera Federera.

Federerov servis

Federer je osvojio 88,8% servis gemova u karijeri. U vreme pisanja ovog izveštaja, opslužio ih je 18.633.

Njegov drugi servis je takođe statističko čudo, osvojivši 57% poena, više nego bilo ko drugi u poslednjih 25 godina.

Biće još mnogo servis gemova, a procenti će se verovatno vrlo malo promeniti jer je njegova servisna akcija neverovatno pouzdana. Njegovo bacanje je bilo predmet mnogih pohvala tokom godina zbog nepogrešive doslednosti i činjenice da izgleda da može da pogodi skoro svaki servis sa iste lokacije lopte. Ovde je zaista neverovatan.

Slično kao bacač u bejzbolu ili kuglaš u kriketu koji krije svoj stisak lopte da bi iznenadio udarača, Federer to radi svojim bacanjem. On ne odaje cilj svog servisa i kao takav drži protivnike malo dalje od osnovne linije nego što je normalno.

federer

Ako se stalno plašite širokog servisa u teren za dvojku, ali ne možete da ga pročitate, povlačićete se i povlačiti sve dok uopšte ne budete u mogućnosti da primite loptu unutar osnovne linije. U tom trenutku se predajete vrednim delićima sekunde u smislu hvatanja onog za petama.

Verujem da Federer koristi svoj hvaljeni rad nogu bolje od bilo koga drugog jer stvara više vremena da ga koristi. I tu leži jedna prednost koju mu daje njegov servis

On tera svoje protivnike da udaraju loptu gde on želi, ali lepota toga je u tome što ima malo više vremena nego inače da se pripremi.

Federerov rad nogu

Više komentatora se osvrnulo na način na koji Federer ‘klizi’ po terenu. Ovo je sposobnost koja je uobičajena među sportskim velikanima, što ne bi trebalo da bude iznenađenje jer skoro svaki sport ima rad nogu u svojoj srži.

Kao osnovni princip, većina tenisera može satima udarati loptu gore-dole. Mnogi napredni klupski igrači bi mogli da udare sa profesionalcima na turneji ako bi se lopta svaki put vraćala na isto mesto. Što, naravno, nije. pravo merilo koliko je teniser dobar.

Ovo nije samo zato što je važno videti koliko brzo dolaze do lopte, kako bi imali vremena da se podese, već o tome kako se postavljaju dok se kreću i kako se oporavljaju.

Federer je majstor priprema u pokretu. Ovo je delimično potpomognuto njegovim neverovatno brzim i laganim korakom. Korak u podelama je ključan za balansiranje, ali i za omogućavanje da poleti bilo kojom nogom po volji i počne da se priprema za udarac. 

rodzer federer tenis

Skoro je stalno na prstima i ako dobro pogledate, pravi mini skok sa obe noge kada se vrati ka ‘T’.

Ovaj skok ga drži lakim i sprečava ga da se usidri u jednom položaju. To je vrlo specifičan detalj, ali to mu daje dodatnu brzinu kada je u pitanju priprema za sledeći udarac.

On retko klizi kao Đoković ili Dimitrov, ali umesto toga skoro naginje prednju nogu u savijenu poziciju kako bi zaustavio bočni zamah i omogućio mu da se ponovo odgurne u „T“.

Nikada ne pogodi udarac sa strane i ne divi mu se, ili povuče okidač na „pali i zaboravi“. On uvek zaustavlja zamah i priprema se za povratak u sredinu.

Ovo nije samo dobro za pripremu i kontrolu, već je i veliki faktor zašto on štedi energiju na način na koji to čini.

Upravljanje utakmicama

Čini se da se Federer ne znoji kao druga ljudska bića. On zaista briše obrve, ali čini se da je to više deo rutine nego bilo šta drugo. Verovatno se zaista znoji, inače bi se mogao prilično razboleti, ali izgleda da nikad ne curi od znoja kao Nadal ili nekada Rodik.

Verujem da se njegovo držanje na terenu razvilo u mirno, uvek prisutno u ovom trenutku zbog dugogodišnjeg igranja utakmica na najvišem nivou. Njegova smirenost je njegov zaštitni znak. Što nije uvek bio slučaj.

Upravljanje njegovim telom, njegovom toplotom, njegovim naporom, njegovom ekonomičnošću kretanja je jedinstveno. Često tvrdi da je umoran nakon meča, ali njegovi protivnici nikada ne bi pogodili, i mora da je prilično iritantno u meču videti svog protivnika kako sedi u stolici bez promene izraza lica nakon 2-3 sata igre.

Čak i nakon što je izgubio poen. Ne spušta glavu od razočaranja što je izgubio bitan poen. U stvari, često se čini da ostaje u istom prostoru bez obzira da li je gore ili dole. Samo jednom ili dvaput možete reći da je vidno podlegao živcima.

rodzer federer

Ovo upravljanje umom i telom je nešto sa čim se većina ljudi rođenih sa talentom mora boriti. Prokletstvo jedinstvene sposobnosti je kako zadržati kontrolu nad njom i ovladati njenom doslednošću. 

Koliko je igrača svih sportova opisano kao „vatra“ ili kao „enigma“. Znati da kontrolišete ono što imate na raspolaganju je nešto što Federer razume bolje od bilo koga drugog. 

Čini se da nikada ne mora da ‘ukopava’ ili pronađe nešto drugo, on je samo svestan da će, ako se ponaša onako kako može tokom određenog vremenskog perioda, verovatno osvojiti više poena nego što izgubi. Zaista jednostavna taktika.

Rodzer Federer i Forehand

Bilo je više analiza o forhendu Federera nego o putu kojim je Domink Kamings krenuo u Daram, ali postoji jedna ključna tačka koju vredi izdvojiti da bismo razumeli šta ga čini tako dobrim.

Zahvat – Njegov stisak je malo otvoreniji od većine i nije tako ekstreman zapadnjački zahvat kao Nadal ili Đoković. To je ono što mu omogućava da pogodi šut koji je prilično izmislio, a to je forhend polu-spin sa osnovne linije. 

Ovo se pretvorilo u napad u napadu, za razliku od odbrambenog, što je izvanredno. Za većinu igrača, to ukazuje na nedostatak rada nogu ili da su zatečeni nespremni. Često je za Federera to deo njegovog majstorstva da kontroliše teritoriju na terenu.

On je stvorio udarac koji je ranije bio rizik za malu nagradu, u udarac koji stvara ogromnu nagradu na osnovu vremena koje oduzima njegovom protivniku. I ne samo to, on je još uvek na ili blizu osnovne linije i nije se povukao da bi pogodio forhend kao što bi to uradili igrači na šljaci iz 90-ih. Rizikovaće promašaj za kontrolu nad ‘T’.

Mnogi igrači su sledili njihov primer i uneli ovaj udarac u svoju igru, ali ekstremno zapadnjačko stiskanje ne dozvoljava čisto izvođenje, a svakako ne i plasman kakav može da uradi Federer. To je zaista ogroman napredak za sport, i opet, pomaže u toj čuvenoj ekonomiji kretanja.

Rezime

Nema dovoljno vremena u danu da se detaljno pokriju svi razlozi zašto je Rodžer Federer tako dobar teniser. 

Međutim, verujem da ga ove 4 ključne tačke što smo opisali izdvajaju od njegovih vršnjaka, a u igri u kojoj svaki igrač može da udari loptu iznova i iznova sa nekoliko grešaka, ovi detalji čine svu razliku.

Jednog dana bi možda postojao igrač koji može da se kreće, servira i tajmira forhend, kao i Rodžer Federer, ali biće potrebno oko 15 godina turnira da se to dokaže.

Često postavljana Pitanja (FAQ)

 • Šta otkriva nova knjiga o Rodžeru Federeru?
  • Odgovor: Nova knjiga o Federeru pruža uvid u njegov život i karijeru, otkrivajući neke manje poznate detalje o njegovim izazovima, uspesima i odnosima sa drugim teniserima​​.

 • Šta je Federer rekao o Novaku Đokoviću?
  • Odgovor: Federer je dao nekoliko izjava o Novaku Đokoviću koje su privukle pažnju javnosti i medija. Njegove reči često izazivaju iznenađenje ili kontroverze među fanovima oba tenisera​​​​.

 • Zašto se Rodžer Federer povukao iz profesionalnog tenisa?
  • Odgovor: Federerov povratak iz tenisa bio je rezultat kombinacije faktora, uključujući njegovo fizičko stanje, godine i želju da posveti više vremena svojoj porodici i drugim van-teniskim aktivnostima​​.

 • Kako je izgledala ceremonija u čast Federera na Vimbldonu?
  • Odgovor: Ceremonija na Vimbldonu u čast Federera bila je emocionalan događaj koji je uključivao aplauze i ovacije publike, prisustvo poznatih ličnosti kao što je Princeza od Velsa Kejt Midlton, i priznanje Federerovim dostignućima na ovom prestižnom turniru​​.

 • Koja je to nova nagrada ‘Ikona Sporta’ koju je Federer primio?
  • Odgovor: Rodžer Federer je prvi dobitnik međunarodne nagrade ‘Ikona Sporta’, koja je ustanovljena od strane organizatora mastersa u Šangaju. Ova nagrada priznaje njegovu izuzetnost i doprinos sportu​​.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: