Šta je Padel i Kako se igra

Sta-je-padel

Padel je sport koji je nastao u Meksiku kasnih 1960-ih i od tada je postao popularan sport širom sveta, posebno u Španiji i Latinskoj Americi. Igra je slična tenisu, ali se igra na manjem terenu ograđenom zidovima  (obično staklom). Padel se može igrati u dublu ili singlu, a pravila su slična tenisu uz neke varijacije. U ovom članku ćemo detaljnije pogledati istoriju Padela, opremu i teren, pravila, tehnike i strategiju, zdravstvene prednosti, padel turnire i takmičenja i još mnogo toga.

Padel teren i oprema

Padel Teren

Padel se igra na terenu koji je manji od teniskog, dimenzija 10 metara sa 20 metara sa zidom visokim 3 metra koji okružuje prostor za igru. Zidovi mogu biti napravljeni od različitih materijala, kao što su beton, staklo ili akril, i obično su napravljeni od metala ili stakla kako bi se obezbedila bolja vidljivost.

Teren je podeljen na dve polovine mrežom koja je slična onoj koja se koristi u tenisu. Mreža je postavljena na sredini terena i ima visinu od 0,88 metara. Servisni prostori se nalaze sa svake strane mreže i dugački su 4 metra i široki 3 metra.

Padel oprema

U Padelu, igrači koriste reket od fiberglasa, ugljeničnih vlakana ili drugih materijala. Reketi su kraći od teniskih reketa i imaju rupe za smanjenje otpora vetra. Takođe imaju kaiš za zglob koji im pomaže da ne izlete iz ruke igrača tokom igre.

Lopte koje se koriste u Padelu su pod pritiskom i napravljene su od gume. Po veličini i težini su slične teniskim lopticama, ali su mekše i manje se odbijaju od tlo. Ovo omogućava duže nadigravanje i veću kontrolu tokom igre.

Padel

Igrači obično nose udobnu atletsku odeću i patike kako bi pomogli pri bočnom kretanju na terenu. Neki igrači takođe nose zaštitne naočare, posebno kada igraju sa staklenim zidovima.

Sve u svemu, oprema koja se koristi u Padelu je relativno jednostavna i jasna, što je čini dostupnom igračima svih nivoa veština. Bilo da ste iskusan sportista ili početnik, sve što vam treba da počnete da igrate Padel je reket, loptica i teren za igru.

Padel Pravila

Bodovanje

Sistem bodovanja u Padelu je sličan onom u tenisu, sa mečevima koji se obično igraju kao najbolji u tri seta. Prva dva seta igraju se na šest gemova, sa tajbrejkom ako rezultat dostigne 6-6. Finalni set se po potrebi igra na 10 poena.

Serviranje

Servis u Padelu se izvodi ispod ruke i mora biti pogođen dijagonalno preko terena u servisni prostor na suprotnoj strani mreže. Onaj koji servira mora držati jednu nogu iza servisne linije dok lopta ne bude udarena, i mora da udari loptu nakon što se ona odbije od zemlje.

Servis takođe mora sleteti u servisni boks na suprotnoj strani terena. Ako lopta prvo udari u mrežu i sleti u servisni prostor, servis se ponavlja (nec). Ako servis padne van servisnog prostora, ekipa koja prima servis osvaja poen.

Bodovanje poena

Poeni u Padelu se postižu kada protivnička ekipa ne uspe da vrati loptu pre nego što se ona dva puta odbije na njihovoj strani terena, udari loptu van granica terena ili napravi grešku, kao što je dodirivanje mreže telom ili reketom.

Kada lopta udari u zid i odskoči u igru, ona se i dalje smatra u igri i nadigravanje se nastavlja. Ako lopta udari u zid i izađe van granica, protivnička ekipa osvaja bod.

Pored toga, postoje neka specifična pravila vezana za zidove u Padelu. Na primer, ako igrač udari loptu u zid i ona se odbije na njihovu stranu terena, a da ne dodirne stranu protivničke ekipe, protivnička ekipa osvaja poen.

Pravilo dvostrukog odbijanja

Jedan jedinstveni aspekt Padela je pravilo dvostrukog odbijanja, koje zahteva da lopta mora da se odbije od zemlje jednom na svakoj strani terena pre nego što je igračima dozvoljeno da udare loptu. Ovo pomaže u sprečavanju igrača da dominiraju u igri brzim, snažnim udarcima.

Pravila Padela su relativno jednostavna i lako razumljiva, što ga čini zabavnim i pristupačnim sportom za igrače svih nivoa veština. Bilo da ste početnik ili iskusan sportista, poznavanje pravila Padela je neophodno za uspeh na terenu. Zato zgrabite svoj reket i loptu i spremite se da uživate u svim uzbuđenjima koje ovaj brzi sport može da ponudi!

Padel tehnike i strategije

Osnovne Padel tehnike uključuju forhend, bekhend i volej udarac. Igrači moraju biti u mogućnosti da se brzo kreću po terenu i donose brze odluke o odabiru udarca. U igri parova, komunikacija i pozicioniranje su takođe ključni elementi strategije.

Padel Tehnike

Padel zahteva kombinaciju fizičkih veština i mentalnih strategija. Neke od ključnih tehnika koje se koriste u Padelu uključuju:

 • Volej: volej je ključni udarac u Padelu i uključuje udaranje lopte pre nego što se ona odbije od zemlje. Ovaj udarac zahteva dobru koordinaciju oka i ruke i precizno merenje vremena.
 • Lob: Lob je odbrambeni udarac koji se koristi za slanje lopte visoko u vazduh i preko glave protivničke ekipe. Ovaj udarac može biti koristan kada ste pod pritiskom i morate da kupite vreme da povratite svoju poziciju na terenu.
Padel
 • Smeč: Smeč je snažan udarac iznad glave koji se koristi za postizanje poena. Ovaj udarac zahteva dobru snagu gornjeg dela tela i dobar tajming i može biti veoma efikasan kada se pravilno koristi.
 • Servis: Servis je presudan udarac u Padelu i može se iskoristiti za postizanje prednosti na početku poena. Dobar servis može biti težak za vraćanje i može da vas pripremi za jaku ofanzivnu poziciju na terenu.

Padel Strategije

Padel je igra strategije, a najuspešniji igrači su oni koji umeju da predvide poteze protivnika i u skladu sa tim prilagođavaju sopstvenu igru. Neke od ključnih strategija koje se koriste u Padelu uključuju:

 • Komunikacija: Padel se obično igra u dublu, a dobra komunikacija između partnera je neophodna za uspeh. Efikasna komunikacija može vam pomoći da koordinirate svoje udarce, predvidite poteze protivnika i izbegnete greške.
 • Pozicioniranje: Pozicioniranje je kritično u Padelu i igrači moraju stalno da prilagođavaju svoju poziciju na terenu kako bi iskoristili slabosti svog protivnika. Dobro pozicioniranje vam takođe može pomoći da pokrijete više prostora na terenu i otežati vašem protivniku da pogodi udarce.
 • Odabir udaraca: Padel igrači moraju biti u stanju da čitaju protivničke udarce i u skladu sa tim podese sopstveni izbor udaraca. To znači da znate kada treba pogoditi snažan udarac, kada koristiti lob, a kada igrati u odbrani.
 • Serviranje: Snažan servis može da promeni igru u Padelu, a igrači moraju da budu u mogućnosti da menjaju svoje servise kako bi protivnik nagađao. To znači mešanje udaraca, brzine i okretanja vaših servisa da bi vaš protivnik bio van ravnoteže.

Padel je brz i uzbudljiv sport koji zahteva kombinaciju fizičkih veština i mentalnih strategija. Savladavanjem ključnih tehnika i primenom efikasnih strategija, igrači mogu da steknu prednost na terenu i postignu uspeh u ovom uzbudljivom sportu. Dakle, bilo da ste početnik ili iskusan sportista, odvojite vreme da razvijete svoje veštine i strategije i spremite se da iskusite sva uzbuđenja koja Padel može da ponudi!

Padel turniri i takmičenja

Padel turniri i takmičenja su odličan način da pokažete svoje veštine i takmičite se sa nekim od najboljih igrača na svetu. Evo nekoliko ključnih stvari koje treba znati o Padel turnirima i takmičenjima:

Vrste Padel turnira:

Profesionalni turniri: Ovo su Padel turniri najvišeg nivoa, sa najboljim igračima na svetu koji se takmiče za velike novčane nagrade.

Amaterski turniri: Ovi turniri su otvoreni za igrače svih nivoa i odličan su način za početnike da steknu iskustvo i testiraju svoje veštine protiv drugih igrača.

padel

Nacionalni turniri: Ovi turniri se održavaju u pojedinačnim zemljama i otvoreni su za igrače svih nivoa veština.

Međunarodni turniri: Ovi turniri se održavaju između zemalja i često ih organizuje Međunarodna federacija Padel (FIP).

Format Padel turnira:

Nokaut turniri: Na ovim turnirima, igrači se takmiče u nizu mečeva za jednu eliminaciju, pri čemu pobednik svakog meča napreduje u sledeću rundu.

Kružni turniri: Na ovim turnirima, igrači su podeljeni u grupe i igraju seriju mečeva jedni protiv drugih. Igrač sa najboljim rezultatom u svojoj grupi napreduje u nokaut fazu.

Turniri po švajcarskom sistemu: Na ovim turnirima, igrači se uparuju na osnovu njihovog rekorda i igraju seriju mečeva protiv igrača sa sličnim rekordima. Pobednik turnira je igrač sa najboljim ukupnim rezultatom.

Padel takmičenja

Svetska padel turneja: Svetska padel turneja je najviši nivo profesionalnog padel takmičenja, sa događajima koji se održavaju širom sveta i velikim novčanim nagradama koje se dodeljuju pobednicima.

Padel Champions Tour: Padel Champions Tour je još jedno profesionalno Padel takmičenje, sa događajima koji se održavaju širom Španije i drugih delova Evrope.

Takmičenja Međunarodne padel federacije: Međunarodna federacija padel organizuje niz međunarodnih takmičenja tokom cele godine, uključujući Svetsko prvenstvo u padelu i Evropsko prvenstvo u padelu.

Nacionalna takmičenja u padelu: Većina zemalja ima svoja nacionalna takmičenja u padelu, koja su otvorena za igrače svih nivoa.

Padel turniri i takmičenja nude igračima svih nivoa veština priliku da se takmiče protiv drugih i pokažu svoje veštine na globalnoj sceni. Bilo da ste početnik ili iskusan profesionalac, postoji turnir ili takmičenje koje je pravo za vas. Dakle, ako želite da svoju igru podignete na viši nivo, prijavite se za turnir ili takmičenje već danas i vidite koliko daleko možete da odete u ovom uzbudljivom sportu!

U zaključku, Padel je zabavan i uzbudljiv sport koji nudi brojne zdravstvene i fitnes beneficije. Bilo da ste iskusan teniser koji traži novi izazov ili početnik koji traži zabavan način da ostanete aktivni, Padel svakako vredi pokušati.

Pa zašto ne daš Padelu priliku? Pronađite lokalni klub ili teren i zgrabite partnera da počnete da vežbate. Ko zna, možda se jednostavno zaljubite u ovaj uzbudljiv sport i postanete sledeći šampion u Padelu!

Često postavljana Pitanja (FAQ)

 • Šta je padel? Padel je sport sličan tenisu, igra se na manjem terenu ograđenom zidovima, često sa staklenim površinama. Popularan je u Španiji i Latinskoj Americi.
 • Kako se igra padel? Padel se može igrati u singlu ili dublu, s pravilima sličnim tenisu. Teren je manji od teniskog, sa zidovima koji se koriste u igri.
 • Koja je oprema potrebna za padel? Igrači koriste reket od fiberglasa ili ugljeničnih vlakana, s lopticama sličnim teniskim, ali mekšim i manje odbijajućim.
 • Koja su osnovna pravila padela? Bodovanje je slično tenisu, igra se u setovima. Servis se izvodi ispod ruke, a lopta se mora udariti dijagonalno preko terena.
 • Koje su osnovne tehnike i strategije u padelu? Važne tehnike uključuju forhend, bekhend, volej, lob i smeč. Strategija uključuje dobro pozicioniranje, odabir udaraca, i komunikaciju u dublu.

Za više ovakvih zanimljivih blog priča iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

SEO specijalista sa velikim interesovanjem za sport, posvećen istraživanju i deljenju uzbudljivih priča iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Pozivam vas da otkrijete inspirativne sadržaje na BlogSport-u!

Podeli na drištvenim mrežama: