Stoni Tenis – Sve o Ping Pongu

stoni-tenis

Stoni tenis, takođe poznat kao ping pong, je popularan sport koji se igra sa malom loptom i dva ili četiri igrača koji koriste male rekete da udaraju loptu napred-nazad preko mreže na stolu. Ovaj sport je stekao ogromnu popularnost i priznanje širom sveta i sada se smatra olimpijskim sportom.

Šta je stoni tenis

Stoni tenis je brza, dinamična igra koja zahteva kombinaciju fizičkih i mentalnih veština. Cilj igre je postizanje poena tako što će lopta da padne na protivničku stranu stola, dok otežava protivniku da vrati loptu. Igra se na posebno dizajniranom stolu koji je podeljen mrežom i okružen igralištem sa sve četiri strane.

Stoni Tenis – Kratka istorija 

Poreklo stoni tenisa se može pratiti od 1880-ih, kada se igrao kao salonska igra u Engleskoj. Ovaj sport je postepeno sticao popularnost i kasnije je standardizovan i regulisan od strane Međunarodne stonoteniske federacije (ITTF) 1926. Danas se stoni tenis igra širom sveta i postao je jedan od najpopularnijih dvoranskih sportova.

Popularnost i međunarodno priznanje

Stoni tenis ima veliki broj pristalica širom sveta i sada se smatra olimpijskim sportom. ITTF svetsko prvenstvo i ITTF svetska turneja su dva najveća stonoteniska događaja na svetu i privlače vrhunske igrače iz celog sveta. Ovaj sport je takođe uključen u Letnje olimpijske igre, što ga čini jednim od najpriznatijih i najprestižnijih sportova na svetu.

Stoni Tenis Oprema

Sto za Stoni tenis

Sto za stoni tenis je ravna, pravougaona površina koja je dugačka 2,7m, široka 1,5m i visoka 70cm. Površina za igru je podeljena na dve jednake polovine mrežom koja je visoka 15cm.

stoni tenis

Sto je okružen prostorom za igru sa sve četiri strane, a noge stola su podesive kako bi se osigurala ravna površina za igru.

Reket za stoni tenis 

Reket za stoni tenis je ravna okrugla ploča kojom se udara loptica. Obično je napravljen od drveta ili kompozita materijala i ima gumenu površinu sa jedne ili obe strane za stvaranje okretanja i kontrolu lopte. Drška reketa je obično napravljena od pene ili gume za udobno držanje. Reketi su dostupni u različitim veličinama, težinama i materijalima, a igrači mogu izabrati onaj koji najbolje odgovara njihovom stilu igre.

Loptica za stoni tenis

Lopta za stoni tenis je mala, lagana loptica koja je posebno dizajnirana za ovaj sport. Obično je napravljena od celuloida ili plastike, prečnika 40 mm i težine 2,7 g. Lopta mora ispunjavati određene standarde koje je postavio ITTF, uključujući veličinu, težinu, odskakanje i brzinu.

Ostala dodatna oprema

Ostali dodaci koji se koriste u stonom tenisu uključuju semafore za rezultat, poklopce za stolove i držače loptica. Igrači takođe mogu da izaberu da nose zaštitnu opremu kao što su štitnici za oči, narukvice i steznike za zglobove.

Stoni Tenis Pravila

Cilj igre

Cilj stoni tenisa je postići poene tako što će loptica pasti na protivničku stranu stola, dok otežava protivniku da vrati loptu. Utakmicu pobeđuje igrač koji prvi postigne 11 poena, ili igrač sa najviše poena posle pet partija.

Sistem bodovanja

U stonom tenisu, igrač postiže poen kada protivnik nije u stanju da vrati loptu kako treba. Igrač koji servira loptu mora pobediti u nadigravanju, a prvi igrač koji postigne 11 poena pobeđuje u igri. Utakmica se obično sastoji od pet partija, a igrač koji pobedi u tri seta pobeđuje u meču.

Pravila serviranja

Igrač koji servira mora baciti loptu u vis i udariti je reketom. Lopta mora preći mrežu i sleteti na protivnički prostor za igru, a protivnik mora da vrati loptu. Servis mora da se radi naizmenično, a onaj koji servira mora da se menja nakon svaka dva poena.

Pravila igre i nadigravanja

Nadigravanje počinje kada se lopta servira i nastavlja se sve dok jedan igrač ne može pravilno da vrati loptu. Lopta se mora vratiti jednim udarcem reketa i mora sleteti na protivničko polje za igru. Lopta ne sme da dodiruje plafon, pod ili zidove tokom igre.

Greške i kazne

Greške u stonom tenisu uključuju serviranje loptice van granica, udaranje lopte dva puta, dodirivanje lopte bilo kojim delom tela i ometanje pogleda protivnika. Kazne za greške mogu uključivati gubitak poena ili promenu servisa.

Tehnike i strategije stonog tenisa

Zahvat

Zahvat je važan aspekt stonog tenisa i određuje brzinu, okretanje i kontrolu lopte. Postoji nekoliko tipova hvatanja. Igrači treba da izaberu zahvat koji im je najudobniji i koji im omogućava da efikasno izvode svoje udarce.

Položaj tela

Stav je položaj tela i nogu tokom igre. Pravilan stav omogućava igračima da se brzo kreću i efikasno reaguju na udarce. Postoji nekoliko tipova stavova, uključujući stav pripravnosti, bekhend stav i forhend stav.

Forhend i bekhend udarci

Forhend i bekhend udarci su osnovni udarci koji se koriste u stonom tenisu. Udarac iz prednjeg dela se izvodi korišćenjem prednjeg dela reketa, dok se udarac iz bekenda izvodi pomoću zadnje strane reketa.

stoni tenis

Oba udarca se mogu izvesti različitim tehnikama, kao što su okretanje na vrhu, okretanje unazad i bočno okretanje.

Rad nogu

Rad nogu je kretanje stopala tokom igre. Dobar rad nogu dozvoljava igračima da se brzo kreću i efikasno reaguju na udarce. Postoji nekoliko vrsta tehnika rada stopala, uključujući prelazni korak, okretni korak i korak podele. Dobar rad nogu pomaže igračima da održe ravnotežu, štede energiju i lakše dođu do lopte.

Strateška igra

Strateška igra uključuje korišćenje različitih udaraca i tehnika za nadmašivanje protivnika. Igrači mogu da koriste različite udarce, kao što su topspin, backspin i sidespin, da kreiraju različite vrste udaraca i da protivnik nagađa. Igrači takođe mogu da koriste različite položaje, kao što su duboki udarac, udarac iz ugla i šut, da bi postigli poene i kontrolisali tempo igre.

Stoni Tenis Zanimljivosti

 • Stoni tenis se prvobitno zvao “Vhiff-Vhaff” i igrao se sa knjigama kao reketima i čepom od šampanjca kao loptom.
 • Stoni tenis je uvršten na Olimpijske igre kao zvanični sport 1988. godine.
 • Stoni tenis je posle fudbala drugi najigraniji sport na svetu.
 • Najbrži zabeleženi servis u stonom tenisu napravio je švedski igrač Mikael Andersson i dostigao brzinu od 217 km/h.
 • Stoni tenis mogu da igraju ljudi svih uzrasta, a popularan je sport za seniore zbog svoje niskog uticaja i prilagodljive prirode.
 • U Kini se stoni tenis smatra nacionalnim sportom i shvata se veoma ozbiljno, jer mnoga mala deca treniraju od malih nogu.
 • Najkraći zvanični stonoteniski meč trajao je samo pet minuta, dok je najduži meč trajao preko 11 sati.
 • Stoni tenis je takođe poznat po neverovatnom okretanju i brzini, sa igračima koji mogu da kreiraju razne udarce i strategije kako bi nadmašili svoje protivnike.
 • Poznato je da neki stonoteniseri koriste umne igre i psihološku taktiku da odvuku pažnju i nadigraju svoje protivnike.
 • Stoni tenis ima veliku međunarodnu publiku i igra se profesionalno u mnogim zemljama, uključujući Kinu, Japan, Južnu Koreju kao i celu Evropu.

Stoni Tenis – Najpoznatiji igrači

 1. Jan-Ove Valdner (Švedska) – smatra se jednim od najvećih igrača svih vremena i osvajačem više medalja na Olimpijskim i svetskim prvenstvima.
 1. Deng Japing (Kina) – četvorostruka olimpijska šampionka i smatra se jednom od najvećih stonoteniserki svih vremena.
 1. Ma Long (Kina) – svetski broj jedan i nosilac brojnih svetskih i olimpijskih titula.
 1. Kong Linghui (Kina) – petostruki svetski šampion i bivši svetski broj jedan.
stoni tenis
 1. Liu Guoliang (Kina) – bivši svetski šampion i osvajač olimpijske medalje, a sada trener kineske reprezentacije.
 1. Ksu Sin (Kina) – nosilac više svetskih i olimpijskih titula.
 1. Timo Bol (Nemačka) – višestruki šampion Evrope i bivši broj jedan na svetu.
 1. Zoran Primorac (Hrvatska) – bivši broj jedan i višestruki prvak Evrope.
 1. Vang Lićin (Kina) – bivši broj jedan na svetu i višestruki osvajač olimpijskih i svetskih prvenstava.
 1. Zhang Jike (Kina) – aktuelni svetski šampion i višestruki osvajač medalja na Olimpijskim i svetskim prvenstvima.

Zaključak

Stoni tenis je brz i uzbudljiv sport koji zahteva kombinaciju veštine, tehnike i strategije. Sa svojim jednostavnim pravilima i pristupačnom opremom, to je popularan sport za igrače svih uzrasta i nivoa veština. Bilo da ste početnik ili iskusan igrač, stoni tenis nudi beskrajne mogućnosti za rast, usavršavanje i uživanje.

Za više ovakvih zanimljivih blog postova iz sveta tenisa, pratite Blog Sport!

EDIN-PANDUR

SEO Specijalista koji voli sport i da istražuje i piše o sportskim zanimljivostima iz sveta Fudbala, Košarke, Formule 1 i Tenisa. Posetite BlogSport!

Podeli na drištvenim mrežama: