Skvoš – Šta je i Kako se Igra

skvos
0
(0)

Skvoš je dinamičan i brz reketni sport koji privlači igrače svojom zahtevnošću i intenzivnim tempom. Iako možda nije široko poznat kao tenis, skvoš nudi jedinstven izazov zahvaljujući svojoj specifičnoj igri i pravilima. Sport se igra u zatvorenom prostoru na specijalno dizajniranom terenu, gde dvoje igrača koristi rekete da udaraju gumenu lopticu o četiri zida oko sebe. Partije skvoša su poznate po svojoj brzini i zahtevaju visok nivo kondicije, agilnosti i strateškog planiranja.

Poreklo Skvoša

Skvoš ima svoje korene u 19. veku u Engleskoj, gde je nastao u školama kao Harrow. Originalno zamišljen kao modifikacija sporta “rackets“, skvoš je dobio ime po “squashable” mekoj loptici koja se koristila u igri. Osnovna ideja bila je da se igra može igrati u zatvorenim prostorima sa ograničenim prostorom, što je idealno za obrazovne ustanove. Sport se brzo širio i evoluirao, dobijajući na popularnosti ne samo u Britaniji već i u drugim delovima sveta. Prvi pravi skvoš tereni počeli su da se grade, a formalna pravila su standardizovana sredinom 20. veka.

skvos

Osnovna pravila i oprema za Skvoš

Osnovna pravila skvoša su relativno jednostavna, ali zahtevaju preciznost i veštinu. Igra se na pravougaonom terenu sa staklenim zidovima na jednom ili oba kraja, koji omogućavaju gledaocima da prate igru. Teren je podeljen na dva jednaka dela, a loptica se mora odbijati od prednji zid preko linije koja je označena na sredini zida. Igrači se smenjuju udarajući lopticu, i pokušavaju da osvoje poen tako što će protivniku onemogućiti da pravilno vrati lopticu.

Što se tiče opreme, standardni reket za skvoš je lakši i manji od teniskog reketa, sa specifičnim dizajnom koji omogućava brze i precizne udarce. Loptice za skvoš su male, gumene i obično crne boje, sa različitim nivoima otpora i brzine, zavisno od iskustva igrača. Takođe, igrači često nose zaštitne naočare za oči, kako bi izbegli povrede koje mogu nastati tokom brze igre.

Istorija Skvoša

Počeci u britanskim školama

Skvoš, kako ga danas poznajemo, formirao se u Engleskoj tokom 19. veka, pretežno unutar zidova prestižnih britanskih škola poput Harrowa. U ovim obrazovnim ustanovama, igra se razvila iz igre “rackets”, koja je takođe igrala s reketom i lopticom. Učenici su igrali sa “squashable” gumiranim lopticama koje su, kada udare u zid, proizvodile specifičan zvuk “squash”. Ovo je bilo idealno za male, zatvorene prostore školskih dvorišta, i vremenom je igra počela dobijati na popularnosti.

 • Kreativna adaptacija: Skvoš je postao popularan jer je adaptiran za igru u zatvorenom, što je omogućilo igranje u lošim vremenskim uslovima, često prisutnim u Engleskoj.

Razvoj i širenje skvoša

Nakon što je stekao popularnost u školskim dvorištima, skvoš se brzo širio dalje. Prvi pravi skvoš tereni počeli su da se grade krajem 19. i početkom 20. veka. Sport je zvanično standardizovan 1923. godine kada je formirana Squash Rackets Association u Engleskoj, koja je postavila pravila koja su uglavnom i danas na snazi.

 • Globalno širenje: Od svojih skromnih početaka u školama, skvoš je postao globalni fenomen, s milionima igrača širom sveta i profesionalnim turnirima koji privlače veliku pažnju medija i sponzora.

Tehnološki napredak i standardizacija

Tehnološki napredak igrao je ključnu ulogu u evoluciji skvoša. Uvođenje gumiranih loptica sastavljenih od vulkanizirane gume u 19. veku značajno je promenilo dinamiku igre, čineći je bržom i zahtevnijom.

 • Standardizacija terena: Prvi standardizovani skvoš tereni pojavili su se početkom 20. veka, što je omogućilo igračima da na konzistentan način igraju i treniraju, bez obzira na lokaciju.
 • Inovacije u reketima: Modernizacija opreme, posebno razvoj lakših i aerodinamičnijih reketa, dodatno je podigla nivo igre, omogućavajući složenije i brže udarce.

Ove tehnološke promene, zajedno sa globalnim širenjem i institucionalizacijom sporta kroz organizacije poput Svetske skvoš federacije (WSF), postavile su skvoš na čvrste temelje odakle će se sport nastaviti razvijati i rasti. Standardizacija pravila i opreme pomogla je u transformaciji skvoša iz rekreativne aktivnosti u ozbiljan, međunarodno priznat sport.

Kako se igra skvoš

Skvoš je intenzivan i strateški sport koji se igra između dva igrača (ili četiri, u varijanti duplih) na zatvorenom terenu. Cilj igre je udariti lopticu tako da protivnik ne može pravilno da je vrati.

Pravila igre

 • Početak igre: Igra počinje servisom, koji se izvodi iz servisnog polja. Igrač mora udariti lopticu o prednji zid iznad servisne linije, a loptica mora pasti u suprotno zadnje kvadrantno polje.
 • Razmena udaraca: Nakon servisa, igrači se smenjuju u udarcima, pri čemu loptica mora prvo da udari prednji zid pre nego što padne na pod terena. Loptica može odbiti o bočne zidove ili zadnji zid pre ili posle udara o prednji zid.
 • Bodovanje: Tradicionalno, igra se po parnim sistemom bodovanja, gde se poeni dobijaju samo kada igrač servira. Međutim, moderna pravila (PSA i WSF) koriste “rally scoring” sistem, gde se poen dodeljuje na svaki poen, bez obzira ko je servirao.
skvos

Oprema i tereni

 • Reketi: Reketi za skvoš su manji i lakši od teniskih reketa, sa manjom površinom glave i dužom drškom.
 • Loptice: Loptice za skvoš su male, gumene i obično crne boje, sa različitim nivoima otpora koji određuju brzinu i visinu odskoka.
 • Teren: Standardni skvoš teren ima dimenzije 9.75 x 6.4 metra, sa linijama koje označavaju servisna polja i srednju liniju. Zidovi mogu biti od stakla ili drugih materijala, omogućavajući gledaocima da prate igru.

Tehnike i strategije

 1. Osnovni udarci: U skvošu se koriste različiti tipovi udaraca, uključujući drive (dugi, niski udarac duž zida), boast (udarac o bočni zid pa o prednji), drop shot (kratak, nizak udarac koji pada blizu prednjeg zida), i lob (visok udarac koji preleće protivnika).
 1. Strategije igre: Ključ uspeha u skvošu je kontrola centra terena i forsiranje protivnika da trči više. Igrači koriste kombinaciju udaraca da zadrže protivnika u pokretu i da stvore teško dostižne loptice.
 1. Fizička priprema: Zbog brzine i intenziteta igre, igrači moraju imati visok nivo kondicije, agilnosti i brzine reakcije. Trening snage i izdržljivosti su ključni za konkurentsku igru.

Ove osnove skvoša pružaju solidnu osnovu za bilo koga ko želi da se upusti u ovaj zahtevan i uzbudljiv sport. Uz pravilnu tehniku i strategiju, igrači mogu znatno poboljšati svoje performanse i uživati u svakoj igri.

Skvoš u svetu i na Balkanu

Skvoš je postao globalno popularan sport, sa milionima igrača i stotinama hiljada terena širom sveta. Razvijen u Engleskoj, ovaj sport je brzo našao svoje mesto u mnogim zemljama, uključujući Sjedinjene Američke Države, Kanadu, Australiju, i zemlje Bliskog Istoka, gde su infrastruktura i institucionalna podrška omogućile njegov razvoj.

 • Internacionalna takmičenja: Skvoš nije olimpijski sport, ali se igra na mnogim međunarodnim takmičenjima uključujući Commonwealth Games i Asian Games, što dodatno potvrđuje njegovu popularnost i priznanje na globalnom nivou.
 • Profesionalne ture: World Squash Federation (WSF) i Professional Squash Association (PSA) su ključne organizacije koje promovišu turnire širom sveta, uključujući World Championship i razne otvorene turnire u kojima učestvuju vrhunski svetski igrači.

Skvoš na Balkanu

Uprkos svojoj globalnoj popularnosti, skvoš je na Balkanu još uvek u razvoju. Zemlje kao što su Srbija, Hrvatska i Slovenija polako grade svoju skvoš infrastrukturu i zajednicu.

 • Razvoj infrastrukture: U nekoliko glavnih gradova poput Beograda, Zagreba i Ljubljane, otvoreni su moderni skvoš centri koji nude kvalitetne terene i opremu. Ovi centri su često inicirani entuzijastima i podržani od lokalnih sportskih autoriteta.
 • Takmičenja i turniri: Lokalni turniri i prvenstva počinju da se organizuju s ciljem promocije skvoša kao sporta i privlačenja mladih igrača. Ovi događaji takođe pomažu u podizanju svesti o skvošu među širom populacijom.
 • Izazovi i prilike: Jedan od glavnih izazova za razvoj skvoša na Balkanu jeste nedostatak finansijske podrške i javnog interesa, koji su ključni za dalji razvoj. Međutim, postojanje entuzijasta koji promovišu sport i rastući broj mladih koji se interesuju za skvoš ukazuju na potencijal za njegov dalji razvoj.

Skvoš je na globalnom nivou sport koji privlači igrače svojom dinamikom i zahtevnošću, a njegova postepena popularizacija na Balkanu može doprineti raznovrsnijem sportskom pejzažu i pružiti nove prilike za mlade sportiste u regionu. Povećanje vidljivosti i pristupačnosti skvoša može biti ključ za njegovo dalje prihvatanje i rast popularnosti.

Legendarni Igrači i trenuci u skvošu

Skvoš je sport koji je iznedrio mnoge izuzetne talente čije su karijere oblikovale istoriju ovog sporta. Među najznačajnijim igračima svakako se izdvajaju:

 • Jahangir Khan: Pakistanski igrač koji se smatra jednim od najvećih igrača u istoriji skvoša. Khan je postavio rekord koji je teško nadmašiti, sa nezapamćenih 555 uzastopnih pobeda u periodu od 1981. do 1986. godine.
 • Jansher Khan: Još jedan legendarni igrač iz Pakistana, Jansher Khan je tokom svoje karijere osvojio osam Svetskih prvenstava i bio prvi na svetskoj rang listi mnogo puta.
 • Nicol David: Iz Malezije, Nicol David drži rekord za najduže zadržavanje pozicije broj jedan na svetskoj rang listi kod žena—ukupno 108 meseci. Ona je osvojila Svetsko prvenstvo osam puta, što je čini jednom od najuspešnijih igračica u istoriji skvoša.
skvos

Istorijat svetskih šampionata

Svetska prvenstva u skvošu su događaji koji okupljaju elitne igrače iz celog sveta i pružaju platformu za neke od najznačajnijih sportskih dostignuća.

 • Prvo Svetsko prvenstvo: Prvo svetsko prvenstvo u skvošu za muškarce održano je 1976. godine, a za žene 1979. godine. Ova prvenstva su se od tada održavaju svake godine i predstavljaju vrhunac sezone u skvošu.
 • Dominacija zemalja: Dok su u ranoj fazi prvenstva dominirali igrači iz Australije i Velike Britanije, kasnije je došlo do porasta dominantnih igrača iz Pakistana i nedavno iz Egipta, koji trenutno imaju mnoge vrhunske igrače na svetskoj rang listi.

Značajni trenuci

Neki od najupečatljivijih trenutaka u skvošu uključuju:

 • Jahangir Khanova era: Era Jahangir Khana, tokom koje je bio neporažen pet godina, ostaje jedan od najfascinantnijih perioda u istoriji skvoša.
 • Svetsko prvenstvo 1999.: Turnir na kojem je Sarah Fitz-Gerald iz Australije osvojila svoju prvu svetsku titulu, uspevši da pobedi svoju dugogodišnju rivalku Michelle Martin takođe ostaje upamćen kao jedan od vrhunaca ženskog skvoša.

Gde možete igrati Skvoš u Srbiji

Skvoš je sport koji postaje sve popularniji u Srbiji, sa nekoliko klubova i terena dostupnih za igru, posebno u većim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad i Niš.

Beograd

 • Belgrade Squash Club: Ovo je jedan od najpoznatijih skvoš klubova u Srbiji, nalazi se u Beogradu i nudi moderne terene koji su dostupni za igru svakog dana od 8 ujutru do 23 uveče. Klub redovno organizuje turnire i školu skvoša za juniore​ (Squash Club RS)​.
 • SquashLand: Prvi skvoš klub u Srbiji, SquashLand se nalazi u centralnom delu Beograda i dom je mnogim nacionalnim i međunarodnim takmičenjima. Klub nudi terene za igru, treninge, kao i mogućnost kupovine opreme​ (whodoyou)​.

Novi Sad i Kopaonik

 • Novi Sad: Iako specifični klubovi nisu navedeni, Novi Sad ima nekoliko lokacija za igru skvoša. Zainteresovani igrači mogu istražiti lokalne sportske centre za više informacija.
 • MK Resort na Kopaoniku: Ovaj resort nudi terene za skvoš i često je domaćin raznim skvoš događajima, uključujući turnire za profesionalce i amatere​ (CorD Magazine)​.

Regionalni razvoj i događaji

Srbija nastavlja da razvija skvoš kroz različite inicijative i događaje. Na primer, nedavna poseta ambasadora Svetske skvoš federacije pomogla je u promociji i daljem razvoju ovog sporta u zemlji, sa ciljem otvaranja Nacionalnog centra za skvoš u Beogradu​ (Squash Mad)​. Ovo pokazuje rastući interes i podršku za skvoš na nacionalnom nivou, obećavajući bolju infrastrukturu i više prilika za igrače u budućnosti.

Skvoš se u Srbiji igra kako na amaterskom tako i na profesionalnom nivou, sa sve više mladih koji se uključuju u sport. Ovi klubovi i tereni pružaju odlične uslove za sve ljubitelje skvoša, od početnika do iskusnih igrača.

Za više ovakvih zanimljivih priča iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

Koliko vam se dopao ovaj Blog?

Prosečna ocena 0 / 5. Broj glasova: 0

Budi prvi koji će oceniti ovaj Blog!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: